Magic1981 Opublikowano 8 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Mam pytanie czy dokładanie do pieca 5- 6 razy na dobę jest normalne. Największym minusem jest to jak załaduje buka ok 24:00 to ok 4:30 rano musze zejśc do kotłowni i dołożyć do pieca. Drewno sezonuję , mam wilgotnościomierz i drewno ma ok 22-27% wilgotności. Na noc zakładam buka przez dzień palę świerkiem.Na wiosne poprawiłem instalacje (jest lepiej niz było) ale eczy cos można by było porawić ? cos jest źle? Mam piec 70 kW i spaliłem zeszłej zimy około 90 mp drewna prosze o pomoc :D Cytuj
Magic1981 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor #2 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ma ktoś pomysł co i jak? :blink: Cytuj
vernal Opublikowano 8 Grudnia 2012 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zmierz temp. w czopuchu. Zaizoluj rury, pozatykaj nieużywane przewody kominowe/wentylacyjne. Wentylację sprawdź czy nie działa w drugą stronę, jeśli jakieś dziury za duże w oknach to uszczelnij, porządna izolacja stropu, izolacja zewnętrzna. Cytuj
elient Opublikowano 8 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Jaka powierzchnia do ogrzania, stare budownictwo czy nowe, czy po termomodernizacji? Przeliczając wartość opałową zakładając jednakową sprawność to tak 19-20 ton węgla, albo grzejesz duży obiekt, albo całą okolice. Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 9 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Na wstępie to załącz schemat instalacji a zdjęcia ustaw do pionu. Cytuj
Magic1981 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor #6 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Nie ma schematu instalacji. Piec Atmos 70 kW i 50 Ekogreń budownictwo stare srednioocieplone. Spalam przez zime 90 mp drewna. jeszcze raz zdjecia istalacji teraz w pionie. przepraszam wczesniej nie zauważyłem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi