Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prośba o schemat instalacji C.O......

Wyobraźmy sobie domek PARTER + PODDASZE UŻYTKOWE

Parter

to 6 obwodów ogrzewania podłogowego, i jeden obwód grzejnika "ręcznikowego"

Poddasze

to 5 grzejników (pewnie typu purmo... jeszcze nie zakupione)

Piec = zapewne KRZACZEK SKG - 15 (15kW) link do opisu pieca http://www.krzaczek.eu/index.php?p5,kotly-skg

Teraz moje pytanie : W jaki sposób (liczę na rozrysowanie i dokładny opis wraz ze średnicami rur, pomp, zaworów itp) podłączczyc to pod piec (górne dolne spalanie) właściwie węglowy, ale i jedncześnie na miał i drewno, tak aby jednocześnie zagwarantować długą pracę kotła (będzie stał w piwnicy) przy maksymalnym zabezpieczeniu podłogówki ( w razie jej uszzkodzenia olbrzymi koszt naprawy) oczywiście koszty jak najmniejsze z uwagi na już właściwie brak środków..... ;) , ale zdaję sobie sprawe że kosztowac jednak coś musi

inne dane:

- najdłuższe obwody podłogówki to jak dobrze pamiętam to 80 m, najmniejszy 7- 10 m (wiatrołap), w kominie siedzi 1mm kwasówka (miało być na gaz - ale koszta ogrzewania gazowego przerosły moje oczekiwania)

- piec ma być zainstalowany w piwnicy

- oprzyrządowanie też musi się zmieścić w piwnicy bo w szafkach zamontowanych na parterze i poddaszu są już rozdzielacze zamontowane i nie bardzo chciałbym coś tam zmieniac ale pompa czy jakiś zawór chyba by się jeszcze zmieścił

Może mi ktos podpowie gdzie tanio kupić grzejniki, kocioł + oprzyrządowanie

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję , przeglądalem forum i wiele pomysłow mam ale nie przytocze je bo to tylko pomysły.... nie było przypadku jaki by pasował do mojego choćby w 80%

PS. nie wiem czy dobry dział w sumie wybrałem..... jakby co prosze moderatora o przeniesienie do dobrego działu.... dziękuję jeszcze raz :)

Edytowane przez jurkrzy
Opublikowano (edytowane)

Prośba o schemat instalacji C.O......

, przeglądalem forum i .... nie było przypadku jaki by pasował do mojego choćby w 80%

zapewniam cie ze to co ty chcesz juz nie jeden raz było pokazane w szczegółach

wiec nie przegladaj forum jak gazety tylko czytaj dokłanie a znajdziesz

a tak ogólnie to wymagania masz spore "liczę na rozrysowanie i dokładny opis wraz ze średnicami rur, pomp, zaworów itp "

jednym słowem liczysz na projekt ,

moze byc razem z wykonaniem instalcji ??, ze wzgledu na szczupły budzet za symbolincza złotówke zapewne

Edytowane przez Marek
Opublikowano

projekt mam, ale z uwagi na koszt realizacji w/w projektu nie jest przez moją osobę do zaakceptowania - liczę na doświadczenie forumowiczów.

Zmiana kilku elementów w projekcie powodować może konieczność zmian średnic rur, więc nie wiem z kąd ten sarkazm..... wolę się zapytać kogoś bardziej doświadczonego niż uczyc się na własnych błędach - czyż nie dlatego stworzono min. to forum ??? aby pomagać

Opublikowano (edytowane)

projekt mam, ale z uwagi na koszt realizacji w/w projektu nie jest przez moją osobę do zaakceptowania

A to tutaj jest pies pogrzebany. Jesteś sknera i chcesz projekcik gratis :lol:

czyż nie dlatego stworzono min. to forum ??? aby pomagać

Marcinowi zapewne takie cele przyświecały, ale tutaj chodzi jednak o coś więcej.

Edytowane przez reaper
Opublikowano

No tak .... osobiste wycieczki w stylu "...sknera jesteś..." lub w stylu darmowy projekt ci się marzy - to co niektórzy jak widzą potrafią robić , uważam jednak że lepiej zachowajcie to dla siebie ...... jeżeli wasza pomoc ma na tym polegać. Nie macie zamiaru nic wnieść do tematu ?, to po co w ogóle zabieracie głos panowie?, dajcie się wypowiedzieć osobom co rzeczywiście maja coś do powiedzenia w temacie, pustym nabijaczom postów MÓWIĘ STANOWCZE NIE !!

Opublikowano

Jedyne oszczędności jakie możesz poczynić to wykonanie całej instalacji we własnym zakresie i tu możesz liczyć na doświadczenie i pomoc wielu forumowiczów natomiast materiały musisz kupić najlepiej poszukaj w swojej okolicy kup wszystkie elementy w jednym punkcie można wynegocjować dobry rabat. Z tego co opisałeś to wkład z kwasówki do pieca węglowego to jest pomyłka B)

Opublikowano (edytowane)

Teraz moje pytanie : W jaki sposób (liczę na rozrysowanie i dokładny opis wraz ze średnicami rur, pomp, zaworów itp) podłączczyc to pod piec (górne dolne spalanie) właściwie węglowy, ale i jedncześnie na miał i drewno, tak aby jednocześnie zagwarantować długą pracę kotła (będzie stał w piwnicy) przy maksymalnym zabezpieczeniu podłogówki ( w razie jej uszzkodzenia olbrzymi koszt naprawy) oczywiście koszty jak najmniejsze z uwagi na już właściwie brak środków..... ;) , ale zdaję sobie sprawe że kosztowac jednak coś musi

Ja gdybym zmieniał kocioł na zasypowy, to nie patrzyłbym na możliwość długiego palenia, tylko zastosowałbym bufor - napalasz i masz spokój do momentu aż się on rozładuje. To zagwarantowałoby stabilną pracę podłogówki.

Nie rozumiem też dlaczego zakładasz, że podłogówka może się zepsuć... Co wg Ciebie tam może się zepsuć?

Jak nie będziesz robił niemądrych oszczędności i zastosujesz alu pexa dobrej jakości oraz prawidłowo go ułożysz i zazbroisz wylewkę oraz zrobisz dylatacje tam, gdzie trzeba i zabezpieczysz odpowiednio przejścia przez dylatacje, to nie ma siły, żeby się coś zepsuło, bo i co...? :-).

Dam Ci taką radę... Jak chcesz tanio, to o ile masz smykałkę, zrób sam, ale najgorszą rzeczą jaką możesz zrobić, to kupować badziewne materiały dla zaoszczędzenia paru złotych.

Ktoś Ci tu napisał, że własna robota, to największe źródło oszczędności oraz kupowanie w jednym miejscu, gdzie możesz dostać spory rabat. To racja.

Powtórzę jak mantrę... nie oszczędzaj na materiałach, a już szczególnie na złączkach, rozdzielaczach i... rurze alu pex. To się na pewno srodze zemści.

No i pamiętaj o zaworze mieszającym 3d - termostatycznym ! To ważne, bo odpadają ci inne akcesoria, które musiałbyś zastosować, gdyby ten zawór nie był z termostatem. Kosztuje kilka złotych drożej, ale... jest po prostu o niebo lepszy - nastawiasz temperaturę - na podłogówkę ma być ok 30 - 35 stopni - i nic Cię więcej nie obchodzi.

pozdrawiam

Robert G.

Edytowane przez Robercikus