Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakie sa standardy zapobiegania wychładzania bojlera przez powrót wody do pieca? (albo jednego z pieców)? Czy wstawienie zawory zwrotnego na zasilaniu tuż przed bojlerem wystarczy?

Po całkowitej modernizacji instalacji co i cwu mam podłączony (od 2 dni) Brotje Energy Top 24 do zasilania co i cwu. jest ten piec podłączony równolegle z piecem stałopalnym. Zauważyłem, że po nagrzaniu bojlera, woda wychładza sie przez wyłączony piec gazowy Brotje, który podłączony jest do osobnej wężownicy w bojlerze. Instalator twierdzi, że to niemożliwe gdyż piec brotje w pozycji wyłączonej ustawia zawór na krążeniu z co, a nie z cwu. Mowa o zaworze na zasilaniu pieca (wygląda jak trójnik i ma podpięty czujnik temp do bojlera). Czy to prawda, że niemozliwa jest cyrkulacja wody cwu przez piec gdy ten jest w poz wył? A jeśli przestawię wyłącznik? Moim zdaniem instalator "zapomniał" o jakimś zaworze zapobiegającym wychładzaniu cwu przez piec. Może nie ma tu specjalistów od tego konkretnego pieca, ale woda jest bardzo ciepła przy piecu gazowym gdy ten jest wyłączony a grzana jest tylko cwu z pieca węglowego. Instalator twierdzi, że może ciepło idzie po rurkach przez krążącą wodę, ale dla mnie to brzmi jak herezja. Nie wiem teraz czy mam od razu zapłacić pełna sume, czy może żądać poprawki instalacji przez zamontowanie zaworu np. zwykłego zwrotnego.

PS Szukałem odpowiedzi w innych tematach ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Schematu nie mam...

Opublikowano

Sprawdź temperaturę wody w tym wyłączonym kotle, to powinno dać Ci pewne pojęcie o tym czy gorąca woda z bojlera przepływa przez kocioł, czy powrót tez jest ciepły ?. Instalator może mieć rację. Instalację masz pewnie z miedzi a jest to materiał dobrze przewodzący ciepło i rury mogą nagrzewać się od ciepłej wody zgromadzonej w zasobniku i dodatkowy zawór zwrotny nic tu nie pomoże. Nie znam automatyki tego kotła ale być może nie jest tak jak twierdzi instalator, że po wyłączeniu kotła zawór dostaje sygnał nakazujący zamknięcie obiegu przez bojler i oczywiście pozostaje zasilanie siłownika zaworu. Być może w chwili wyłączenia kotła pozostał on w pozycji podgrzewania c.w.u. Ten temat powinien być opisany w instrukcji. Równie dobrze zawór 3- drożny może być źle podłączony , instalatorzy potrafią robić różne cuda.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Trudno mi uwierzyć aby takie ciepło "szło" 3 metry do pieca, ale skoro uważasz że to możliwe...

Jednak wydaje mi się, że zamknięcie zawory przy bojlerze spowodowało wychłodzenie rurek łączących bojler z piecem.

Czy warto w takim wypadku zamontować zwykły zawór zwrotny czy potrzebny jest elektrozawór?