speeder2222 Opublikowano 28 Marca 2012 #1 Opublikowano 28 Marca 2012 Bardzo proszę o sprawdzenie tego schematu mile widziane podpowiedzi jeżeli jest coś nie tak. Jest to przeróbka instalacji która działała niepoprawnie. W instalacji jest pięć grzejników na wysokości kotła. Zastanawie mnie czy podłączenie naczynia wyrównawczego jest poprawne, i czy trzeba zakładać jeszcze gdzieś zawory klapowe. A czy też musi być przy dwóch pompach obejscie bajpas instalacja nie jest grawiacyjna, rurki poprowadzone dołem kocioł oczywiscie dolnopalny na paliwo stałe. I jeszcze czy np jak jedna pompa zacznie pracowac przykładowo CWU to nie będzie pchała wody do CO w powrót i odwrotnie, no i czy jak obydwie załączą się równocześnie to nie zakłuci przepływu w całym układzie. Cytuj
groszek Opublikowano 28 Marca 2012 #2 Opublikowano 28 Marca 2012 Witam! Może warto zrezygnować z jednej z pomp? Uzyskasz mniejsze zużycie prądu :) . W zimie będzie szybciej ładowany bojler c.w.u (bliżej kotła), a po osiągnięciu zadanej temp. zawór termostatyczny zamknie się i całe ciepło pójdzie na grzejniki. Zmieniłem też podłączenie zb. wyrównawczego, na wydaje mi się, bardziej proste. Poniżej moja propozycja do poprawienia przez fachowców. Pozdrawiam. 1 Cytuj
speeder2222 Opublikowano 28 Marca 2012 Autor #3 Opublikowano 28 Marca 2012 @Groszek tak może i jedna pompa ale mam już kupione dwie i zamówiony sterownik do kotła z obsługą drugiej pompy ładującej CWU.Szkoda by mi było żeby nie wykorystać sterownika i pompka leżała by odłogiem na pułce. Cytuj
lolosko Opublikowano 28 Marca 2012 #4 Opublikowano 28 Marca 2012 podłączenie naczynia tak jak narysowales,pompy beda pracowac ok jezeli za kazda dasz zawory zwrotne .jezeli nie bedzie grawitacjito obejscia zbedne Cytuj
speeder2222 Opublikowano 29 Marca 2012 Autor #5 Opublikowano 29 Marca 2012 No właśnie nie będzie grawitacji (rurki puszczone dołem) czy jak wywalę te dwa bajpasy na pompkach to nie zrobię z CO jakiejś bomby?. Cytuj
Tomek61 Opublikowano 30 Marca 2012 #6 Opublikowano 30 Marca 2012 w takiej sytuacji daj pompę na powrocie przy samym kotle.Luźniej będzie na zasileniu. Cytuj
speeder2222 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor #7 Opublikowano 30 Marca 2012 A jeszcze takie małe pytanko.Czy muszę stopniować wielkość rur i jaką dać wielkość rury miedzianej którą wyjdę z kotła. Cytuj
lolosko Opublikowano 30 Marca 2012 #8 Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Bomby nie zrobisz jak bedzie naczynie otwarte,odowiednai srednica rury i brak armatury odcianajacej na niej.stopniuj rury a jezeli chodzi o srednice to zalezne jest to od mocy jaka ma przekazac instalacja predkosci przeplywu w rurach itd.napisz jaki kocioł i jaka ogolna moc grzejnkow Edytowane 30 Marca 2012 przez lolosko Cytuj
speeder2222 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor #9 Opublikowano 30 Marca 2012 A więc tak, kocioł 8 KW, bojler 80litrów podwójna wężownica, grzejniki panelowe dwu płytowe 2 wymiarów 50-60 cm jeden 40-50 cm, jeden 100-40 cm, i jeden 140- 60cm.Dom ogólnie bardzo zimny na parterze jedna ściana szczytowa zagrzybiona oczywiście nieocieplony, a mieszkanie wysokie bo 3metry plus domownicy ciepłolubni:) osobiście sam bardzo lubię ciepło 18 lat palenia na kotłach parowych gdzie jest zawsze gorąco:) Cytuj
Franek19 Opublikowano 31 Marca 2012 #10 Opublikowano 31 Marca 2012 Witam!. Popieram propozycję kol. Groszka.Na Twoim miejscu zamontowałbym jedną pompę na co i cwu. W lecie zamykałbym jeden zawór na powrocie c.o. przed kotłem.Gdy w lecie będziesz grzał ciepłą wodę może okazać się nadmiar ciepła na kotle-wtedy otwierasz zawór na powrocie i puszczasz ciepło na grzejniki.Lepsze to niż wybieranie żaru z kotła.Zawór termostatyczny też bym sobie odpuścił.Wodę w bojlerze podgrzaną do np.65*C zawsze można podmieszać z wodą zimną i otrzymuje sie więcej wody ciepłej niż mieści się w bojlerze.Oczywiście domownicy muszą być tego świadomi aby się nie poparzyć.Temperatura powrótu wody z bojlera do kotła po krótkim czasie staje się zbliżona do temp. zasilania-sprawdzone w praktyce.Po za tym preferuję rozwiązania najprostsze,a jednocześnie nie zawodne.Jeśli chcesz aby Twoja instal.wyglądała na zbliżoną do ciekawej,imponującej to proponuję Ci montaż np.termometrów ( na zasileniu,na powrotach).Obejście grawitacyjne może być potrzebne przy zasilaniu bojlera-bo jest napewno położony wyżej niż kocioł.Pozdro. 1 Cytuj
speeder2222 Opublikowano 31 Marca 2012 Autor #11 Opublikowano 31 Marca 2012 No właśnie bojler będzie w poziomie z najwyższym punktem kotła.Czyli jak, na pompę bojlera dać bajpasa czy wystarczy jak będzie za tą pompą zawór różnicowy klapowy? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi