onny Opublikowano 2 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Hej, Dzisiaj rozpalajac w piecu spotkalo mnie cos dziwnego. Otóż, kiedy w piecu już powoli zaczął nabierać temperatury otworzyłem popielnik. Wtedy piec zaczał wydawać bardzo niski dźwięk. Nie zwykły basowy pomruk jaki zawsze towarzyszy rozpalaniu przy otwartym popielniku, ale głuchy, głośny huk, , tak jakby zaczął wpadać w rezonans. Brzmiało to dosyć groźnie. Zamkniecie popielnika uciszyło to coś. Co było tego powodem? Cytuj
sobon2000 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Hey! Być może zapaliły się sadze w kominie - też raz miałem podobny numer - po otwarciu drzwiczek tak zaczęło chuczeć że aż cały piec drżał. Pozdrawiam! 1 Cytuj
automatyk Opublikowano 2 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Hej, Dzisiaj rozpalajac w piecu spotkalo mnie cos dziwnego. Otóż, kiedy w piecu już powoli zaczął nabierać temperatury otworzyłem popielnik. Wtedy piec zaczał wydawać bardzo niski dźwięk. Nie zwykły basowy pomruk jaki zawsze towarzyszy rozpalaniu przy otwartym popielniku, ale głuchy, głośny huk, , tak jakby zaczął wpadać w rezonans. Brzmiało to dosyć groźnie. Zamkniecie popielnika uciszyło to coś. Co było tego powodem? nic groznego poprostu miejscowe podotowywanie wody ,przynajmniej wiadomo że kocioł żyje .... Cytuj
Gość sarzyk Opublikowano 2 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam ja mam podobnie mam cichewicz logica 20-27kW i mi się wydaje ze jest to spowodowane zbyt dużym ciągiem kominowym. Otwierasz popielnik ciąg się zwiększa. Tak na marginesie niezle wali no nie? Cytuj
kazik Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Nie zwykły basowy pomruk Brzmi to groźnie i tajemniczo :D . A może nadużywasz trunków :wub: . Pozdrawiam sedecznie Kazik PS. Mój kocioł też nieźle mruczy. Cytuj
janjan Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam ja mam takie potężne dudnienie zaraz po rozpaleniu wychłodzonego kotła ,szczególnie jak podłożę więcej kartonowych pudełek,myślę że huk ma zwiazek z zimnym kominem, duża dawka gorącego powietrza z kotła wypycha stawiające opór zimne powietrze z komina,po kilkuastu sekundach wszystko wraca do normy . Cytuj
piotr3 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Takie spalanie "pulsacyjne" zdarzało mi się dość często w kotle nadmuchowym przy szeroko otwartych drzwiczkach popielnika. Problem ustał, chociaż zbytnim problemem nie był po zamontowaniu dość okazałej KPW. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi