Zyla Opublikowano 5 Listopada 2008 #1 Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam, Jestem na etapie budowy domku: pow. użytkowa 130 m2, całości ok. 240 m2. Zastanawiam się nad ogrzewaniem na ekogroszek lub olej opałowy. Jeśli macie jakieś doświadczenia podzielcie się. Wiem, że ceny ekogroszku galopują w górę, a olej opałowy też nie jest tani. Jakie macie zużycie oleju czy też ekogorszku? Z góry dzięki. Pozdrawiam, Cytuj
marcioni Opublikowano 7 Listopada 2008 #2 Opublikowano 7 Listopada 2008 jestes patriota to na prad zamontuj sobie,budzet sie powiekszy czysto ,brak smogu...ekologia . Koledzy z rzadu wiecej do kieszeni wloza ,powiatowi tez non stop reklamy na papierze kredowym placa srodkami z uni pol do kieszeni tylko rachunek musi byc. Stany Zjednoczone i tak wykupia od nas nadwyzke ekologiczna i dymek i tak z wiatrem przybedzie. Wegiel coraz drozszy nic sie na to nie poradzi ,polityka malego kraju sluchac i milczec. Mozesz wspomoc panstwo zakupujac piec na gaz ,w jednym pokoju ustawiasz temperature 19stopni ,w sypialni na gorze nawet 17stopni lepiej sie spi a w tych pokojach co malo uzywasz na termoregolatorze zeby tylko nie zamarzlo. A jak chcesz miec cieplo i malo placic ,to kup piec na mial pal wszystko i smiej sie z ekologi no chyba ze masz zarobki europejskie ,podobno coraz wiecej zarabiamy. Ekologia pojawia sie samoistnie wraz z wiekszymi zarobkami ,ktorych u nas w Polsce nigdy nie bedzie. Nie stac Cie na piec mialowy ,kup sobie termofor hahahaa..... Cytuj
Neo Opublikowano 8 Listopada 2008 #3 Opublikowano 8 Listopada 2008 Obecnie uważa się, że opalanie olejem opałowym jest bardzo drogie. Może kocioł z podajnikiem tłokowym (groszek, miał) będzie lepszym rozwiązaniem, lecz z całą pewnością mniej wygodnym niż "olejówka". Pozdrawiam Cytuj
marcioni Opublikowano 8 Listopada 2008 #4 Opublikowano 8 Listopada 2008 Twoj wybor czyste raczki czy tanie cieplo. Cytuj
automatyk Opublikowano 20 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zyla napisał(a): Witam, Jestem na etapie budowy domku: pow. użytkowa 130 m2, całości ok. 240 m2. Zastanawiam się nad ogrzewaniem na ekogroszek lub olej opałowy. Jeśli macie jakieś doświadczenia podzielcie się. Wiem, że ceny ekogroszku galopują w górę, a olej opałowy też nie jest tani. Jakie macie zużycie oleju czy też ekogorszku? Z góry dzięki. Pozdrawiam, oleju nataki metraz powinno 2000l starczyc przynajmniej tak sie zakłasda jakzima bedzie taka jak terar to 1500 l starczy ,a co do groszku to tak ze 6-8 t to sobie policz rozmawiamy o przyszlosciowym 240 m powierzchni dogrzania Cytuj
13robert Opublikowano 28 Grudnia 2008 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2008 cos wydawalo mi sie za mało więc zgodne z zaleceniami sobie sprawdziłem i zacytuje za sprzedawcą oleju firmą statoil: Do ogrzania domu o powierzchni 200m2 w sezonie grzewczym potrzebne jest średnio 4000 litrów oleju opałowego oraz dodatkowo 2000 litrów do ogrzania ciepłej wody kolega ma o 20% wiekszy dom czyli musi pomnozyć jeszcze 4000 razy 1,2=4800 litrów+2000 litrów na CWU czyli razem jako zywo 6800 litrów to jest ze strony sprzedawcy czyli z góry mozna założyc że pomimo tego że obliczenia zostaly uśrednione dla warunków temperaturowych na zewnatrz, to mimo wszystko przeprowadzone dla idealnie pracującej instalacji http://www.statoil.pl/statoil/index.jsp?pl...1&layout=16 zauwazyć się też da zależność ze 1 tona ekogroszku=1 tonie oleju opalowego to tak by zapamietać na dlużej Cytuj
tomala993 Opublikowano 29 Grudnia 2008 #7 Opublikowano 29 Grudnia 2008 Witaj moje zdanie jest takie chcesz, tanio palić tu kup zwykły dobowy kocioł miałowy i pal czym się da już taniej na pewno nie będzie, jak chcesz mieć kocioł mniej obsługowy tu kup z podajnikiem, lub ślimakowy, natomiast od gazu trzymaj się z daleka, bo cena litry opału dobrze załatwionego to około 2,20 za litr pomnóż przez liczby podane przez mojego przedmówcę, a wyjdzie Ci koszt ogrzewania twojego domu. Pozdrawiam Tomasz. Cytuj
Gość ADIAS Opublikowano 26 Kwietnia 2009 #8 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Jak pan mrozik zawita czesciej to zuzycie wzrasta o 100% tak jest ze wszystkimi paliwami no ale na ropie pradzie i gazie bedzie bolało no i skoki cen kup wiekszy na szuflade kobieta czy dzieciak dosypie widerko do pojemnika i masz ciepelko kupisz w lipcu ze 2-3 t grochu i olejesz mroza :D Cytuj
mostowiak Opublikowano 12 Stycznia 2010 #9 Opublikowano 12 Stycznia 2010 moj sasiad mial zbiornik na podworku z gazem i ma tez piec co,wtamtym roku zrezygnowal z gazu butle zabrali i teraz pali wegiel drewno.najlepiej kup piec uniwersalny co pare paliw pojdzie , wtedy co tansze tym palimy.tylko dobierz odpowiednia moc Cytuj
GrzesiekW Opublikowano 30 Lipca 2010 #10 Opublikowano 30 Lipca 2010 ja bym proponował albo kocioł na pellet z podajnikiem (w miare ekonomiczny i mało obsługowy) albo kocioł na ekogroszek z podajnikiem i dodatkowym rusztem do spalania węgla i drewna (jeżeli nie chcemy uzależnić się od jednego typu paliwa) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi