Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wiertarka

mlodzieniec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie poproszę Was o pomoc w zakupie tego narzędzia. Do czego? Głównie wiercenie w betonie, cegle - ale niewiele tego, rocznie może kilka-kilkanaście razy po kilka otworów. Kilka uchwytów do szafek, antena zewnętrzna, w drewnie czasem coś, i czasem w metalu jakiś otwór ale sporadycznie. I chciałbym też używać tej wiertarki jako wkrętaka czyli z regulacją obrotów powinna być. A np. akumulatorowa do cegły się nada? Kilka dziurek fi 8 mm. Głowa boli od przeglądania ofert sklepów, udarowe, bez udaru, akumulatory, cuda wianki... Jakiej mocy powinna być dobra wiertarka? Dla amatora pewnie nie potrzeba super mocnego sprzętu, ale też bym chciał, by to wytrzymało więcej niż wywiercone 2 dziurki w drewnie sosnowym. Ile mogę wydać? Hmm ok. 150 - 200 zł. Udar potrzebny? Im mniej elementów tym lepiej, mniej do psucia. Einhell, Skil, Ferm - warte to coś? Czy klasyk Bosch? Bo na AEG, Makitę czy Hitachi nie ma sensu się porywać. Z góry dziękuję za każda poradę, pozdrawiam.

Opublikowano

Niestety powinieneś mieć 3 sprzęty 1 -do wiercenia 2 -do udaru 3-do wkręcania ,jeśli coś jest do wszystkiego to znaczy jest do niczego.poz Hermogenes

Opublikowano

OK, na razie powiedzmy priorytet wiercenie. I tak np. Einhell linia Red RT 75 moc 750 W, udar 46800 na minutę, odsysanie pyłu, w Nomi za 219 zł. A marka Ryobi - ktoś tego używał?

Opublikowano

Gdy wymieniałem dachówkę przed ponad 10 laty kupiłem wiertarkę Einhell BMS 800 Quick. Potrzebowałem dobrego sprzętu bo musiałem przewiercić prawie 2500 dachówek cementowych. Wybór padł na Einhell'a z uchwytem bezkluczykowym. Sprawdziła się i służy mi do dzisiaj. Ma dwie prędkości, udar (potrzebny jak klima w aucie), obroty w lewo-prawo, regulację obrotów w "cynglu", ale mocy nie odczytam z tabliczki i pyłu niestety nie odssysa. :)

Kosztowała sporo jak na tamte czasy, ale sprawdziła się i działa, a to jest najważniejsze. Udanego wyboru i przyjemnego wiercenia.

Opublikowano

Jeśli chcesz tego typu zabawek używać od czasu do czasu to patrz na gwarancje! Sprzety za tą kase jaką podałeś mają mniej wiecej te same parametry. Kup co sie spodoba, używaj zniszcz i oddaj na gwarancji. Ale tą ilość pracy, którą wymieniłeś pewnie wszystko wytrzyma. Do tych producentów co wymieniłeś dodałbym Celme (właściciel Makita), tania i niezniszczalna, części zamienne tanie ;)

Opublikowano

Na jeden raz to bym kupił jakąś za 50 zł i oddawał co tydzień. Celma tania? No nie wiem, zależy jakie kto ma pojęcie taniości, bo 350 zł za wiertarkę używaną kilka razy w roku to dla mnie dużo. Poza Einhellem zastanawiam się nad klasycznym Boschem PSB 450 lub 500, tylko on słabszy o prawie połowę. Jeszcze pomyślę, może trafi się jakaś promocja.

Opublikowano

Też stoję przed podobnym wyborem. Z mojego rozeznania wynika że nie warto zbyt wiele wybrzydzać. Na nasze potrzeby (podobnie planuję używać jak Ty), każda wytrzyma. Do moich kryterów dodałem tylko: musi być walizka. Mała rzecz, a bardzo ważna. Masz porzadek i wszystko co trzeba na miejscu. Dodam może, że z tym kryterum to odpadają wszystkie "topexy", bo te przeważnie są w kartonach.

Za 170 zł widziałem całkiem przyzwoitą wiertarkę z walizką w promocji w LiroyMerlin, i chyba ją kupie.

Udanych wyborów.

J

Opublikowano

Topex to w ogóle powinien zawsze podwójnie dawać swój sprzęt, by można było dokończyć pracę. Choć znam kilka przypadków, że trzyma się nawet nieźle - pewnie wyjątki. Ważna sprawa to też używanie sprzętu - by nie przeciążać sprzęgła i nie przegrzewać maszyny. Walizka - dobra rzecz, Bosch daje. Einhell nie wiem. W Gdańsku masz też JULA market - jak masz chęć to podjedź, niestety ja mam daleko i do tego, i do LM - najbliżej Nomi i Mrówka. Albo sklepy prywatne ale tu ceny czasem szokują...

Opublikowano

Szukaj promocji w Lidlu. Dla twoich potrzeb w zupełności wystarczy. Jest to młotowiertarka 1050W za 222 zł. jakiejś niemieckiej firmy " PARKSIDE". Ma trzy lata gwarancji. Mam taką już ponad rok, używam w domu do wszystkiego, chodzi po pożyczkach i jak na razie nie ma z nią żadnego problemu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. 2 mc temu miałem ten sam dylemat co wybrać?. Z wiertarek za 50zł już się wyleczyłem ale co wybrać?, w planach była 1 wiertarka do wszystkiego ale trudno pogodzić lekkość wiertarko wkrętarki i wagę młotowiertarki. Dlatego też kupiłem dwie, postawiłem na celme prcm 13aeo oraz rhd-263 /kompromis cena do jakości/ czy będę zadowolony? nie wiem, czas pokaże pozdr. arek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.