sylwester86 Opublikowano 11 Marca 2012 #1 Opublikowano 11 Marca 2012 Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum. Mam problem i prosze o porady i opinie. Poszukuje sprawdzonego zasilania do pompy co w razie zaniku zasilania z sieci. Mam wymuszony obieg w instalacji co i prad jest niezbedny do prawidłowego dzialania . Wiem że musi mieć czystego sinusa na wyjściu. chodzi mi o podtrzymanie pompki o kilka godzin. Napiszcie co stosujecie u siebie w domach ewentualnie co sugerujecie. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Marca 2012 #2 Opublikowano 12 Marca 2012 Witam Np Ever Specline Pozdrawiam Ever specline.pdf Cytuj
sylwester86 Opublikowano 12 Marca 2012 Autor #3 Opublikowano 12 Marca 2012 Dzięki za odpowiedz. Czy masz jakieś doświadczenia z tym ups em? Może ktoś jeszcze sie wypowie? W nim interesuje mnie to czy poradzi sobie z naładowaniem tego samochodowego aku? Czy nie zjara sie np ładując go ze dwa dni. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Marca 2012 #4 Opublikowano 12 Marca 2012 Witam Kilka razy polecałem bo trudno to nazwać "instalowałem" taki UPS i było ok. W razie wątpliwości dzwoń do producenta - EVER Jednak pamiętaj że trzymanie i ładowanie aku w kotłowni może się źle skończyć - wydziela się wodór, a sam UPS źle znosi zanieczyszczenia pyłem i wilgoć. Pozdrawiam Cytuj
sylwester86 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor #5 Opublikowano 13 Marca 2012 Właśnie chodzi o to że ups bedzie trzymany w domu gdyż piec też jest w domu. Dzięki za odp. Cytuj
rafaltd Opublikowano 13 Marca 2012 #6 Opublikowano 13 Marca 2012 Ja posiada taki inwerter http://www.orvaldi.com.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/47/131. Bez problemu ciągnie akumulator samochodowy 55Ah. Cytuj
sylwester86 Opublikowano 13 Marca 2012 Autor #7 Opublikowano 13 Marca 2012 Spoko rozumiem.Mam kilka pytań. Z pompką nie ma problemu z buczeniem? Pracuje ona normalnie?? Powiedz mi jak ten inwerter działa z ładowaniem tego akumulatora. Czy się nie grzeje i ile wynosi mniej wiecej jego pełne naładowanie. Cytuj
rafaltd Opublikowano 14 Marca 2012 #8 Opublikowano 14 Marca 2012 Pompa pracuje identycznie jak na napięciu z sieci. Nic nie buczy. Akumulator jest trochę schodzony. Raz robiłem próbę wytrzymałościową i po 5 godzinach podtrzymania samej pompki na I biegu (30W) ładowanie na nowo akumulatora zajęło jakieś 8h. Ja posiadam inwerter 500W i przy tym obciążeniu nie bardzo ma co robić. Inwerter ma wbudowany wentylator i sam kontroluje temperaturę. Przy normalnej pracy wentylator włącza się co jakieś pół godziny na kilka minut. Przy pracy na podtrzymaniu i ładowaniu wentylator pracuje cały czas tylko z różną prędkością. Cytuj
sylwester86 Opublikowano 14 Marca 2012 Autor #9 Opublikowano 14 Marca 2012 Dzieki Ci wielkie właśnie takich porad szukałem. Teraz wiem ,że i u mnie się ten inwerter sprawdzi. Najważniejsze że pompka chodzi bo tak naprawde tylko ona bedzie czerpała prąd. Cytuj
albodek Opublikowano 17 Marca 2012 #10 Opublikowano 17 Marca 2012 poczytaj kolego na tym forum tematy '' zasilanie awaryjne'', tam też były opisywane różnego rodzaju zasilacze awaryjne i ups. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi