Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kryzys! Czy Materiały Budowlane Będą Tanieć?

piastun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak każdy z nas widzi kryzys coraz bardziej panoszy się w naszym kraju ale nie o tym chciałbym podyskutować.

Interesuje mnie inna strona tego zjawiska a mianowicie czy materiały budowlane będą w najbliższym czasie tanieć jak to miało miejsce z bumem budowlanym z lat 2004-2006 gdzie ceny poszybowały aż pod niebiosa.

Zastanawiam się czy wykonywać termoziolacje elewacji oraz wymianę eternitu w tym roku czy może poczekać na "lepsze" czasy dla mnie.

Oczywiście prace raczej będe wykonywać we własnym zakresie więc interesuje mnie tylko to czy w okresie 1-2 lat wyżej wymienione materiały będą tanieć i co najważniejsze czy będą to takie spadki % jak to miało miejsce podczas bumu budowlanego.

pozdrawiam

Opublikowano

Część materiałów już tanieje. Zwykle końcem zimy były zmiany cen a tu miłe zaskoczenie. Ceny owszem zmienione ale w dół lub nie zmienione ale rabaty zwiększone. Przynajmniej w mojej dziedzinie (dachy). I wg mnie nie należy spodziewać się że za rok będzie taniej. Ceny się utrzymają albo wzrosną. Jeśli UE faktycznie da nam tyle kasy ile sie słyszy to ruszą inwestycje, a za nimi cała reszta.

Opublikowano

Cen materiałów elewacyjnych czy dachów raczej nie wiązał bym ze srodkami z UE. Na zakup materiałów na elewację teraz jest najlepszy moment (luty, początek marca jest sporo promocji na styropian i elewacje) tak jak i najtaniej znajdziesz ekipę do wykonania takich robót ( w marcu, kwietniu można spokojnie zacząć). Z dachami już różnie bywa, bo blacha nie jest polskiej produkcji ale jakąś promocję cenową można znaleźć

Opublikowano

Zostane przy swoim, że to ma związek (UE). Ruszą roboty, ruszą i ceny materiałów, może nie bezpośrednio. Ale jeśli ludzie będą mieli gdzie zarobić (inwestycje) to i chętniej /łatwiej wydadzą pieniądze. A to pociągnie wzrost cen. Oczywiście raczej nie na takim poziomie jak w latach 2006-2008.

Blachy (część) nie jest polskiej produkcji ale u nas jest przetwarzana ;) Zakup kręgu a blachy docietej pod dach to dwie baaaaardzo różne ceny. Znam tylko kilku producentów pokryć blaszanych, którzy dostarczają produkt z poza granic naszego kraju.

Opublikowano

Witam,

jak każdy z nas widzi kryzys coraz bardziej panoszy się w naszym kraju ale nie o tym chciałbym podyskutować.

Interesuje mnie inna strona tego zjawiska a mianowicie czy materiały budowlane będą w najbliższym czasie tanieć jak to miało miejsce z bumem budowlanym z lat 2004-2006 gdzie ceny poszybowały aż pod niebiosa.

Zastanawiam się czy wykonywać termoziolacje elewacji oraz wymianę eternitu w tym roku czy może poczekać na "lepsze" czasy dla mnie.

Oczywiście prace raczej będe wykonywać we własnym zakresie więc interesuje mnie tylko to czy w okresie 1-2 lat wyżej wymienione materiały będą tanieć i co najważniejsze czy będą to takie spadki % jak to miało miejsce podczas bumu budowlanego.

pozdrawiam

jaki kryzys jak budowlanka zapier.... a materiałów brakuje o czym ty chcesz pisac

kryzys mają bankowcy i ci co sie z bankami obdali a kryzysu w branży budowlanej jak i instalacyjnej nie ma juz od dłuższego czasu ....

a materiały beda drożeć i to w dośc szybkim tempie bo te materiały robione na dalekim wschodzie juz nie mają prawa bytu i wraca sie do europejskich rozwiazań wiec bo rozwiazania tanie w zakupie to do marketu

Opublikowano

Witam

Nigdzie nie ma szału,wiadomo styczeń/luty zawsze mniej roboty,ale to co się teraz dzieje to jakaś masakra bynajmniej w moim rejonie.

Opublikowano

Tak z ciekawości gdzie ta budowlanka ma tyle roboty? Bo w mazowieckim coś tam się robi ale raczej szału nie widać.

pzdr

A spróbuj znaleźć dobrą ekipę - marzenie , sam szukam ekipy do ocieplenia budynku 300m2 elewacji -czyli niezła robota - już drugi miesiąc - albo mądrale albo cena kosmiczna ale najwięcej to pośredników

Może ktoś z was może polecić jakąś ekipę do ociepleń w okolicach W-wy , robota pod koniec marca.

Pozdr.

