vernal Opublikowano 6 Marca 2013 #102 Opublikowano 6 Marca 2013 Bo trzeba następny odcinek telenoweli nakręcić ;)
Gość Digitrax Opublikowano 6 Marca 2013 #103 Opublikowano 6 Marca 2013 Chce wykluczyć jedno nurtujące mnie pytanie, jakie okaże się jak będą fotki :)
miro30 Opublikowano 7 Marca 2013 Autor #104 Opublikowano 7 Marca 2013 Witam,także zamieszczam fotki,jeśli chodzi o termometr na powrocie brak,kupię taki przylgowy,zapomniałem o tym.
Gość Digitrax Opublikowano 7 Marca 2013 #105 Opublikowano 7 Marca 2013 Pokaż jeszcze jak połączył powroty i bypass pompy CO.
sambor Opublikowano 7 Marca 2013 #106 Opublikowano 7 Marca 2013 Ten filtr w pionie to norma u naszych "hydraulików", ale uchwyt mocujący na zaworze zwrotnym CWU to nowość. Pozdr.
miro30 Opublikowano 7 Marca 2013 Autor #107 Opublikowano 7 Marca 2013 witam,mam do was pytanie prubuję z pzu wyciągnąc odszkodowanie za tamten piec,bo mam takie rozszerzone ubezpieczenie, 1mc temu był rzeczoznawca i opisał itd zrobił kosztorys ale dziś przyszło pismo że oni chcą wiedzieć co było przyczyną tego pęknięcia,także co można im odpisać,ja wiem tyle że on pekł na płaszczu wodnym na przewałach spalinowych i tak trudne dojście nie umozliwiło spawaczowi jego naprawe a piec miał tylko 6 lat.także nie wiem
vernal Opublikowano 7 Marca 2013 #108 Opublikowano 7 Marca 2013 Niech rzeczoznawca odpisuje - skąd masz wiedzieć co było przyczyną?
miro30 Opublikowano 7 Marca 2013 Autor #109 Opublikowano 7 Marca 2013 jakieś chore to, był widział ten cieknący piec,robił fotki także jak zwykle jak coś maja dać to szukają dziury w całym a tu te fotki o które prosiłeś
Gość Digitrax Opublikowano 7 Marca 2013 #110 Opublikowano 7 Marca 2013 Gdzie jest wpięty powrót z werandy ? Winien być przed zaworem 3D do "grubego" powrotu a jest ....
darecki2308 Opublikowano 7 Marca 2013 #111 Opublikowano 7 Marca 2013 Witaj mam nadzieję że to powrót z zasobnika a jeśli masz rację , i dostrzegłeś to na co za pewne wielu nie zwrócioło uwagi lub zapomniało to masz +1 :P a nasz kolega miro30 popadnie znów w zakłopotanie :unsure: a widać jak było a jak jest ??? zauważyłem to więc prawdopodobnie nic się tam nie zmieniło
Gość Digitrax Opublikowano 7 Marca 2013 #112 Opublikowano 7 Marca 2013 Czyli "spawacz" znów się nie popisał, ponieważ nie potrafi czytać schematu :blink:
sambor Opublikowano 7 Marca 2013 #113 Opublikowano 7 Marca 2013 Ostatnio spotkałem spawacza z uprawnieniami na gaz, który prawie całe swoje życie zawodowe spędził w warsztacie samochodowym przy wymianie układów wydechowych. Spawał idealnie ale o hydraulice zero pojęcia.
miro30 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor #114 Opublikowano 8 Marca 2013 FAKT zgadza się powrót weranda nadal łączy sie z powrotem od c.w.u,byłby problem tą rure podciągnąc wyżej do powrotu głównego,wtedy i grawitacji by nie było, grzejnik otwarty na full także nie chłodzi powrotu bojlera, jedynie latem zakręce zawór(widać na fotce) by nie chłodził nie potrzebnie powrotu bojlera, jak byście zobaczyli tą pajęczyne rur w piwnicy,nie ma pomieszczenia w którym by nie było rury, :) także teraz został mi zakup bojlera 120l taki stojący myśle,ale raczej tu nie bedzie nowej telenoweli,
Gość Digitrax Opublikowano 8 Marca 2013 #115 Opublikowano 8 Marca 2013 Przeanalizuj sobie na spokojnie jak woda ma płynąć do tego grzejnika na werandzie i kiedy będzie to występować ...
