Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak jest i u mnie tzn. mój wentylator wygląda może inaczej, ale jest otwarty na tyle na ile pozwala mu to konstrukcja, 

post-66430-0-90581000-1452445705_thumb.jpg

Na w/w zdjęciu jeszcze przesłonięty ale obecnie cały otwarty.

A sterownik pozwala na regulację w przedziale 1-10 .

W chwili obecnej mam ustawiony na "7".

Opublikowano

Eeeee to Ty masz jakiś dziwny wentylator osloniety z boku, a bolca od klapki w środku nie widać. U mnie wygląda to tak i teraz klapka jest otwarta na Full, jak boleć ze srubkami miałbym w drugą stronę to był by zamknięty na Full. Nie rozumiem właśnie po co ludzie tym regulują, no chyba że tak jak ty mają ubogą zmianę mocy wentylatora. U mnie jest 1-100 więc nie potrzebuje regulować klapką.

post-65332-0-05872600-1452446530_thumb.jpg

Opublikowano

Mój piec ma już prawie 11 lat i takie wentylatory wówczas montowano. Regulację przeprowadzałem dźwignią, którą zaznaczyłem czerwonym kółkiem.

post-66430-0-93246400-1452447055_thumb.jpg

Opublikowano

Witam ,panowie  histereze kotla mam ustawiona na 2 C  swoja droga wy na ile macie? 2 C to wystarczy?i tak mam ustawione 60 C na piecu spada do tych 58 po czym zaczyna rosnac np do 58,2 potem spada do 57,9 potem znowy rosnie do 58,8 znowu spada do 58,5 i tak jeszcze ze 2 , 3 razy zanim dojdzie do temperatury zadanej czy to normalne?pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem czy to normalne ale raczej nie, u mnie piec przykładowo z zadanej 65 i histerezy 2 kiedy temperatura spadnie do 63 załącza pracę i w około 10-14min w zależności od temp na zewnątrz dobija do zadanej 65. W między czasie po załączeniu pracy spada Max do 60 i rośnie do 65 po czym wchodzi w podtrzymanie na 25-50 min też w zależności od temp zewnętrznej. Przy obecnym 0/-2 trzyma 45 min. Może masz kiepskie nastawy tzn pracę ustawioną na słabą moc.

Opublikowano

nex

klapa na wentylatorze jest po to aby przy niewielkich potrzebach i pracy na niskiej mocy nie schodzić z nadmuchem poniżej progu spręzu

wtedy ustawiasz wentylator tak by jeszcze dmuchał jak trzeba a przymykasz wlot powietrza do wentylatora sprawiajac że do palnika trafia powietrze o odpowiednim ciśnieniu ale w mniejszych ilościach

dodatkowo w 99,9% przypadków wentylatory w kotłach są 2-3 krotnie za mocne w stosunku do potrzeb i sa problemy z ich poprawnym wysterowaniem.

obstawiam że Twój wentylator ma powyżej 200m3/h wydajności a do śmigania z moca 10KW wystarczy około 35m3/h według naszego Guru Zawijana a facet zna się na rzeczy.

dlatego się tą klapę zamyka czasem nawet dość mocno aby zachować jakie takie ciśnienie przy mniejszych ilościach powietrza. bez tego wiater sie przez złoże nie przebije i spalanie będzie nieefektywne choć wfektownie będzie utytłany wymiennik

co do pracy

ważne jest uzupełnienie strat z instalacji. u jednego będzie to trwało 10 minut bo ma małe straty i dużą moc ustawioną tak jak ty skoro stoi w podtrzymaniu 45 minut.

u innego będzie niższa moc i wyższe straty do uzupełnienia więc normalnym stanem będzie poczatkowy spadek temperatury mimo przejścia w grzanie. zwyczajnie musi wzrosnąć do odpowiedniego poziomu temperatura samego złoża i w komorze spalania a to chwilę trwa. dlatego coraz więcej sterowników prowadzi spalanie z modulacja mocy aby się kocioł nie odstawiał i ta temperatura na palniku i w komorze nie spadała tak mocno. proces ciągły(z poprawnymi parametrami)  jest sprawniejszy niż dwustanowy i łatwiej w nim uzupełniac straty modulując moc do aktualnych chwilowych potrzeb. kiepskie nastawy sa wtedy gdy w popielniku jest niedopał a w wymienniku syf a nie wtedy gdy jest ustawiona niższa moc. no chyba że ta moc jest tak niska iż zejdzie się poniżej mocy minilanej palnika wtedy to fakt że będzie kiepsko

mgboczna

ważne aby szła temperatura w górę

jak zaczyna spiekać to po korekcie wentylatora powinna nastąpić korekta przerwy podawania(skrócenie)

już i tak jest dobrze bo z poziomu 36st wszedłeś na 54st

Opublikowano

Witam. Dzisiaj rano na piecu temp. prawie 50o C, czyli wyraźna poprawa ale spieki są takie, że muszę je z wygarniać bo siedzą głęboko w kielichu no i pewnie same by nie wyszły. I co teraz? Tak zostawić czy kombinować dalej. 

