piastun Opublikowano 13 Lutego 2013 #1 Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam, jak każdy z nas widzi kryzys coraz bardziej panoszy się w naszym kraju ale nie o tym chciałbym podyskutować. Interesuje mnie inna strona tego zjawiska a mianowicie czy materiały budowlane będą w najbliższym czasie tanieć jak to miało miejsce z bumem budowlanym z lat 2004-2006 gdzie ceny poszybowały aż pod niebiosa. Zastanawiam się czy wykonywać termoziolacje elewacji oraz wymianę eternitu w tym roku czy może poczekać na "lepsze" czasy dla mnie. Oczywiście prace raczej będe wykonywać we własnym zakresie więc interesuje mnie tylko to czy w okresie 1-2 lat wyżej wymienione materiały będą tanieć i co najważniejsze czy będą to takie spadki % jak to miało miejsce podczas bumu budowlanego. pozdrawiam
sambor Opublikowano 13 Lutego 2013 #2 Opublikowano 13 Lutego 2013 Ciekawe , Knauf ostatnio podniósł ceny styropianu . jak wiesz o jakimś który tanieje to daj znać ;)- potrzeba 300m2 Pozdr
Thanatos Opublikowano 14 Lutego 2013 #3 Opublikowano 14 Lutego 2013 Część materiałów już tanieje. Zwykle końcem zimy były zmiany cen a tu miłe zaskoczenie. Ceny owszem zmienione ale w dół lub nie zmienione ale rabaty zwiększone. Przynajmniej w mojej dziedzinie (dachy). I wg mnie nie należy spodziewać się że za rok będzie taniej. Ceny się utrzymają albo wzrosną. Jeśli UE faktycznie da nam tyle kasy ile sie słyszy to ruszą inwestycje, a za nimi cała reszta.
Gość mak Opublikowano 14 Lutego 2013 #4 Opublikowano 14 Lutego 2013 Cen materiałów elewacyjnych czy dachów raczej nie wiązał bym ze srodkami z UE. Na zakup materiałów na elewację teraz jest najlepszy moment (luty, początek marca jest sporo promocji na styropian i elewacje) tak jak i najtaniej znajdziesz ekipę do wykonania takich robót ( w marcu, kwietniu można spokojnie zacząć). Z dachami już różnie bywa, bo blacha nie jest polskiej produkcji ale jakąś promocję cenową można znaleźć
Thanatos Opublikowano 14 Lutego 2013 #5 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zostane przy swoim, że to ma związek (UE). Ruszą roboty, ruszą i ceny materiałów, może nie bezpośrednio. Ale jeśli ludzie będą mieli gdzie zarobić (inwestycje) to i chętniej /łatwiej wydadzą pieniądze. A to pociągnie wzrost cen. Oczywiście raczej nie na takim poziomie jak w latach 2006-2008. Blachy (część) nie jest polskiej produkcji ale u nas jest przetwarzana ;) Zakup kręgu a blachy docietej pod dach to dwie baaaaardzo różne ceny. Znam tylko kilku producentów pokryć blaszanych, którzy dostarczają produkt z poza granic naszego kraju.
automatyk Opublikowano 14 Lutego 2013 #6 Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam, jak każdy z nas widzi kryzys coraz bardziej panoszy się w naszym kraju ale nie o tym chciałbym podyskutować. Interesuje mnie inna strona tego zjawiska a mianowicie czy materiały budowlane będą w najbliższym czasie tanieć jak to miało miejsce z bumem budowlanym z lat 2004-2006 gdzie ceny poszybowały aż pod niebiosa. Zastanawiam się czy wykonywać termoziolacje elewacji oraz wymianę eternitu w tym roku czy może poczekać na "lepsze" czasy dla mnie. Oczywiście prace raczej będe wykonywać we własnym zakresie więc interesuje mnie tylko to czy w okresie 1-2 lat wyżej wymienione materiały będą tanieć i co najważniejsze czy będą to takie spadki % jak to miało miejsce podczas bumu budowlanego. pozdrawiam jaki kryzys jak budowlanka zapier.... a materiałów brakuje o czym ty chcesz pisackryzys mają bankowcy i ci co sie z bankami obdali a kryzysu w branży budowlanej jak i instalacyjnej nie ma juz od dłuższego czasu .... a materiały beda drożeć i to w dośc szybkim tempie bo te materiały robione na dalekim wschodzie juz nie mają prawa bytu i wraca sie do europejskich rozwiazań wiec bo rozwiazania tanie w zakupie to do marketu
piastun Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor #7 Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak z ciekawości gdzie ta budowlanka ma tyle roboty? Bo w mazowieckim coś tam się robi ale raczej szału nie widać. pzdr
DeeF Opublikowano 14 Lutego 2013 #8 Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam Nigdzie nie ma szału,wiadomo styczeń/luty zawsze mniej roboty,ale to co się teraz dzieje to jakaś masakra bynajmniej w moim rejonie.
