Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem, a mianowicie. Mam dom piętrowy, wykonana jest instalacja CO ,która jest połączona jednym piecem. I chciałbym zapytac czy jest taka możliwość że można by rozdzielić ogrzewanie dolne od piętra? Tzn. chodziłoby mi o to czy da się moją instalację CO ( piętro)podłączyć do drugiego pieca i żeby każdy sam na własną rękę sobie palił.jakiej przebudowy wymagałaby ta przeróbka?

I drugie pytanie nie co z innej beczki, czy jest sens ocieplać strych (dach) wełną jeśli strych jest nie użytkowany?czy przez to są duże straty ciepła?dodam że strop strychu jest ocieplony styropianem 8cm.Proszę o odpowiedź

Opublikowano

Ograniczenia techniczne mogą wystąpić np pomieszczenie kotłowni z kominem i kanałem wentylacyjnym i nawiewiem. Inne pewnie można rozwiązać, przedewszystkim potrzeba dużo dobrej woli mieszkajacych na parterze aby twoje ogrzewanie przeprowadzić. Znając życie z tym są największe problemy. Co do strat przez nieocieplony strych to są zawsze, dobre ocieplenie stropu może je zminimalizować, czy wystarcza 8 cm styropianu? Trzeba by zmierzyć temp. stropu i sprawdzić.

Opublikowano

strop strychu jest ocieplony styropianem 8cm.

Jak masz pieniądze to połóż jeszcze 20 cm wełny.

Co do rozdzielenia instalacji to kolega Mak przedstawił kilka ograniczeń technicznych i społecznych.

Bez wizji lokalnej trudno coś doradzić w sprawach technicznych.

Stosunki społeczne w domu chyba są napięte skoro chcesz dzielić instalację.

Opublikowano

Witaj!

Zakładając, że mieszkasz z teściami to oprócz wolnego przewodu kominowego do podłączenia własnego pieca c.o. potrzebna będzie jeszcze dobra wola kochanej MAMUSI żony.

Życzę powodzenia

i pozdrawiam

vr5