Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w popielniku sam niedopał 

to mozna wsypać do zasobnika i spalić jeszcze raz szkoda wyrzucać 

spróbujmy to ogarnąć zatem

zacznij od ustawień:

podawanie 5sek

przerwa 40sek 

nadmuch 5 przesłona otwarta na maksa

wyczyść popielnik to co niespalone wsyp do zasobnika mieszając z nowym węglem i spalisz ponownie

jak ustawisz to potem będzie tylko regulacja jednym parametrem

napisz jeszcze czy kocioł osiaga zadaną w jakim czasie i ile stoi w podtrzymaniu oraz jakie masz dla podtrzymania parametry

pompy nie przestawiaj niech zostanie jak jest

Opublikowano

Przy parametrach 15-17/70-80, nadmuch 10, przesłona 40-60% przez cały dzień piec nie osiągnął zadanej (60oC) temperatury :(. Bujał się między 43-49o.Dzisiaj już dam sobie spokój. Jutro zacznę od proponowanych ustawień.

Opublikowano

jak będziesz tak kręcić to nigdy nie ustawisz

zrób jak pisze

zacznij od niższej mocy i niższego nadmuchu

zbyt mocny nadmuch przy złych parametrach może wręcz wychłodzić komorę spalania i to może być powodem nieosiągania zadanej

Opublikowano

Witam. Po nocy piec zgasł bo widocznie za dużą ustawiłem przerwę w podtrzymaniu (30min.)

8.00 temp. Na piecu 18'C .Rozpalam piec.
8.25 temp. Osiągnął 35'C załącza się pompa cyrkulacja
8.36 temp. spadła do 27' zwiększyłem nadmuch na 6
8.45 temp. Wzrosła do 35' załączyła się pompa ale temp. jeszcze urosła do 37'
8.47 temp. Spadła do 33' pompa się wyłączyla
8.50 temp. spadła do 30.3' i od tego momentu zaczęła rosnąć
9.02 temp. 35' i ponownie załącza się pompa
9.06 temp. powoli spada
9.08 temp. 33' pompa się wyłączyła
9.12 temp. spadła  do 32.3' i zaczyna powoli rosnąć
9.16 temp. na piecu 35' i ruszyła pompa, temp jeszcze powoli rośnie.
9.21 temp. 35' i bardzo powoli spada 
9.23 pompa się nie wyłączył a temperatura zaczyna powoli spadać
9.28 minęło już  prawie 1.5 godziny a ja mam na piecu 33.5'
9.31 temp. spadła do 32.9
9.34 temp. 34'
9.37 temp. 35' załącza się pompa
9.38 temp. 36'
9.40 temp. 35.5 - 36'
9.43 temp. 34.3 - 34.5
Zwiększam siłę nadmuchu na 7 przy pełnym otwarciu wentylatora
9.45 Początkowo temp. spadła do 33.6'
9.54 temp. waha się między 34.5 a 34.8'
9.55 temp. 35'
9.57 teraz mam 34.7'
10.00 Minęły 2 godziny a na piecu temp.35.3'. Ręce mi opadają.
Zauważyłem na palenisku lekki dołek. Zwiększenie czas podawania do 7s.
10.03 temp. 36'

10.18 temp. 37'

10.41 temp. 38'

Opublikowano

nie zmieniaj czasu podawania zostaw go na stałym poziomie

jak nie rosła temperatura i zaczął się zapadac kopiec powinieneś skrócić przerwe podawania. skracając ją aż do momentu kiedy zacznie kopczyk rosnąć

wtedy podnosisz nadmuch systematycznie, znów do momentu kiedy nie zacznie się zapadać,chyba że w międzyczasie osiągnie zadana. 

jeśli nie powtarzasz operację zaczynając znów od skracania przerwy

Opublikowano

Wróciłem do nadmuchu "5" (zauważyłem pojawiające się spieki) i czasu podawania do 5s. Skrócę czas przerwy podawania z 40 do 35 s i zobaczymy co dalej. Zauważyłem, że na drzwiczkach paleniska jest sadza co świadczyć może o ? A tak w ogóle to serdecznie dziękuję Ci kolego za zainteresowanie i pomoc.

