Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Timon,

post-66571-0-41837700-1452784560_thumb.jpg - to zdjęcie przy ustawieniach nadmuch 45% podawanie 6,5 s a przerwa 65 s.

Ustawiłam większy nadmuch na 50% a przerwę zmniejszyłam do 60 s, podawanie bez zmian - 6,5 s i o to efekty:

15:33 załączenie pomp przy temp na piecu 42 stopnie

15:39 temperatura spadła do 36 stopni

15:46 - 37 stopni

15:50 - 38 stopni

15:56 - 39 stopni

15:59 - 40 stopni

16:01 - 41 stopni

16:02 - 42 stopnie, włączyły się wszystkie 3 pompy,

16:03 - pompa od grzejników się wyłączyła

16:04 - temperatura na piecu zaczyna spadac - 41 stopni

16:05 - 40 stopni, 39 stopni i wyłączyła się pompa od cwu

16:06 - 38 stopni i wyłączyła się pompa od podłogówki, 37 stopni

16:07 - 36 stopni

16:08 - 35 stopni

CWU ma temperaturę cały czas 34 stopni przy zadanej 50 i ani drgnie wyżej. Podłogówka dochodzi do 30 stopni przy zadanej 45.

A to zdjęcie po całym procesie:

post-66571-0-69119800-1452785191_thumb.jpg

Wydaje mi się że są większe spieki.

Jakie kroki teraz podjąć? 

Pomóż - dziękuję :)

Opublikowano

kwiatek

jak spieka skracaj przerwę podawania i tyle

spróbuj zrobić zdjęcie takie jak to pierwsze z ostatniego Twojego postu- jest dobrze doświetlone i wszystko widac

to drugie nie pokazuje nic poza kilkoma porwanymi przez powietrze cząstkami miału lub rozgrzanego popiołu ale nie widzę co na palniku

zrób też foto tego co w popielniku

dotknij ostrożnie rury odprowadzającej spaliny- jak bardzo gorąca to pozostanie regulacja przerwa jak dasz rade dotknąć nie parząc palcy to jest zapas z nadmuchem i strata nie jest jeszcze zbyt duża.

spieki z popiołu mogą powstawać z natury wegla i z tym nie ma co na siłę walczyć

ważne aby w popiele nie było niedopalonego wegla

Opublikowano

Czy jak będę stosunkowo zmniejszać przerwę w podawaniu to piec w końcu dojdzie do temperatury?

Bo w domu robi się coraz zimniej :( 

dziś przeczytałam instrukcję jeszcze raz od deski do deski i już nie wiem co robić...

Opublikowano

tak się stanie tylko skracając przerwę będzie trzeba podnosić nadmuch bo inaczej zacznie niedopalać i po pierwsze syf w kotle a po drugie niespalony wegiel w popielniku i zapewne do śmieci, co podniesie koszt eksploatacji

w końcu osiągnie zadaną, zwyczajnie jest zbyt mała moc do potrzeb ustawiona i musisz znaleźć dolna jej granicę.

jesli temperatura nie rośnie zbyt szybko to spróbuj mocniejszej korekty od razu powiedzmy do poziomu 48sek i podnieś nadmuch o 5% na początek bo przy takiej korekcie to już trzeba go wspomóc

jak rura nie jest gorąca znaczy że można  śmiało moc w górę dawać

Opublikowano

Wczoraj skróciłam przerwę do 45 s, nadmuch zostawiłam na 40% i w nocy piec wygasł :( pewnie przyczyną był za mały nadmuch tak?

Dziś rozpaliłam na ustawieniach zalecanych w instrukcji czyli nadmuch 30%, przerwa 60 s i podawanie 9 s. Pali się od 2 godzin ale temperatura ani drgnie wyżej :(

Więc zaczynam manewrować zgodnie z Twoimi zaleceniami: skróciłam przerwę do 55s i zwiększe nadmuch delikatnie do 33% - zobaczę efekty po godzinie... 

Opublikowano

wrzuć zdjęcia 

nie widzę to nie zgadnę

może przewęglony palnik i zanim się węgiel rozpali dobrze to jest spychany przez kolejne dawki

zacznij od ustawień z wczoraj czyli przerwa 55sek i nadmuch 40% 

Opublikowano

Ale się meczycie z tym piecem. Weź daj mu dawkę taką żeby szły żywe bardzo duże ognie i nie patrz na spieki. Z tego co ja widzę to się nie pali a tli.

Opublikowano

Next czyli jak byś ustawił? bo płomień cały czas wygląda tak jak na powyższym zdjęciu albo jest jeszcze mniejsze. Podajnik podaje podaje i spycha ogień na bok co powoduje zmniejszanie płomienia ja manewruje przerwą podawania.

Opublikowano

Przecież tam się żarzy, zobacz jak ma wyglądać płomień.

https://m.youtube.com/watch?v=cnD-SSmaQ3E

Ty masz inny piec Ale tak czy inaczej u Ciebie się żarzy zamiast palić. Powinnaś tak ustawić piec, aby temp z obecnej powiedzmy 45 stopni za kilkanaście minut była już 60. Ty masz zrobić duży ogień a nie zapalniczke

Opublikowano

Wklej najlepiej filmik jak się to pali to spróbujemy coś doradzić.

Opublikowano

kwiatek

jak pisałem węgiel nie nadąża się spalić a jest zrzucany z palnika

może ty mylisz spieki koksowe z żużlowymi i powinnaś nadmuch podnieść zamiast opuszczać. na palniku ewidentnie niespalony węgiel a to brak powietrza

nie skracaj przerwy tylko podnoś nadmuch

Opublikowano

Właśnie wiem że ten ogień to jest minimalny :( ale nie wiem jak mam to zmienić :( Nie mogę dodać tu filmu - wyskakuje komunikat ze nie mam do tego uprawnień :( gdzie mogę Ci go wysłać?

Pomóż bo w domu mam już 14 stopnie :( a na piecu ciągle 37 

Opublikowano

Kwiatek powiedz mi jaka powierzchnię ogrzewasz i ile kw masz piec

Opublikowano

filmik wrzuć na youtube i daj linka

spróbuj mocniej dmuchnąć jak widzisz że płomień większy- daj 60% i zobaczysz co się będzie działo

ten kocioł ma mnóstwo zapasu tylko trzeba mu dać odpowiednie parametry

napisz gdzie mieszkasz może ktoś z forum jest blisko i mógłby pomóc na miejscu zamiast przez forum

Opublikowano

Kwiatek ustaw to tak:

3s podawanie

30s przerwa

Dmuchawa otwarta na maks bez żadnych przyslon i klapek, ustaw ja tak żeby leciały z ognia iskry podczas podawania, ale podczas palenia już nie tak ostro. Nadmuch ustaw tak żeby paliło się jak na filmiku który ci pokazałem.

Opublikowano

Jak Ci dojdzie do zadanej to daj znać, wtedy ustawimy podtrzymanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.