Na chwilę obecną tzn. od wczoraj mam ustawienia:

czas podawania - 5s.

przerwa podawania - 19s

prędkość wentylatora - 7

Opublikowano

10.30 piec osiągnął zadaną temp. 55o  i się wyłączył. Spieków jakby mniej byćmoże po nocy kiedy potrzebuje się rozbujać wówczas powstają spieki a teraz w podtrzymaniu będzie inaczej. Zobaczymy.

Opublikowano

Witam,

Mam ogromny problem z ustawieniami pieca. W listopadzie wprowadziłam się do nowo wybudowanego domu. 140 metrów powierzchni użytkowej. Użytkuje tylko parter, piętro jest jeszcze niedocieplone ( tylko zrobiona izolacja wełną i osłonięte folią ). Budynek jest ocieplony styropianem 15. Na dole grzejnik mam tylko w łazience a tak to ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni, Mam piec lumo vulcanos 18 kw, palę ekogroszkiem workowanym o wartości opałowej 24. Mój problem to:

1) piec nie dochodzi do temperatury zadanej ( 62 stopnie ), pompy załączają się przy 45 stopniach, więc piec dochodzi do 45-46 i automatycznie spada do nawet 38 stopni i tak w kółko

2) spala mnóstwo opału - mam podajnik o pojemności 120 kg i starcza na 2,5 doby :( popiół wyrzucam cały pojemnik raz dziennie i zdarzają się w nim niedopałki a w palenisku jest bardzo dużo grudek takich spieków. Ustawienia mam 9s podawanie i 62 sekundy przerwy i nadmuch 28 %. 

Próbowałam różne ustawienia tzn zwiększałam podawanie, przerwę itp i nic to nie daję :(

Najgorzej że grzejnik w łazience jest cały czas zimny ( nie jest zapowietrzony ), a w domu utrzymuje się temperatura 17-18 stopni - więc stosunkowo zimno :(

Proszę o pomoc - dodam że z tym problemem z piecem zostałam sama bo mąż wyjechał do pracy a rodzina i znajomi nie mają piecy z podajnikiem i nie mam nawet kogo prosić o pomoc :(

Opublikowano

Problem ze spiekami bez zmian. Cały czas się tworzą już w kielichu. Zastanawiam się jaka może być zależność pomiędzy ustawieniem siły nadmuchu a przesłoną na wentylatorze. Czytałem też kilka wypowiedzi, w których sugerowano zmniejszenie szczeliny na wentylatorze.

Opublikowano

mgboczna

spróbuj przymknąć przysłonę 

najpierw delikatnie a potem powiedzmy do połowy. zobaczysz jakie będa efekty

kwiatek

dom nowy niewygrzany potrzebuje więcej energii. mimo tego masz dwukrotnie za duży kocioł i tylko nastawy skopane

oceniając z grubsza powierzchnię i izolację to potrzeby sa w okolicy 9-10KW a ty masz 18 więc zapas az za duży

sterownik bardzo fajny ale trzeba chwilę by ogarnąć wszystko

podłogówka to ogromny kaloryfer który wymaga wygrzania. musisz najpierw ją porządnie i poprawnie rozgrzać

grzejnik w łazience jest na oddzielnej pompie czy na tej samej co podłogówka?

wrzuć zdjęcia instalacji i tego co wo kotle sie dzieje(palnik, popiół)

mimo iż grzejesz tylko dół to ciepło i tak idzie do góry czyli ogrzewasz cały dom. moze to być trudne używając tylko "grzejników" na dole

Opublikowano

Nie wiem czy to normalne ale raczej nie, u mnie piec przykładowo z zadanej 65 i histerezy 2 kiedy temperatura spadnie do 63 załącza pracę i w około 10-14min w zależności od temp na zewnątrz dobija do zadanej 65. W między czasie po załączeniu pracy spada Max do 60 i rośnie do 65 po czym wchodzi w podtrzymanie na 25-50 min też w zależności od temp zewnętrznej. Przy obecnym 0/-2 trzyma 45 min. Może masz kiepskie nastawy tzn pracę ustawioną na słabą moc.

a powiedz mi  na ile pwoinna byc ustawiona praca w podtrzymaniu a na ile przerwa?  to pewnie kwestia indywidualna kazdego pieca itd ale niemam zadnego porownania facet ktory mi ustawial piec chyba sie zabardzo nie znal prace w podtrzymaniu  mialem ustawiona na 10 s przerwe chyba na 2 min co doradzicie , obecnie tez walcze ze spiekami i niedopalkami i proboje jakos to wszystko poustawiac 

Opublikowano

Kwestia indywidualna, ja mam w podtrzymaniu pracę 4s co 10 min i przedmuch 30s co 5min.

