has11 Opublikowano 25 Września 2012 #1 Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Witam Z związku z wymianą pieca na inny naszła potrzeba modernizacji instalacji. Założenia nowej instalacji kotłowni: 1.montaż zaworu 4d z napędem 2.przerobienie istniejącej instalacji aby móc rozbić obieg co cwu 3.dołożenie pompy ładowania cwu tylko jaka? 4.gdzie zamontować zawory zwrotne i czy są potrzebne 5.czy wymienić istniejącą pompę co na nową czy zostawić 6.brak automatycznych odpowietrzników w instalacji np: przy bojlerze 7.czy montować odpowietrzniki automatyczne w kaloryferach jak na zdjęciu 8. czy montować naczynie przeponowe 9.czy montować zawór bezpieczeństwa Pozdrawiam Edytowane 26 Września 2012 przez marcin Cytuj
darecki2308 Opublikowano 25 Września 2012 #2 Opublikowano 25 Września 2012 (edytowane) Witam instalację chcesz mieć w układzie otwartym ? - montaż zaworu 4D bardzo fajna sprawa :) ja jakoś się zniechęciłem do wstawienia , a teraz mi smutno :unsure: :( bo muszę jeszcze raz rozkręcać instalację :angry: i go wstawić -Pompa do ładowania c.w.u może być najzwyklejsza wszystko zależy od funduszy ,aby tylko nie służyła do cyrkulacji -zawory zwrotne zawsze za pompami tym bardziej jeśli chcesz mieć osobną pompę na c.o i c.w.u -jeśli aktualna pompa jest sprawna to po co wyrzucać - odpowietrznik do c.w.u. spełnił by swoją rolę - na grzejnikach również by się przydały ja posiadam i raz na jakiś czas z nich korzystam :) -co do naczynia przeponowego ? jakiej pojemności zasobnik c.w.u ? wskazany - zawór bezpieczeństwa do zasobnika podstawa ! z mojej strony to na razie tyle , ale jeszcze koledzy wypowiedzą swoją rację która jest również ważna ,więc pozbieraj wszystko do kupy przedstaw jakiś schemat . każdy z pewnością dobrze doradzi :) Edytowane 25 Września 2012 przez darecki2308 Cytuj
has11 Opublikowano 25 Września 2012 Autor #3 Opublikowano 25 Września 2012 Zasobnik cwu 120l zawórb bezpieczeństwa założony na zbiorniku cwu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi