Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na załączonych fotach widać wnętrze pieca po 5 dniach pracy i spaleniu około 100 kg węgla (z KWK Piekary).

Ilość i jakość popiołu zadowalająca a co do ilości sadzy ja osobiście nie narzekam, na węglu z Piasta i popiołu i sadzy było znacznie więcej.

Chyba za szybko się pochwaliłem bo w ostatnich dwóch dniach piec spalił ok. 21 do 22 kg. węgla.

Pozdrawiam.post-27041-0-59465200-1355399098_thumb.jpgpost-27041-0-99408700-1355399110_thumb.jpgpost-27041-0-67772900-1355399152_thumb.jpg

Opublikowano

widzę, że kolega pozbył się szuflady?;-) - słabiutkie to rozwiązanie w tych kociołkach prawda. Przesypuje się to poza burty i wogóle taka lipa - widać, że firma Lazar nie zadbała o ten szczególik. Popiołek niczego sobie - zsadzenie też wyglada całkiem - ja w weekendzik wrzucam parę szczap czy tektur i po sadzy śladu. Pieknie wtedy czyści sie płomieniówki.

Polecam.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Przesłona na wentylatorze jest mozna powiedzieć na samej obudowie wentylatora. Taka zwykła blaszka z wyciętymi otworami i przykręcona do obudowy centralnie za pomocą jednej nakrętki tzw. motylka. To jest tzw. przysłona na wejściu. Jest jeszcze na wylocie i jej nie widać a widać jedynie taką małą dzwigienkę od frontu na której nałożone są 2-3 podkaładki i skręcone to wszystko jest nakretkami. Łatwo to poznać bo jak tylko włączy sie dmuchawa dzwigienka podnosi się.

Opublikowano

Witam

przyłącze się do tego tematu, jestem od niedawna użytkownikiem takiego pieca Lazar UniKomfort 24Kw, użytkuję go od października 2012r, dom nowo wybudowany, pow. 250mkw, mur 3 warstwowy 50cm, na dole ogrzewanie podłogowe ok 110mkw, + kaloryfery, góra tylko kaloryfery. w domu zamontowano panel pokojowy ecoSTER200 oraz czujnik temp.zewnętrznej. To tak pokrótce. Piec sprawuje się na razie bez zarzutów, spalanie ok 25kg na dobę, ekogroszek jest chyba za mocny 28-29 tyś kalorii, ustawienia mam podobne: nadmuch 35%, czas podawania 9 sek, przerwa 44sek, oczekiwanie 15min. Zauważyłem że groszek nie spala się jak powinien powstaja "kalafiory" spieki. Cały czas próbuję ustawień.

Jak cos ulepsze napiszę.

Opublikowano

Witam serdecznie wszytskich forumowiczów i użytkowników Lazara, posiadam Lazara Unikomfort 16kw, mam następujące ustawienia, czas podawania 7 sekund, przerwa w podawaniu 26 sekund, nadmuch 26% przedmuch 45 min, zawór czterodrogowy dość dużo mi spala do 70 kg na dobę czy ktoś co używa takiego kotła mógłby mi proszę podać ustawienia trochę bardzie optymalne ??

Opublikowano

Trochę mało napisałeś o budynku jaki ogrzewasz. Trudno wiec powiedzieć czy dużo czy mało. Trochę mała przerwa pomiędzy podawaniami - u mnie rzadko dochodzę do parametrów 1/5 czyli 5 sek podawanie 25 sekund przerwa. Co masz na myśli pisząc przedmuch 45min bo nie bardzo kojarzę taką pozycję na sterowniku.

Opublikowano

Budynek ocieplony ma juz 6 lat, podłogówka 120 m i pietro 8 grzejników na 120 m,zle napisałem przedmuch, chodziło mi o -przerwa podawania nadzór-, chciałbym jeszcze dodać że mam stale wielkie gruty na kopcu taki sklejone duże brykiety się tworzą, ekogroszek jest dobry bo używają go sąsiedzi i generalnie w 90% jest do popiłoek a u mnie nie.

Opublikowano

Serwisant bomba!

Spisał gdzies to co jest do poprawki? Może były jakies uwagi, których zlekceważenie może skutkować odebraniem gwarancji w przypadku problemów.

Sprawdź na jaki bieg masz ustawioną pompe do podłogówki - może masz zbyt słaby przepływ.