Opublikowano

Tak z ciekawości gdzie ta budowlanka ma tyle roboty? Bo w mazowieckim coś tam się robi ale raczej szału nie widać.

pzdr

wszedzie ,y nienadązamy z instalacjmi ,dolny ślask ,wielkopolska ,małopolska normalnie tyle kasy co ludzie z kont powyciagali i budują to jest szok niczym powtórka z lat 2006-2008
Opublikowano

Panowie pamiętajmy ze budownictwo to fundament każdej gospodarki (no może poza krajami rolniczymi ) i jak budownictwo stanie to czarno widzę naszą dalszą egzystencję. Kryzys budują banksterzy (nie mylić z pracownikami banku niższego szczebla) i celowo nas straszą abyśmy oszczędzali a oni się tymi oszczędnościami już zajmą. Zastój jest w pewnych dziedzinach ale to może być spowodowane okresem zimowym jak niepewnością jutra

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawe , Knauf ostatnio podniósł ceny styropianu .

jak wiesz o jakimś który tanieje to daj znać ;)- potrzeba 300m2

Pozdr

He he ceny styropianu knauf regularnie rosną :)

Współpracuje z nimi :)

Nie ma co liczyć że bedzie tańszy, w ciągu ostatnich 4 lat nie słyszałem o obniżce cen.

Opublikowano

Niestety podnoszą ceny ale przynajmniej jakość trzymają.

Niby mała podwyżka bo w moim przypadku ok 13zł/m3 ale przy 45m3 już coś jest, i budżet inwestycji się sypie.

Pozdr.

Opublikowano

Ja też śledzę i nie wiem co robic, moja hurtownia ma takie a nie inne ceny, a różnica pomiędzy netem i hurtownią jest ok 550zł za potrzebny styropian.

Będę dalej szukał.

pozdr.

Opublikowano

Trzeba przyznać że knauf trzyma jakość i w tym przypadku idzie ona z ceną.

Ostatnio miałem stycznosć z innym producentem i jestem miło zaskoczony.

Porównywałem EPS200 i fasade, niczym nie odbiegają od knaufa, a od handlowca słyszałem że konkurują z nimi.

Mówię o firmie YETICO.

Produkują też płyty styropianowe z formy a nie cięte z bloków, daje to większą dokładność, niestety tylko do chyba 12cm.

Ja osobiście jeszcze cen nie sprawdzałem dokładnie, budynek będę ocieplał dopiero w wakacje więc jeszcze mam trochę czasu.

Proponuję sprawdzić.

Opublikowano

Niestety Yetico jest tak drogie jak Knauf a jeszcze robi zmylke ma 3 rodzaje styro na fasady o nazwie Passive i one pomiędzy sobą różnią się zasadniczo wsp. przenikalności cieplnej , ta najlepsza jest, wg All...., droższa od Knaufa .

A jakość ????

Pewnie zostanie Knauf i Termoorganika.

Pozdr.

Opublikowano

Ja byłem wstępnie zainteresowany Neothermem ale oni oferują transport w cenie styropianu z fabryk, które nie obejmują Warszawy. Narazie mój wybrór padł na Austrotherma na alle.... można znaleźć już 0,42 za 135zł z transportem. Narazie czekam na lepszą pogode i trzeba będzie chyba zamówić i zakasać rękawy :P.

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że najlepiej to otworzyć paczkę przed układaniem na parę godzin wtedy sobie ładnie odparuje i tak się nie kurczy na ścianie.

Zastanawiam się czym kleić i wtępnie padło na piankę ale zastanawiam się czy ona się nadaje do klejenia styropianu pokrytego tynkiem-barankiem?

Opublikowano

Taki sposób jest dobry jak sam kładziesz i wiesz że dziennie ułożysz 3-5m2 , ale ekipa nie ma to czasu i kładą jak leci.

Dlatego musi się dłużej sezonować na placu.- co do pianki to też się zastanawiam - pianka czy klej?

pozdr.

Opublikowano

Niestety Yetico jest tak drogie jak Knauf a jeszcze robi zmylke ma 3 rodzaje styro na fasady o nazwie Passive i one pomiędzy sobą różnią się zasadniczo wsp. przenikalności cieplnej , ta najlepsza jest, wg All...., droższa od Knaufa .

A jakość ????

Pewnie zostanie Knauf i Termoorganika.

Pozdr.

Wczoraj sprawdzałem ceny allegro i przy moim domu wychodzi mi różnica w cenie 313-1096zł na korzyść YETICO.

Mam 260mkw ocieplenia grubości 20cm.

Brałęm pod uwagę współczynnik 40, 33, 31.

Co prawda wpsółczynnika 30 nie znalazłem ale 31 jest tańszy od knaufa o 23zł/m3.

Opublikowano

Ja byłem wstępnie zainteresowany Neothermem ale oni oferują transport w cenie styropianu z fabryk, które nie obejmują Warszawy. Narazie mój wybrór padł na Austrotherma na alle.... można znaleźć już 0,42 za 135zł z transportem. Narazie czekam na lepszą pogode i trzeba będzie chyba zamówić i zakasać rękawy :P.

a dlaczego chcesz styropian o najgorszym współczynniku?

Opublikowano

Kolega chce styropian a parametry już nie grają roli tylko cena.

Styropianem 0,042 to garaż można ocieplić a nie dom, do domu powinien być min 0,035.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.