reset Opublikowano 2 Lutego 2013 #1 Opublikowano 2 Lutego 2013 Jak w temacie proszę niech każdy napisze kto jaki posiada kocioł z podajnikiem, może to pomoże nowym użytkownikom wybrać odpowiedni kocioł dla siebie: 1. Rodzaj Kotła [kW] + metraż ogrzewanej powierzchni 2. Rodzaj palnika, czy jesteś zadowolony TAK lub NIE <-- dlaczego? 3. Jaki ruszt posiadacie wodny czy żeliwny? / niech każdy napisze swoje spostrzeżenia. 4. Staż kotła Myślę, że takie informacje będą cenne. Dziękuje za wypowiedź.
sambor Opublikowano 2 Lutego 2013 #2 Opublikowano 2 Lutego 2013 Takie dane powinny być podane w profilu każdego forumowicza. Może Admin coś zmieni i dopisze to do obowiązkowego wypełnienia. ;) Pozdr
Andrzej_M_ Opublikowano 2 Lutego 2013 #3 Opublikowano 2 Lutego 2013 ,,,, niech każdy napisze kto jaki posiada kocioł z podajnikiem, może to pomoże nowym użytkownikom wybrać odpowiedni kocioł dla siebie: ,,,, Nie pomoże, ponieważ w zdecydowanej większości nowi forumowicze zaglądają tu dopiero po zakupie kotła.
alf Opublikowano 2 Lutego 2013 #5 Opublikowano 2 Lutego 2013 Mój kocioł to Polspaw Eko Plus bez rusztu awaryjnego. Oryginalnie retorta stała. Drugi palnik Pancerpol obrotowy obecnie testowany na mieszankach miału, groszek brunatny i eko groszek Pieklorz. Kocioł 25 kW. Trzeci rok w użytku. Zadowolony jestem jak palę dobrym opałem. Był sezon że chciałem wymienić na inny kocioł. Nie ma złych kotłów, jest tylko nieodpowiednie paliwo. Trafiłem tutaj na forum po zakupie kotła z przyczyn oczywistych (niewłaściwe paliwo)
reset Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2013 oj tam na pewno ktoś skorzysta, naprawdę piszcie co kto ma, może coś ciekawego stworzymy:) Naprawdę zachęcam!:
TIMON120777 Opublikowano 2 Lutego 2013 #7 Opublikowano 2 Lutego 2013 moze ktoś by skorzystał ale już w pkt1 jest cała masa niewiadomych bo jak porównasz dwie odpowiedzi: A kocioł 25KW powirzchnia ogrzewana 220m2 B kocioł 12KW powierzchnia ogrzewana 220m2 takie przedstawienie nic nie wnosi bo każdy ma inny dom i inne zapotrzebowanie na ciepło w zależnosci od użytych materiałów, wentylacji, izolacji, upodobań użytkowników i jeszcze paru innych aspektów moim zdaniem nie ma sensu tworzenie statystyk które mają tylko jeden wspólny mianownik. opałem jest węgiel rónych sortów i typów cała reszta jest inna. należałoby pisać cały elaborat odnośnie ogrzewanego obiektu aby porównanie było wiarygodne w jakikolwiek sposób
reset Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2013 wydaje mi się, ze większość użytkowników juz sobie poradzi wyborze "wydajnosci" B kocioł może ogrzać 220 m2 domu średnio ocieplonego jest to najwyższa wartość sprawdzona
sambor Opublikowano 2 Lutego 2013 #9 Opublikowano 2 Lutego 2013 Dlaczego ta ankieta jest taka wybiórcza - tylko dla posiadaczy kotłów z podajnikiem? a gazowe na gaz ziemny, a Holzgaz, a pellet, olej, PC, LPG??? <_< To dla nich nie ma miejsca na tym forum ? :( Ankieta powinna być w miarę szczegółowa z uwzględnieniem kotła, paliwa, sterownika oraz parametrów budynku który kocioł ogrzewa, Inne to drobiazgi- gdyż jeden jest zadowolony z rusztu wodnego a inny nie, podobnie rodzaj palnika. pozdr.
reset Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #10 Opublikowano 2 Lutego 2013 oj ludzie....widzę ze to jest dyzy problem napisać jakiej mocy np posiadacie kocioł ...cześć z was doradza o zapotrzebowaniu energetycznym i pisze"ten za duzy ten za maly" wiec proszę napiszcie jakie kotły posiadacie i metraż ... liczy się najmniejszy kocioł i duży metraż:) . Sambor jak chcesz możesz założyć nowy temat dla innych kotłów.