11.08 temp. 37oC  a palenisko wygląda tak:

post-66430-0-88772400-1452334234_thumb.jpg

11.20 temp. 37-37,1 kopczyk powoli rośnie ale temperatura  NIE

11.49 temp. 36.6o C kopczyk rośnie - zwiększyłem nadmuch na "6"

Opublikowano

12.10 temp. nie rośnie zwiększyłem nadmuch na "7"

12.32 temp. 41.7o C czyli rośnie,ale kopczyk zapada się - zmniejszyłem przerwę podawania do 30s.

post-66430-0-83215000-1452339541_thumb.jpg

12.53 temp. 42.7o C i zmniejszyłem przerwę do 28s. bo jeszcze się zapada

13.35 dołek się wyrównał ale temp. wciąż oscyluje w granicach 43o C. Zmniejszyłem przerwę do 26s.

Opublikowano

14.25 temp. 44.5o C nadmuch cały czas na "7" czas podawania 5s. czas przerwy zmniejszyłem o kolejne 2s. obecnie 24s. Czemu to temperatura tak powoli rośnie?

14.55 temp. oscyluje w granicach 45o C - zaczynają tworzyć się spieki

Opublikowano

możliwe że na skutek problemów wcześniejszych ściany i powietrze nie mają odpowiedniej temperatury i potrzeba więcej ciepłą do wyrównania strat

na zdjęciu z postu 407 masz mnóstwo niedopału na całym obwodzie palnika- podnieś nadmuch o jedno oczko i na razie nie ruszaj przerwy podawania- juz jest zbyt krótka

Opublikowano

15.55 temp. 47.5o C wróciłem do przerwy podawania 24s. zwiększyłem nadmuch do "8". Na zdjęciu poniżej palenisko i chyba trochę mniej niedopału

post-66430-0-45147400-1452351520_thumb.jpg

Opublikowano

to co na wierzchu zgarnij do popielnika, potem wsypiesz jeszcze raz jak wystygnie i spalisz

zostaw sam żar to  będzie widać co ostatnia korekta przyniosła

Opublikowano

16.50 temp. 47o C przy nadmuchu na "8" .Pojawiły się ogromne spieki, które zagłębiły się aż w kielichu. Chyba za mocno dmucha bo iskry wylatują na zewnątrz jak drzwiczki otwieram.

post-66430-0-17388400-1452354911_thumb.jpg

Opublikowano

masz przesłonę na dmuchawie?

jesli tak spróbuj ją przymknąć delikatnie

jesli jest przymknięta to obniż nadmuch o 1 i ją otwórz szerzej

jeśli się dalej będzie zapadać skróć przerwę o 1 sek

Opublikowano

18.30 temp. 45C

20.25 temp. 45o C

21.40 temp. 44o C

Palenisko jak na poniższych zdjęciach, czyli ogromne spieki.

post-66430-0-34610500-1452372253_thumb.jpg post-66430-0-18098600-1452372254_thumb.jpg

Cały dzień przesłona na dmuchawie było otwarta na maxa.

Od jutra zaczynam walkę od nowa i wygląda na to, że muszę regulować inny parametr bo czas przerwy podajnika i prędkość nadmuchu wiele nie pomogły. :(

Opublikowano

na ostatnim zdjęciu nie ma niedopału

jeśli na tych parametrach nie rośnie temperatura to trzeba skracac dalej przerwę podawania po 1 sekundzie

jak dotkniesz czasu podawania to zrobisz za duży skok od razu i możesz przeskoczyć własciwe ustawienia zbyt szybko

Opublikowano

Witam.

Kolejny dzień walki czas zacząć. Po nocy piec nie wygasł (temp. na piecu o 8.00 - 44,1o C) czyli przerwa w podtrzymaniu 25 min. powinna wystarczać.

