karskr Opublikowano 10 Marca 2013 #1 Opublikowano 10 Marca 2013 Witam wszystkich serdecznie. Mam prośbe mianowicie o sprawdzenie instalacji jak w temacie. Krótki opis: jest to budynek nowo budowany 150m2 użytkowego + piwnica w stanie surowym ocieplony z zewnątrz 15cm styropianem, poddasze 30cm wełny, bojler 200l lub 300l zależy jaką cenę dostanę. Teraz trochę o założeniach: piec na paliwo stałe 20kW, piwnica 3 kaloryfery, parter 7 pętli podłogowego + 3 kaloryfery, poddasze 2 obwody podłogowego + 5 kaloryferów. Wstawię rysunki zapotrzebowania na ciepło parteru i schemat instalacji proszę o sugestie co jest nie tak? schemat instalacji co-Układ1.pdf
gersik Opublikowano 10 Marca 2013 #2 Opublikowano 10 Marca 2013 Za duża moc kotła, chyba że zamiast bojlera wstawisz bufor.
karskr Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 10 Marca 2013 Za duża moc kotła? W projekcie mam kocioł gazowy 26kW. Fakt w projekcie steropian 12cm, wełna 20cm. A instalacja?
lolosko Opublikowano 10 Marca 2013 #4 Opublikowano 10 Marca 2013 tylko ze kocoł gazowy 26kw moze pracowac z moca 12 kw czy 15 tez.zobacz jakie masz zapotrzebowanie na ciepło i wedlug tego dobierz kocioł
karskr Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 10 Marca 2013 Wg. projektu mam 14,500 W Tylko to jest bez bojlera. Ok piec będzie robiony na zamówienie więc z tym nie ma problemu można dobrać dokładnie taki jaki wychodzi. A na bojler 2kW wystarczy?
tomekb Opublikowano 11 Marca 2013 #6 Opublikowano 11 Marca 2013 Podaj wymiary pomieszczeń tam gdzie będzie podłogówka , myślę że podłogówkę w przedpokoju możesz spokojnie zrobić z przyłączy pętli do innych pomieszczeń no chyba że chcesz tam regulować sobie niezależnie tem.
AdamGuitar Opublikowano 11 Marca 2013 #7 Opublikowano 11 Marca 2013 A meble gdzie postawisz? na jakiej podstawie rozstaw rurek podłogówki i ich długość? jaka będzie temperatura maksymalna podłogi i przy jakich parametrach.
karskr Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #8 Opublikowano 11 Marca 2013 Witam. Jeżeli chodzi o wymiary to wstawię skan parteru.
karskr Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #9 Opublikowano 11 Marca 2013 guitar Witam rozstaw rur i długość pętli na podstawie zapotrzebowania na ciepło, jak również na podstawie informatora technicznego http://www.roth-pols...9_2.pdf��strona 34 tam gdzie rozstaw rur co 20cm temp. podłogi 27 stopni. Jeżeli chodzi o meble to będę ustawiał tam gdzie będzie akurat pasowało przecież nie ma potrzeby omijania podłogowego tam gdzie będą stały meble.
karskr Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #10 Opublikowano 11 Marca 2013 strona 34, przy rozstawie rur co 20cm temp. podłogi 27 stopni, temp zasilania 45 stopni. Jeżeli chodzi o meble to będę ustawiał tam gdzie mi akurat będzie pasowało przecież nie ma potrzeby omijania podłogowego tam gdzie będą meble.
tomekb Opublikowano 13 Marca 2013 #11 Opublikowano 13 Marca 2013 Witam. Jeżeli chodzi o wymiary to wstawię skan parteru. 5 Witam , tak jak na to zerknąłem to w samym gabinecie wychodzi mi ok 100 m/b rury i rozstaw co 15 cm , przy ścianach zewnętrznych w odległości 0,8 m rozstaw co 10 cm. Salon proponuję 3 pętle po ok 75 m bo wychodzi gdzieś ok 220 m/b rury na sam salon , ewentualnie można zrobić jeden obwód przyścienny ok 50m i dwa obwody po 90 m/b.
sambor Opublikowano 13 Marca 2013 #12 Opublikowano 13 Marca 2013 strona 34, przy rozstawie rur co 20cm temp. podłogi 27 stopni, temp zasilania 45 stopni. Jeżeli chodzi o meble to będę ustawiał tam gdzie mi akurat będzie pasowało przecież nie ma potrzeby omijania podłogowego tam gdzie będą meble. Już widzę lodówkę postawioną na podłogowce z temp zasilania 47C.. Przemyśl ten projekt rur bo coś on zbyt optymistyczny. Może zamiast takiej ilości rur dać pod rurami więcej izolacji ? Należy też pamiętać o podziałach płyty wylewki na mniejsze powierzchnie i zmodyfikować ilość pętli. Poczytaj też tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12948-ogrzewanie-plaszczyznowe/ Pozdr. PS U mnie podłogówka była liczona dla max 35C a w tej zimie regulacja pogodowa dała max 32C.
AdamGuitar Opublikowano 13 Marca 2013 #13 Opublikowano 13 Marca 2013 Przy meblach podnosi się temperatura podłogi bo brak wentylacji. Chodzi o meble niskie gdzie utrudniony jest przepływ powietrza. W tych miejscach temperatura na powierzchni podłogi może mieć krytyczne dla jej trwałości parametry, co może doprowadzić do jej uszkodzenia. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę to, z czego wykonana jest podłoga, czy będą jakieś wykładziny. Tu często nie wystarczą same katalogi i zalecenia. Stąd później wiele narzekań i szukanie pomocy na forum. Część z tych instalacji pracuje ale czy do końca właściwie? Prawidłowe zaprojektowanie takiej instalacji pomaga na przyszłość uniknąć problemu z rozmieszczeniem mebli, wykładzin, zmian w pomieszczeniu. Wtedy jest już za późno. Nieraz okazuje się ,że trzeba oprócz podłogi zastosować grzejniki. podłogówka niby prosta ale b. wymagająca. A ponieważ zadałeś pytanie to zwracam uwagę na co należy wziąć pod uwagę. Grzejnik można przewiesić , podłogówki już tak łatwo nie zmienisz.
AdamGuitar Opublikowano 13 Marca 2013 #14 Opublikowano 13 Marca 2013 Aha co temperatury podłogi powierzchniowo to trzeba uwzględnić materiał wykończenia: czy to płytki czy inny materiał. te zmiany powodują duże zmiany w ilości rur i ich rozmieszczeniu. Są też wytyczne co do temperatury max. podłogi dla rożnych pomieszczeń tj. pokój , kuchnia, łazienka, sypialnie. To też wpływa na rozstaw instalacji i moc w pomieszczeniu.
karskr Opublikowano 13 Marca 2013 Autor #15 Opublikowano 13 Marca 2013 Witam. Jeżeli chodzi o wykończenie podłogi wszędzie parkiet czyli współczynnik 0.10 (m2 x K)/W poza łazienką i kuchnią gdzie będzie terakota współczynnik 0.0 (m2 x K)/W. tomekb dlaczego w gabinecie co 15 cm rozstaw? W tym pomieszczeniu jest zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 900W co daje 75W/m2 (w projekcie styropian 12cm a zastosowany 15cm więc tu zapotrzebowanie realne powinno być mniejsze) a przy rozstawie 20cm i zasilaniu 45 stopni daje 76 W/m2 (obliczenia na podstawie "Systemy_ogrzewania_podlogowego_inf_tech_v1_09_2")
tomekb Opublikowano 13 Marca 2013 #16 Opublikowano 13 Marca 2013 Witam. Jeżeli chodzi o wykończenie podłogi wszędzie parkiet czyli współczynnik 0.10 (m2 x K)/W poza łazienką i kuchnią gdzie będzie terakota współczynnik 0.0 (m2 x K)/W. tomekb dlaczego w gabinecie co 15 cm rozstaw? W tym pomieszczeniu jest zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 900W co daje 75W/m2 (w projekcie styropian 12cm a zastosowany 15cm więc tu zapotrzebowanie realne powinno być mniejsze) a przy rozstawie 20cm i zasilaniu 45 stopni daje 76 W/m2 (obliczenia na podstawie "Systemy_ogrzewania_podlogowego_inf_tech_v1_09_2") Witam , a jaką temperaturę zewnętrzną przyjąłeś do takiego zapotrzebowania na ciepło,?
karskr Opublikowano 16 Marca 2013 Autor #17 Opublikowano 16 Marca 2013 Witam. Jeżeli chodzi o temperaturę zewnętrzną nie przyjmowałem żadnej ponieważ zapotrzebowanie na ciepło miałem policzone w projekcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.