sambor Opublikowano 2 Lutego 2013 #11 Opublikowano 2 Lutego 2013 . Sambor jak chcesz możesz założyć nowy temat dla innych kotłów. Nie widzę potrzeby
TIMON120777 Opublikowano 3 Lutego 2013 #12 Opublikowano 3 Lutego 2013 wydaje mi się, ze większość użytkowników juz sobie poradzi wyborze "wydajnosci" B kocioł może ogrzać 220 m2 domu średnio ocieplonego jest to najwyższa wartość sprawdzona kto tą najwyższą wartość sprawdził i na jakiej podstawie? bo ja nic poza powierzchnią i mocą w przykładzie nie podałem. a co jak chałupa energooszczędnie budowana i zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 40W/m2 i te 12KW nadal przewymiarowane??? dlatego moim zdaniem to nie ma sensu w takiej formie
reset Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor #13 Opublikowano 3 Lutego 2013 Timon1207777 to można pominąć punkt pierwszy, wydaje mi się , że mogą byc to wazne informacje z punktu użytkowników.
krzysiek42 Opublikowano 27 Lutego 2013 #14 Opublikowano 27 Lutego 2013 Ja mam piec z Piecbudu, nowy model (niedawno go wprowadzili) KJ MP2, podajnik tłokowy, moc 15 KW. Chodzi od trochę ponad tygodnia i jestem zadowolony. Zresztą piec od nich mają też moi rodzice, dlatego tam zamówiłem, bo ich działa bez zarzutu już łądnych parę lat. ;)
rednas Opublikowano 28 Lutego 2013 #15 Opublikowano 28 Lutego 2013 Poiadam kocioł Akal28 Firmy Gom-Met z Pleszewa powierzchnia do ogrzania to ok.200 m2 , dom srednio dobrze ocieplony. Producent na swojej stronie chwali sie ze jest to jedyny kociol z szescio kanałowym pionowym wymiennikiem i najnowszym sterownikiem Iryd z PID. Jak dotad nie podzielam opinini producenta co do doskonałosci tego pieca.Przesiedzialem przy nim całą zimę z różnymi ustawieniami iprzeczytaniu setki różnych rad z tego forum to nizej niż 40 kg/d nie udało mi sie uzyskac a wersja producenta to max. 30kg/d. Pozd.
Marekvb34 Opublikowano 30 Marca 2013 #16 Opublikowano 30 Marca 2013 Mój kocioł to Hades Lux z Ekowittu. 22 KW, 160 mkw. Mam w nim awaryjne palenisko - ruszt wodny. Kocioł z podajnikiem tłokowym. Kocioł ma 3 kata, działa bezawaryjnie, żadnych problemów, wydajny energetycznie, prosta obsługa.
Gość pansulej Opublikowano 16 Października 2013 #17 Opublikowano 16 Października 2013 podbijam wątek. buduję dom i obecnie rozglądam się za kupnem pieca do C.O. czytam opinie w necie ale jestem trochę skołowany, bo każdy co innego mówi, jeden poleca a drugi nie.... zastanawiam się nad czymś ekologicznym, wpadłem w necie na kocioł *** GREEN POWER, specyfikacje wydają się całkiem do rzeczy, no ale nie wiem.... wiecie, dużo kasy trzeba na kocioł wydać to człowiek myśli i myśli co wybrać. dajcie znać czy macie ten GREEN POWER i jak się sprawuje.
Mirek39 Opublikowano 16 Października 2013 #18 Opublikowano 16 Października 2013 Kocioł z podajnikiem tlokowym lokalny producent 25kw, palnik i podajnik po własnej modernizacji spala flot do 7cm ,miał ,eco groszek,groszek orzech. Dom z lat 70 ,250metrów z nowymi oknami, zasobnik cwu 120l spalanie 4,700-5,500 na sezon . temperatura 22-23 dzień 20-21 noc Kocioł ma 4lata jak do tej pory bez awaryjny.
sambor Opublikowano 16 Października 2013 #19 Opublikowano 16 Października 2013 podbijam wątek. buduję dom i obecnie rozglądam się za kupnem pieca do C.O. czytam opinie w necie ale jestem trochę skołowany, bo każdy co innego mówi, jeden poleca a drugi nie.... zastanawiam się nad czymś ekologicznym, wpadłem w necie na kocioł *** GREEN POWER, specyfikacje wydają się całkiem do rzeczy, no ale nie wiem.... wiecie, dużo kasy trzeba na kocioł wydać to człowiek myśli i myśli co wybrać. dajcie znać czy macie ten GREEN POWER i jak się sprawuje. Ze specyfikacji kotła Green Power najlepsza jest jego sprawność - 90% :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.