Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początku chciałbym się przywitać.

Mam kotłownię około 22 lata - piec typowo koksowy jednakże z uwagi na obecne ceny koksu palę węglem i drzewem, piec radzi sobie dobrze. NA etapie budowy nikt nie myślał o montażu bojlera przy piecu do ogrzewania wody jednakże czasy się zmieniły i warto go zamontować. Dotychczas ogrzewam wodę junkersem gazowym jednak ceny gazu mówią same za siebie. Chciałbym dołożyć do instalacji co w kotłowni poziomy bojler. Do codziennego kąpania 4 osoby.

Prosiłbym o poradę i jak można jakiś schemat jak dokładnie go wpiąć w instalację, czy musi być założone naczynie przeponowe jak będzie bojler na tzw małym obiegu czyli zakręcony zawór na centralne i wpięcie bojlera przed zaworem na grzejniki. Czy poziomy bojler z podwójną wężownicą 140 litrów wystarczy czy zbyt mały?????

Prosiłbym o wyjaśnienie jak sensownie to podłączyć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

140 Litrów nie będzie za mały . Ja mam 120 litrów z 1 wężownicą ( niestety ) + 2kw grzałka na lato ( na 3 osoby ).

Jeśli masz taką możliwość to lepiej pionowy lub poziomy ale z płaszczem grzewczym zamiast wężownicy.

Jeśli zakrecisz zawór na grzejniki to nie zagotujesz wody w instalacji ? Bojler będzie w stanie odebrać całe ciepło ?

Jeśli chcesz radę jak wpiąć to najpierw musisz nam pokazać jaki masz obecnie schemat.

Opublikowano

140 litrów spokojnie starczy.Nawet poziomy.

Mały obieg też możesz zrobić ale koniecznie musisz mieć zbiornik wyrównawczy na tym samym obwodzie co kocioł. I dobre sterowanie kotła co by ten zbiornik nigdy nie był potrzebny.

Opublikowano

Ja tam bym dał 200l na 4 osoby jeśli fundusze pozwalają (ludzie dają po 300l!)

Nie trzeba grzać do wysokich temperatur i komfort zapewniony.

To zależy też od żródła ogrzewania tego bojlera, bo jak jest kiepskie, to lepiej większy.

Opublikowano

Ja ma 100l 2płaszczowy na 2 osoby, czasami zjawi się ktoś z rodziny i idzie na 3 osoby.Nigdy nie zabrakło ciepłej wody. Prysznic biorę raz dziennie i podgrzewanie non stop 200l lub 300l uważam za mało oszczędne wyjście. 2 płaszczowy szybo zagrzewa wodę,a rzadko kiedy kąpią się jeden po drugim.

Opublikowano

mam 250l na 4-5 os

duzy komfort a temp wystarczy 40-45 *C

a jak mi solar zagrzeje do 60-70 to i na 2 dni wystarczy (oczywiście w tym gary/mycie itp)

Opublikowano

Witam na forum. Ja mam u siebie 200L,ale na 4 osoby i to uważam za najbardziej optymalne rozwiązanie. Jeśli mniej niż 4 to spokojnie wystarczy 100L. Ale to też kwestia budżetu jaki posiadasz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pojemność pojemnością, ale jest też kwestia mocy wymiennika. Najzwyklejszy poziomy będzie po prostu latem dusił kocioł, dym z komina itp. Pionowy ze spiralą pozwoli kotłowi wejść na optymalną sprawność. Doświadczalnie dobrana wielkość zasypu, podpalasz i temat z głowy, o resztę zadba sterownik.

• 1 miesiąc temu...