U mnie jest tak - po długich i ciężkich cierpieniach....:

temperatura zadana pieca to 55

czas podawania 11 sekund

przerwa podawania 48 sekund

przerwa nadzor 30min

moc nadmuchu 30%

przysłona wentylator otwarta 1/3

zmieniłam sekwencje pracy na: przerwa-podawanie

histereza kotła na 4stopnie - chciałem pokombinować z dużą histerezą jak opisywali koledzy na jednym z tematów, ale okazuje się, że nasze sterowniki mają ograniczenie do max 5stopni histerezy kotła

Powodzenia i dobrej zabawy.

Jaki masz metraż ?? Podłogówka/Kaloryfery i dokładny model pieca ustawiłem własnie twoje parametry zobaczę co będzie

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Przesłona na wentylatorze jest mozna powiedzieć na samej obudowie wentylatora. Taka zwykła blaszka z wyciętymi otworami i przykręcona do obudowy centralnie za pomocą jednej nakrętki tzw. motylka. To jest tzw. przysłona na wejściu. Jest jeszcze na wylocie i jej nie widać a widać jedynie taką małą dzwigienkę od frontu na której nałożone są 2-3 podkaładki i skręcone to wszystko jest nakretkami. Łatwo to poznać bo jak tylko włączy sie dmuchawa dzwigienka podnosi się.

Dzwigienke znalazlem ale tej na wejsciu nie moge sie doszukac.

Zrobisz zdjecie? Duzo mi to ulatwi. Dzieki!

• 3 lata później...
Opublikowano

od 3 lat walczę z lazarem unikomfort automat 16kW, po 2 sezonach wypalił się cybuch ze względu na rzekomo "oszczędne palenie w sezonie letnim - grzanie cwu", cyt. z serwisanta ardeo - koszt wymiany cybucha plus ruszto dolne jako naprawa pogwarancyjna azp25mr - 500pln. transport 300 w sumie 800pln za "oszczednosci" :D ponieważ nie ma opcji kupienia samego cybucha do azp25mr i samodzielnego wspawania

temp na piecu 67C podawanie 8sek przerwa 48 sek temp zawór 4d 44C histereza 5C nadmuch 39%, przesłona otwarta,w trybie nadzór podawanie ustawione na 15 sek w ustawieniach serwisowych, ale sterownik ignoruje i podaje 8 sek :D przerwa 8 minut, nadmuch b/z, bo na plumie nie ma opcji przestawiania nadmuchu praca-nadzór; zwróccie uwagę żeby w trybie nadzór i cwu-lato, poziom paliwa na palniku nie schodził poniżej ruszta górnego, niższy poziom paliwa to oszczędnosć rzędu 200pln/sezon, wymiana wypalonych częsci-patrz wyżej :D

średnia konsumpcja groszku zimą dochodzi do 25kg/dobę przy mrozach -8C -18C, które utrzymywały się przez 2 tyg, teraz ok 20kg/dobę, w trybie lato będę od nowa ustawiać bo w poprzednim grzaniu cwu spalał ok 150kg/mc przy temp wody 40C

i tu moja uwaga - jeśli ktoś z was oddaje czy to azp w całosci czy bez silnika do naprawy - sprawdzajcie czy wszystko jest na swoim miejscu i rzeczywiscie wymienione, u mnie panowie z ardeo wpisali w rachunek wymianę kondensatora- 50pln, ale "zapomnieli" po 2 dosyłaniach tegoż kondensatora 1- 10mf, 2- 6mf, oba z zalewanymi kablami, które nie mieściły się w puszce - gdzie nominalnie chodzi 8mf zażądałem zwrotu 50pln, niby nic ale nie dajmy robić z siebie idiotów :D malowanie wymiana cybucha, ruszta dolnego, sprawdzenie ślimaka, pomalowanie całego azp łącznie ze ślimakiem, po odpaleniu okazało się, że wiatrak ma bicie-  znowu interwencja tel - w ardeo zrzucenie winy na kuriera - typowe w tym kraju, mało tego wymiana uszczelki pod wentylatorem. po złożeniu pieca w całość szwankował nadmuch, ale że trzeba było grzać wiec wymianę wiatraka odłożyłem do wiosny, i piec zaczął szwankować-nie dopalał węgla, koksował i za żadne skarby nie dało się zwiększyc nadmuchu-powyzej 60% piec "chodził po kotłowni", po kontrolnym zdjęciu wiatraka okazało się, że wymieniona uszczelka pod wentylator była za szeroka i blokowała otwarcie klapki przez co nadmuch  zamiast w piec -szedł na zewnątrz :D bicie wirnika zostało ale to musi poczekać

piszcie dalej jakie macie doświadczenia z serwisem lazara i ardeo, bo te piece są na rynku od kilku lat i nie wierzę, ze obywacie się bez mniejszych/większych awarii, pomijam zasobniki węgla, bo to temat na oddzielną epopeję :D