Opublikowano

Witam, dzisiaj rano temp. na piecu 53o z groszami czyli ok. Wczoraj przesłoniłem wentylator o jakieś 20% - spieki wciąż są i trudno powiedzieć czy mniejsze niż wczoraj. Ponownie zmniejszyłem przesłonę do ok.30%. Zobaczymy co dalej.

Opublikowano

Teraz jest na zewnątrz ciepło, zobaczysz jak piec się zachowa w mrozy, czy temp nie poleci na łeb na szyję, w czwartej już coś mówią.

Opublikowano

TImon przesyłam Ci zdjęcia mojej instalacji, popiołu po dzisiejszej nocy, palnika i sterownika.

Ustawienia jakie mam teraz to nadmuch 30%, podawnie 6 s, przerwa 73 s, pompy załączają się przy 45 stopniach. 

Na piecu ciągle temperatura 37-40, grzejnik na dole zimny pomimo tego ze odkrecony na 6. U góry odkręciłam grzejniki w pomieszczeniach na 3 wczoraj wieczorem i też są zimne.

Co mam zrobić by były ciepłe? Jak piec ma osiągnąć temperaturę? Pomocy

post-66571-0-10720100-1452590427_thumb.jpg

post-66571-0-74656200-1452590428_thumb.jpg

post-66571-0-64818400-1452590430_thumb.jpg

post-66571-0-61066100-1452590433_thumb.jpg

Opublikowano

Eeeee to Ty masz jakiś dziwny wentylator osloniety z boku, a bolca od klapki w środku nie widać. U mnie wygląda to tak i teraz klapka jest otwarta na Full, jak boleć ze srubkami miałbym w drugą stronę to był by zamknięty na Full. Nie rozumiem właśnie po co ludzie tym regulują, no chyba że tak jak ty mają ubogą zmianę mocy wentylatora. U mnie jest 1-100 więc nie potrzebuje regulować klapką.

Ta klapka ma się zamykać jak piec nie pracuje, po to aby ciąg kominowy nie wypalał groszku. Jeśli piec stoi długo w nadzorze, to nie potrzebnie wypala rozżarzony groszek.

Opublikowano

Bzdura, to pierwsze przez co będziesz miał osmolony piec jeżeli w podtrzymaniu całkowicie klapka będzie zamknięta.

Opublikowano

A po kiego w ogóle ma się zamykać? Ja mam otwartą na full i jakoś nic żaden ciag mi sam groszku nie wypala, a węgiel po przejściu w podtrzymanie nie zakopca mi pieca. Zawsze jest jakiś naturalny dostęp powietrza. Zresztą w mojej instrukcji pieca jest wyraźnie napisane ze przy paleniu w trybie automatycznym tzn z retorta, a nie na ruszcie awaryjnym, klapka ma być otwarta na full

Opublikowano

kwiatek

domyślac się mogę że pierwsza pompa od prawej jest do podłogówki druga zapewne do kalafiorów a 3 do CWU

jeśli się mylę to mnie popraw

nie widzę jakoś jednak aby to działało poprawnie skoro nie ma żadnej blokady w postaci zaworu zwrotnego przed pompą CO. mogę więc podejrzewać że pompa z obiegu podłogówki wyciąga wodę z obiegu kalafiorów i stąd takie cuda

spróbuj ustawić pompę od kalafiorów na prace mocniejszą niż tą od podłogówki i zobacz czy coś się zmieniło

skoro na kotle nie więcej niż 40st to trzeba dać więcej mocy

spróbuj skrócić przerwę podawania do 60sek i podnieś nadmuch o około 5-8% na poczatek

jak będą niedopały to jeszcze zwiększysz nadmuch

musisz mu dac większa moc żeby rozgrzał cały dom bo zimną woda tego nie zrobi a do ciepłej potrzeba troszkę więcej mocy

Opublikowano

Pompy opisałeś poprawnie, a powiedz jak mam ustawić pompę kaloryferów na mocniejszą pracę? Bo niestety tego nie wiem :( skróciłam prerwę do 60 s i podniosłam nadmuch do 35% zobaczymy za 2 godzinki jakie będą efety.

Opublikowano

a instrukcja od pompy  w dłoń?

trzeba poczytać jak przestawić- nie znam wszystkich modeli i sposobów ich regulacji 

Opublikowano

Jak zmniejszyłam przerwę do 60s i nadmuch podniosłam do 38% to robią się jeszcze większe spieki. Regulować jeszcze większy nadmuch? Mam też wrażenie że płomień się zmniejszył. Temperatura na piecu nadal nie dochodzi 37-39.

Opublikowano

foto aktualnej sytuacji to będę wiedział co zmieniać i w którą stronę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.