sambor Opublikowano 14 Lutego 2013 #9 Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak z ciekawości gdzie ta budowlanka ma tyle roboty? Bo w mazowieckim coś tam się robi ale raczej szału nie widać. pzdr A spróbuj znaleźć dobrą ekipę - marzenie , sam szukam ekipy do ocieplenia budynku 300m2 elewacji -czyli niezła robota - już drugi miesiąc - albo mądrale albo cena kosmiczna ale najwięcej to pośredników Może ktoś z was może polecić jakąś ekipę do ociepleń w okolicach W-wy , robota pod koniec marca. Pozdr.
automatyk Opublikowano 14 Lutego 2013 #10 Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak z ciekawości gdzie ta budowlanka ma tyle roboty? Bo w mazowieckim coś tam się robi ale raczej szału nie widać. pzdr wszedzie ,y nienadązamy z instalacjmi ,dolny ślask ,wielkopolska ,małopolska normalnie tyle kasy co ludzie z kont powyciagali i budują to jest szok niczym powtórka z lat 2006-2008
sambor Opublikowano 20 Lutego 2013 #11 Opublikowano 20 Lutego 2013 Tu są prognozy i ew tendencje na rynku budowlanym Inżynier Budownictwa - Ceny i koszty - zmiany i prognozy.pdf
przemyslaw2ar Opublikowano 21 Lutego 2013 #12 Opublikowano 21 Lutego 2013 Panowie pamiętajmy ze budownictwo to fundament każdej gospodarki (no może poza krajami rolniczymi ) i jak budownictwo stanie to czarno widzę naszą dalszą egzystencję. Kryzys budują banksterzy (nie mylić z pracownikami banku niższego szczebla) i celowo nas straszą abyśmy oszczędzali a oni się tymi oszczędnościami już zajmą. Zastój jest w pewnych dziedzinach ale to może być spowodowane okresem zimowym jak niepewnością jutra
Lama79 Opublikowano 5 Marca 2013 #13 Opublikowano 5 Marca 2013 Ciekawe , Knauf ostatnio podniósł ceny styropianu . jak wiesz o jakimś który tanieje to daj znać ;)- potrzeba 300m2 Pozdr He he ceny styropianu knauf regularnie rosną :) Współpracuje z nimi :) Nie ma co liczyć że bedzie tańszy, w ciągu ostatnich 4 lat nie słyszałem o obniżce cen.
sambor Opublikowano 5 Marca 2013 #14 Opublikowano 5 Marca 2013 Niestety podnoszą ceny ale przynajmniej jakość trzymają. Niby mała podwyżka bo w moim przypadku ok 13zł/m3 ale przy 45m3 już coś jest, i budżet inwestycji się sypie. Pozdr.
piastun Opublikowano 5 Marca 2013 Autor #15 Opublikowano 5 Marca 2013 Tak z Ciekawości jaki styropian Knaufa chcesz kupić i w jakiej cenie ? Ja od około miesiąca śledzę ceny styropiany na znanym portalu i ceny raczej są stałe.
sambor Opublikowano 5 Marca 2013 #16 Opublikowano 5 Marca 2013 Ja też śledzę i nie wiem co robic, moja hurtownia ma takie a nie inne ceny, a różnica pomiędzy netem i hurtownią jest ok 550zł za potrzebny styropian. Będę dalej szukał. pozdr.
