Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam w domu piec z podajnikiem 37kw, który zasila grzejniki na dwóch piętrach i bojler z wodą. Kupiłem nagrzewnice ok. 50kw do garazu 80m2 i nie wiem czy musi ona miec osobny obieg i czy kupowac do niej osobną pompkę ??

Opublikowano

Te parametry nagrzewnicy 50kW - przy jakich temp wody zasilającej.

Nagrzewnica powinna być na wydzielonym obiegu i dlatego należy zainstalować oddzielną pompę w celu sterowania pracą nagrzewnicy.

Dodatkowo jeżeli masz zawór 4- drog to nagrzewnica powinna być włączona przed zaworem 4 -drog.

pozdr.

Opublikowano

50 kW na 80 m2 (???!!!) a wystarczyła by Ci o mocy 8 kW. Gdzie tu jakikolwiek sens i ekonomia?

Opublikowano

Tak tylko ja nie osiągne tych 55kw bo nie nagrzewam pieca do 90st a nagrzewnica ma 55kw przy 90st. 8kw to za malo na mój warsztat. Wyliczono mi w paru firmach że potrzebuje ok 30kw. Może się myle ale myśle, że lepiej wziąć wydajniejszą nagrzewnice, która uzyska potrzebne mi 30kw przy mniejszej temp. wody niż słabszą i grzac piecem do 90st żeby uzyskać potrzebną moc ?

Opublikowano

Nie wiem jak ktoś wyliczył 30 kW na 80 m2. Pomieszczenia warsztatowe to wymagana temperatura (zależnie od rodzaju pracy) 14-18 C i jeżeli ten warsztat nie ma ścian z blachy falistej bez ocieplenia i znacznej wysokości to nie wiem z czego wyszło te 30kW.

Opublikowano
http://vtsgroup.pl/Produkt/VOLCANO/Program-doboru tu jest taki przykładowy wychodzi 24kw. Temperatura była ustalona ok. 18st. Budynek wysoki ponad 4m brama roletowa 5x4 sporo okien więc straty duże będą. Ale nie o to chodzi. Orientujesz się jaką mocną pompke zastosowac do tej nagrzewnicy ? Muszę dzisiaj pokupować materiały bo hydraulik chce zacząc to podlączać.
Opublikowano

90/70 przy wodzie 55kw z wyliczeń mi wyszło, że potrzebuje ok. 30kw tyle uzyskuje przy temp. 70/50. Ok a orientujesz się jaką mocną pompke zastosować do tej nagrzewnicy i gdzie ja wpiac w tym schemacie? http://www.aqua-air....mat_5_400_2.jpg

Nie przejmuj się mocą , nagrzewnica ma być kontrolowana termostatem , który załącza i wyłącza pompę CO, pompę wpinasz na zestyki termostatu w pomieszczeniu, lub równolegle do silnika ngrzewnicy,- to najprostsze sterowanie - załącza się nadmuch i załącza się pompa, można to trochę rozbudować że najpierw załącza się pompa i po np 1 min załacza się nawiew, następnie po osiągnięciu temp wyłącza się pompa i po 1 min wyłącza się nawiew.

Pozdr.

PS Tylko czy kocioł podoła takiej nagrzewnicy? musisz pilnować aby nagrzewnica nie wychłodziła kotła.

Opublikowano

To zależy od charakterystyki hydraulicznej nagrzewnicy - pompa musi mieć odp wydajność przy danych oporach przepływu - jeżeli znasz te opory i potrzebny wydatek to dobierasz pompę.

Myślę że 25/60 to max, powinna wystarczyć 25/40.

Opublikowano (edytowane)

Co myślicie o takim miejscu dla nagrzewnicy ? Tu mi najlepiej pasuje ale nie wiem czy będzie dobrze.Wymiary pomieszczenia to ok 8x11m

post-10806-0-78105100-1350567477_thumb.png

Edytowane przez wirzba123