darecki2308 Opublikowano 8 Marca 2013 #116 Opublikowano 8 Marca 2013 także teraz został mi zakup bojlera 120l taki stojący myśle,ale raczej tu nie bedzie nowej telenoweli, WITAJ i wpięcie tego nowego zasobnika podłącz na pierwszym trójniku przy wyjściu z kotła ;) co do pojemności zasobnika może lepiej już coś większego 0d 150 - 220l i będzie cacy . ;)
darecki2308 Opublikowano 8 Marca 2013 #117 Opublikowano 8 Marca 2013 Gdzie jest wpięty powrót z werandy ? aby słowa przemieniły się w czyny " miałeś rację :) z tym powrotem "
miro30 Opublikowano 8 Marca 2013 Autor #118 Opublikowano 8 Marca 2013 chyba to nie jest sztuka samodzielnie podłączyc taki bojler , jego tak dosłownie można postawić na posadzce koło pieca? w sklepie polecono mi elektromet WGJ-S także na spokojnie tą 150 się kupi
darecki2308 Opublikowano 8 Marca 2013 #119 Opublikowano 8 Marca 2013 oczywiście że nie jest to aż tak skomplikowane trzeba tylko postępować według schematu zamieszczonego przy zasobniku :) tylko aby ta 150 tka nie okazała się za mała :blink: jeśli w domu jest z 5 użytkowników do ciepłej wody :)
miro30 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #120 Opublikowano 10 Marca 2013 Witam,także chciałem podziękować Digitrax za radę,instalacja chodzi pięknie,dzięki pompce na powrocie nie ma szumu w rurach,zawór3d spełnia swoją rolę,i zmniejszyło się spalanie czyli ogrzewanie powrotu coś daje,także jeszcze rury ociepliłem otuliną po co grzać piwnice. Także wielkie dzięki :D
Gość Digitrax Opublikowano 10 Marca 2013 #121 Opublikowano 10 Marca 2013 Pamiętaj przy wymianie zbiornika CWU o podłączeniu grzejnika z werandy do powrotu głównego przed zawór 3D. Jeden obwód bez grawitacji to nic straconego a skuteczność tego obiegu wzrośnie bo teraz to tam woda płynie odwrotnie i co gorsza pomija kocioł, więc skuteczność grzania werandy spadła. Zainstaluj zawory termostatyczne na grzejnikach a spalanie jeszcze spadnie. Pochwal się jaką masz temperaturę na powrocie :)
miro30 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #122 Opublikowano 10 Marca 2013 Pamiętaj przy wymianie zbiornika CWU o podłączeniu grzejnika z werandy do powrotu głównego przed zawór 3D. Jeden obwód bez grawitacji to nic straconego a skuteczność tego obiegu wzrośnie bo teraz to tam woda płynie odwrotnie i co gorsza pomija kocioł, więc skuteczność grzania werandy spadła. Zainstaluj zawory termostatyczne na grzejnikach a spalanie jeszcze spadnie. Pochwal się jaką masz temperaturę na powrocie :) woda płynie odwrotnie?tego nie rozumne a temperatura na powrocie, nie mam jeszcze termometru,ale tak po dotyku rury 5-8 stopni mniej niż na zasilaniu,a temp mam ustawioną na 57 na kotle
Gość Digitrax Opublikowano 10 Marca 2013 #123 Opublikowano 10 Marca 2013 Nie przeanalizowałaś przepływów o których wspomniałem kilka postów wyżej.
miro30 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #124 Opublikowano 10 Marca 2013 Już kapuje powrót bojlera wpycha wodę gorąco z krótkiego obiegu c.w.u w powrót werandy i tak jest, byłem sprawdzić powrót jest bardziej ciepły niż zasilanie,ale zachodzi to wtedy gdy chodzi pomka c.w.u czy w tym momencie to coś szkodzi dla instalacji i czy powrót bojlera jednak trafia do kotła?
Gość Digitrax Opublikowano 10 Marca 2013 #125 Opublikowano 10 Marca 2013 Powrót bojlera trafi do kotła w 100 % tylko wtedy gdy zawór na grzejniku wernady zamknie się. Obecnie to woda płynie tam gdzie ma lżej i jestem pewien, że grzejnik stawia mniejszy opór przepływu niż kocioł i dlatego ten obieg tak działa jak to zauważyłeś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.