RomanCz Opublikowano 3 Października 2008 #1 Opublikowano 3 Października 2008 Witam Państwa Jestem nowy na forum więc witam wszystkich serdecznie. oto przypadek który chciałbym przedstawić Państwu do zweryfikowania. Pomieszczeniem jest hala produkcyjna w której chciałbym mieć max 20 stC. Mury pomieszczenia wykonane są z cegły otynkowanej grubości 30 cm. Izolacja dachu z pianki poliuretanowej 6 cm. Dokładne wymiary hali załączam na obrazku. A teraz co dobrałem: Piec na ekogroszek 50KW nagrzewnice 2x25 KW komin z cegły 28cm x 28cm wysokość około 5,5 - 6 m Proszę o opinie czy taki system ma szanse się sprawdzić Pozdrawiam Roman Cz Cytuj
a-w Opublikowano 3 Października 2008 #2 Opublikowano 3 Października 2008 witam,moim zdaniem kocioł na opał stały i nagrzewnice to nieporozumienie,będą problemy z kotłem,temat przerabiałem Cytuj
RomanCz Opublikowano 4 Października 2008 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2008 witam,moim zdaniem kocioł na opał stały i nagrzewnice to nieporozumienie,będą problemy z kotłem,temat przerabiałem A w czym jest problem? Pozdrawiam Cytuj
a-w Opublikowano 5 Października 2008 #4 Opublikowano 5 Października 2008 witam, w obiegu będziesz miał bardzo mało wody,dodatkowo musi ona bardzo szybko krążyć aby zasilić nagrzewnice, kocioł ma niestety bardzo dużą bezwładność i nie zapanujesz nad tym, zniszczysz kocioł albo insatalację u siebie obecnie mam zamontowane fawiry (mogą być żeberka żeliwne) czyli układ o bardzo dużej pojemności i bezwładności,palę oczywiście na okrągło i to mi gwarantuje w miarę stabilną i ekonomiczną pracę kotła jak i warunki na hali,czyli cicho,ciepło i czysto ;) ps.pragnę dodać,iż przerabiałem już wszystko oprócz słońca i geotermii i dopiero to rozwiązanie w pełni mnie zadowoliło i coraz bardziej cieszy kiedy patrzę jak ceny energii rosną Cytuj
RomanCz Opublikowano 5 Października 2008 Autor #5 Opublikowano 5 Października 2008 hmm... nawet wtedy gdy przekrój rur w nagrzewnicy będzie 3/4? Pozdrawiam Dzięki za radę Cytuj
a-w Opublikowano 6 Października 2008 #6 Opublikowano 6 Października 2008 witam, powiem tylko,że też byłem uparty i na własnej skórze musiałem sie przekonać (jak baba :( ) no i kieszeni... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi