Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wytwornica Pary

sambor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu idzie o nasączenie siana wodą , ą nie "jądrami kondensacji" , więc musi być czysta woda.

Miałem mieć wytwornicę od  myjki parowej ale to pobożne plany

Skrzynia ma ok 1 x 0,6 x 0,6 m więc jest OK.

Pozdr.

Opublikowano

Cały czas się wymigujesz z podaniem ilości wody jaką należy dostarczyć do belki siana ,więc założyłem może błędnie że taka porcja siana wchłonie 5 litrów wody więc do jej odparowania potrzeba około 3,75 kWh energii cieplnej .Ty chcesz to zrobić w 15 minut więc powinieneś zastosować grzałkę o mocy 15 kW . wszystkie obliczenia robione w pamięci więc sprawdz .

Specjalnie napełniłem małego Martina samą wodą  ,strumień pary porusza trawą na odległość 2 m ,grzałka 500 W ilość odparowanej wody 2 krople grawitacyjne w czasie 15 sekund. poz Hermogenes

ps Oczywiście siano sprasowane

Opublikowano

Siano musi być już bez sznurków, czyli luźne, wody będzie raczej mniej - 2-3l

Ja raczej jestem skłonny do zastosowania 2 grzałek po 2-2,5kW, prowizorycznie zastanawiam się nad czajnikami elektrycznymi lub czymś podobnym

Powyżej 6-7kW mam problem z zasilaniem domu.

Jakby ktoś chciał sam policzyć to tu jest ściąga jak to zrobić  ;) http://zapytaj.onet.pl/Category/006,002/2,11914173,Oblicz_ilosc_ciepla_potrzebna_na_ogrzanie_5_kg_wody_od_temperatury_40_stopni_C_i_zamiane_jej_na_pare_wodna_o_tempetaturze_120_stopni_C__cw_4200_Jkgstopni_C_qp_2260000_Jkg.html

Dla ciekawych zadanie w drugą stronę 

http://zapytaj.onet.pl/Category/006,002/2,24549742,Ile_energii_nalezy_dostarczyc_4_kg_pary_wodnej_o_temperaturze_150_stopni_celsjusza_aby_zamienic_ja_w_lod_o_temperaturze_20_stopni.html

Jak widać to wcale takie proste nie jest.

Opublikowano

Jeśli 2 -3 litry to mocy wystarczy , mój wynik wyszedł o 20% większy ,powód założyłem sprawność tej maszyny 80% .poz Hermogenes

Zaraz zobaczę co w drugą stronę jestem ciekawski .

W naturze proces ten przebiega prędzej niż obliczenie oczywiście za Uralem , a ciekawostką jest to że wrzątek  do ziemi nie doleci bez przemiany ; a zimna woda owszem .

Opublikowano

Przepraszam, że się "ftrancam", ale owies każdemu"koniu" należy przerobić na płatki, bo tak jest ekonomicznie. Siano "oparzyć", bo kultury bakterii? Czy nie należy pójść w stronę nowych technologii? Duża mikrowela, lub z kilku mikrofalówek wykonana "skrzynia"- parownik powinna działać szybciej, przecyzyjniej, może taniej,... Ponoć konserwatorzy zabytków są już posiadaniu mikrofalówki na korniki w obiektach muzealnych. Jeśli meble to i siano ,...

Opublikowano

,... w mikroweli kręci się "talerz", może "koniu" siano powinno również się poruszać w postaci "sznura" lub "tasiemki", czyli zamiast ruchu obrotowego, ruch pasa transmisyjnego ?????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.