Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegos czasu zaobserwowałem gorsze spalanie na palniku po czym zacząłem sprawdzac obroty dmuchawy i na ustawieniach w serwisowaych np min 20% max 55% regulacje odczuwam w ustawieniach dmuchawy pomiedzy 30 a 10%

Czy to moze byckondensator w dmuchawie?

Czy cos ze sterownikiem?

Dzwoniłem do firmy ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie usłyszałem

Opublikowano

Zmierzyłem i jak jest na max to pokazuje jakies 210 V.

Ustawiłem w serwisowych min 20% max 55% i pokazuje ok 190

z tym że regulując w ustawieniach moc dmuchawy pomiędzy pełna moc a 40 % nie odczuwam różnicy i nie ma tez zmiany napiecia.

Pozaty żeby napiecie spadło trzeba zejść do minimum wtedy napięcie spada do 68 v i do 40% mocy podnosi sie po trochu do ok 108 v poczym 41% dmuchawy powoduje skok napiecia prawie do tych 190.

Podobnie jest jak dam dmuchawe w serwisowych 20 %min a max 100% z tym ze ten skok jest w okolicy 18 % dmuchawy

Opublikowano (edytowane)

zamiast wentylatora podłacz zarówke 40-60 W wtedy lepiej zaobserwujesz jak zmienia sie pod obciazeniem

napiecie nie powinno zmieniac sie w duzych skokach

obroty wentylatora mozesz tez zaobserwowac podłaczajac np stary sciemniacz do zarówek byle by miał regulacje fazową

Edytowane przez Marek
Opublikowano

Podłaczyłem zarówke i na niej jest elegancko czyli widac co mniej wiecej 2 -3 % skoki jasności i na woltomierzu też.

Tylko dlaczego na dmuchawie tych zmian nie ma?

Opublikowano

Najlepiej mierzyć to napiecie pod obciążeniem i zapamiętać/zapisać parę pomiarów %sterownika/napięcie.

Jeśli z żarówką wychodzi liniowo a na dmuchawie są skoki, to jest się czego złapać.

Jak zmierzysz, to możesz tu napisac, mam taki zestaw, to sprawdzę u siebie.

Tylko uważaj bo to 230V ;)

Opublikowano

Zmierzyłem i jak jest na max to pokazuje jakies 210 V.

Ustawiłem w serwisowych min 20% max 55% i pokazuje ok 190

z tym że regulując w ustawieniach moc dmuchawy pomiędzy pełna moc a 40 % nie odczuwam różnicy i nie ma tez zmiany napiecia.

Pozaty żeby napiecie spadło trzeba zejść do minimum wtedy napięcie spada do 68 v i do 40% mocy podnosi sie po trochu do ok 108 v po czym 41% dmuchawy powoduje skok napiecia prawie do tych 190.

Podobnie jest jak dam dmuchawe w serwisowych 20 %min a max 100% z tym ze ten skok jest w okolicy 18 % dmuchawy

Tak jest jak napisałem:) Na żarówce jest ok przy Pełna moc zwieksza sie napiećie na 220V

Opublikowano

Tak samo jak co? :lol:

Jak dmuchawa czy jak 35W?

Nie mam teraz czasu za dnia więc nie mam jak zadzwonić od tych od dmuchawy... dzwoniłeś może?

P.S. Kiedyś robogaz pisał, że wymieniał kondensator na większy (chyba zamiast 1 dał 2mikro) i się znacznie poprawiło.

Opublikowano

Dzwoniłem do producenta i powiedział ze nie zna sterownika i nie wie jak w nim odbywa sie regulacja.

Jak powiedziałem o zarówce to się zdziwił i jednoznacznej odpowiedzi tez nie usłyszałem.

Wyglada na to ze kOM-ster nie do końca sprawdza czy dany element dobrze współpracuje ze sobą.