Niestety spieki porosły jak jakieś potwory.

post-66430-0-24822600-1452409533_thumb.jpg

I teraz powiem tak: trochę się pogubiłem ponieważ powstawanie duuuużych spieków świadczyć może o zbyt silnym nadmuchu.

Wieczorem napisałeś o regulacji dmuchawy: 

"jesli tak spróbuj ją przymknąć delikatnie

jesli jest przymknięta to obniż nadmuch o 1 i ją otwórz szerzej

jeśli się dalej będzie zapadać skróć przerwę o 1 sek"

Po twojej sugestii w momencie gdy skróciłem czas podawania do 22s. sugerowałeś, że jest on już zbyt krótki po czym wróciłem do 24s.

Tak jak wcześniej sugerowałeś nie chciał bym regulować kilkoma parametrami jednocześnie bo się nie połapię.

Póki co wyczyściłem kielich ze spieków i obniżyłem siłę dmuchawy do "7" w celu wyeliminowania spieków.

Czas podawania ustawiony mam na 5 s. ( i tu zaczynam mieć wątpliwość czy nie jest za krótki skoro piec nie może osiągnąć zadanej temperatury)

Czas przerwy w podawaniu 24s. ( i którym parametrem zwiększać ilość podawanego paliwa - czasem podawania czy częstotliwością - krótsza przerwa)?

Co z przesłoną, która cały czas odsłonięta jest na maxa?

Opublikowano

9.00 skróciłem czas podawania do 23s.

11.00 skróciłem czas podawania do 22s. temp. na piecu 47.4o C

12.00 temp. oscyluje wciąż w granicach 47o C, jeszcze są spieki więc zmniejszyłem nadmuch z "7" na "6" ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku, czy np. nie powinienem zostawić na "7" a tylko lekko przymknąć przesłonę dmuchawy.

Opublikowano

15.40 historyczna chwila - temp. na piecu 51o

Czas podawania - bez zmian- 5s.

Przerwa podawania - 20s

Nadmuch - zwiększyłem na "7"

Obawiam się, że mogą powstawać spieki i co wówczas - zmniejszyć przesłonę na wentylatorze?

16.15 temp. 50-51o C zmniejszyłem przerwę do 19s. zobaczymy za kilkanaście min. co się będzie działo.

Opublikowano

jak bez spieków to teraz nadmuch w góre bo jak wiać 6 to za mało

lepiej jak spiecze się popiół niż jak jest niedopalony wegiel

czasem jak jest węgiel o wysokim Ri nie unikniesz spieków, jedyne co można zrobić to wyeliminowac niedopały

Opublikowano

Ja tak czytam i czytam i nie wiem dalej po cholerę regulujecie tą przysłoną na wentylatorze. Jeżeli chcesz zmniejszyć prędkość wiatru to zmniejsz wentylator w % nadmuchu, po co grzebiecie w tej przeslonie. Ja mam zawsze otwartą na full i jakoś żadnych problemów nie mam.

Opublikowano

Ja tak czytam i czytam i nie wiem dalej po cholerę regulujecie tą przysłoną na wentylatorze. Jeżeli chcesz zmniejszyć prędkość wiatru to zmniejsz wentylator w % nadmuchu, po co grzebiecie w tej przeslonie. Ja mam zawsze otwartą na full i jakoś żadnych problemów nie mam.

Wiem kolego, że to co napisałem to może być bardzo skomplikowane ale od dwóch dni a właściwie od samego początku przesłonę na dmuchawie mam otwartą na maxa i jej nie reguluję . Zmieniam tylko czas przerwy podajnika i prędkość wentylatora.

Opublikowano

Klapka ma być na full otwarta a obroty regulujemy mocą wentylatora od 1 do 100 procent. Ja mam śrubę na przeciwwadze klapki czy jak wy to nazywacie przysłony tak zamontowana aby czy to wentylator na chodZie czy postoju była zawsze otwartą na maks

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.