Lama79 Opublikowano 6 Marca 2013 #17 Opublikowano 6 Marca 2013 Trzeba przyznać że knauf trzyma jakość i w tym przypadku idzie ona z ceną. Ostatnio miałem stycznosć z innym producentem i jestem miło zaskoczony. Porównywałem EPS200 i fasade, niczym nie odbiegają od knaufa, a od handlowca słyszałem że konkurują z nimi. Mówię o firmie YETICO. Produkują też płyty styropianowe z formy a nie cięte z bloków, daje to większą dokładność, niestety tylko do chyba 12cm. Ja osobiście jeszcze cen nie sprawdzałem dokładnie, budynek będę ocieplał dopiero w wakacje więc jeszcze mam trochę czasu. Proponuję sprawdzić.
sambor Opublikowano 7 Marca 2013 #18 Opublikowano 7 Marca 2013 Niestety Yetico jest tak drogie jak Knauf a jeszcze robi zmylke ma 3 rodzaje styro na fasady o nazwie Passive i one pomiędzy sobą różnią się zasadniczo wsp. przenikalności cieplnej , ta najlepsza jest, wg All...., droższa od Knaufa . A jakość ???? Pewnie zostanie Knauf i Termoorganika. Pozdr.
piastun Opublikowano 7 Marca 2013 Autor #19 Opublikowano 7 Marca 2013 Ja byłem wstępnie zainteresowany Neothermem ale oni oferują transport w cenie styropianu z fabryk, które nie obejmują Warszawy. Narazie mój wybrór padł na Austrotherma na alle.... można znaleźć już 0,42 za 135zł z transportem. Narazie czekam na lepszą pogode i trzeba będzie chyba zamówić i zakasać rękawy :P.
sambor Opublikowano 7 Marca 2013 #20 Opublikowano 7 Marca 2013 Styropian to warto kupić 2-3 tyg przed układaniem , niech się sezonuje na placu - będzie lepiej trzymał wymiar po ułożeniu. Pozdr.
piastun Opublikowano 7 Marca 2013 Autor #21 Opublikowano 7 Marca 2013 Gdzieś czytałem, że najlepiej to otworzyć paczkę przed układaniem na parę godzin wtedy sobie ładnie odparuje i tak się nie kurczy na ścianie. Zastanawiam się czym kleić i wtępnie padło na piankę ale zastanawiam się czy ona się nadaje do klejenia styropianu pokrytego tynkiem-barankiem?
sambor Opublikowano 7 Marca 2013 #22 Opublikowano 7 Marca 2013 Taki sposób jest dobry jak sam kładziesz i wiesz że dziennie ułożysz 3-5m2 , ale ekipa nie ma to czasu i kładą jak leci. Dlatego musi się dłużej sezonować na placu.- co do pianki to też się zastanawiam - pianka czy klej? pozdr.
Lama79 Opublikowano 7 Marca 2013 #23 Opublikowano 7 Marca 2013 Niestety Yetico jest tak drogie jak Knauf a jeszcze robi zmylke ma 3 rodzaje styro na fasady o nazwie Passive i one pomiędzy sobą różnią się zasadniczo wsp. przenikalności cieplnej , ta najlepsza jest, wg All...., droższa od Knaufa . A jakość ???? Pewnie zostanie Knauf i Termoorganika. Pozdr. Wczoraj sprawdzałem ceny allegro i przy moim domu wychodzi mi różnica w cenie 313-1096zł na korzyść YETICO. Mam 260mkw ocieplenia grubości 20cm. Brałęm pod uwagę współczynnik 40, 33, 31. Co prawda wpsółczynnika 30 nie znalazłem ale 31 jest tańszy od knaufa o 23zł/m3.
Lama79 Opublikowano 7 Marca 2013 #24 Opublikowano 7 Marca 2013 Ja byłem wstępnie zainteresowany Neothermem ale oni oferują transport w cenie styropianu z fabryk, które nie obejmują Warszawy. Narazie mój wybrór padł na Austrotherma na alle.... można znaleźć już 0,42 za 135zł z transportem. Narazie czekam na lepszą pogode i trzeba będzie chyba zamówić i zakasać rękawy :P. a dlaczego chcesz styropian o najgorszym współczynniku?
sambor Opublikowano 7 Marca 2013 #25 Opublikowano 7 Marca 2013 Kolega chce styropian a parametry już nie grają roli tylko cena. Styropianem 0,042 to garaż można ocieplić a nie dom, do domu powinien być min 0,035. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.