Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! To mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Potrzebuje pomocy w doborze pieca, w którym będę mógł palić zrębkami ew. kawałkami drewna, a czasami nawet węglem. Piec dolnego spalania wydaje mi się najodpowiedniejszy, jeśli się mylę poprawcie mnie. Na pewno nie chce pieca z podajnikiem. Dom ma ok 200m2, jeszcze nie ocieplony ale to kwestia czasu. Dodam ze kompletnie nie wiem jakiego pieca szukać, zdaje się na Was, Waszą wiedzę i doświadczenie. Kwota jaka mógłbym wydać to ok 6tys zł, lecz nie jest kwotą ostateczną.

Wszystkie propozycje są bardzo mile widziane!! Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Takich kotłów na rynku jest bardzo mało, a jeżeli są z przeznaczeniem na biomasę to albo z podajnikiem albo o cenie która zwala z nóg.

Pozostaje więc albo poszukiwanie produktów niszowych (często mało znanych firm) albo zlecenie budowy w jakimś zakładzie ślusarskim. Ważne zasady jakimi powinieneś się kierować to ruszt żeliwny lub szamotowy, przestrzeń żarowa wyłożona np: szamotem lub z betonu żarowego aby tworzył się ekran odbijający i podtrzymujący wysoką temperaturę, odpowiednia dystrybucja powietrza zarówno głównego jak i wtórnego. Wymiennik musi być odpowiednio długi aby odebrać ciepło ale też nie powinien zbyt mocno schładzać spalin.

Pozdrawiam Przemo

Opublikowano

Dolniaki to fajny wybór.

Jednak z tymi zrębkami to będzie kłopot ze względu na ich niewielką kaloryczność w stosunku do objetości - nie nadążysz biegać i dokładać.

Tak, że polecałbym palić jednak czymś o większym "ciężarze właściwym" a "zrębkę przyjmę" :lol:

Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 4.04.2012 o 21:16, przemyslaw2ar napisał(a):

ruszt żeliwny lub szamotowy, przestrzeń żarowa wyłożona np: szamotem lub z betonu żarowego aby tworzył się ekran odbijający i podtrzymujący wysoką temperaturę, odpowiednia dystrybucja powietrza zarówno głównego jak i wtórnego. Wymiennik musi być odpowiednio długi aby odebrać ciepło ale też nie powinien zbyt mocno schładzać spalin.

Przemysław, widzę, że opisujesz główne cechy mojego kolejnego prototypu paleniska, zapomniałeś tylko o cyklonowej komorze dopalania. Czyżbyś miał w planach coś gazującego?

Opublikowano
  W dniu 5.04.2012 o 07:11, piotr3 napisał(a):

Przemysław, widzę, że opisujesz główne cechy mojego kolejnego prototypu paleniska, zapomniałeś tylko o cyklonowej komorze dopalania. Czyżbyś miał w planach coś gazującego?

W planach jest jak najbardziej zgazowujący i będzie stał u mnie :) Ja robię głównie na zamówienie i jak takie dostanę to taki zbuduje. A co do cyklonów w palniku to będę takie robił dla kol. @Adama
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 5.04.2012 o 07:49, marcin85 napisał(a):

A moglibyście polecić jakiś piec z dolnym spalaniem na drewno, bo takim paliwem zamierzam głownie palić.

Ewentualnie ten posiadający cechy przez was wymienione :)

Np : Kalvis 2-16 lub 5-16. Vienybe 2-16 one są trochę do siebie podobne.

Niestety cena jest spora i nie wiem czy warto tyle inwestować jeżeli paliwem mają być zrębki, albowiem wilgoć w nich zawarta może szybko doprowadzić do korozji takiego kotła. Są jeszcze na rynku kotły zgazowujące drewno Atmos, Vigas, Orlan ale to raczej do spalania polan. Ten posiadający cechy o których mówimy to CHYBA jeszcze nie powstał

ps. sorry nie doczytałem że ty potrzebujesz troszkę większej mocy (choć nie koniecznie)

Edytowane przez przemyslaw2ar
Opublikowano
  W dniu 5.04.2012 o 17:44, przemyslaw2ar napisał(a):

W planach jest jak najbardziej zgazowujący i będzie stał u mnie :)

Kocioł "klocek" czy budowa modułowa, że tak pozwolę sobie się zapytać?