Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pompa tańsza i skuteczna ;)

Chyba że nie zrozumiełem kwestii i chodzi ci o pompe obiegową, czyli odkręcasz kran i leci ciepła woda?

Tutaj chcesz zaoszczędzić? Jak tak to inwestycja się zwróci za kilka lat ;), Chociarz może się i nie zwróci, bo pompa też prąd ciągnie.....

Edytowane przez jameess
Opublikowano

Chodziło mi o jedno i drugie sory :( źle zadałem pytanie

mówisz pompa skuteczniejsza do obiegu wody od elektrozaworu proszę o uzasadnienie .

posiadam już jedną nie podoła jedna jak zbiornik będzie bliżej a elektrozawór otworzy tylko przy określonej temp. tylko że zbiornik będzie miał 200 L a nie 120 jak teraz .

a jeśli mam płacić za prąd jak piszesz o pompie obiegowej i zwróci się po paru latach to niech leci przez te 4-5 sekund letnia

Opublikowano

Tym bardziej do takiego bojlera założyłbym pompę ładującą taka za 100 zł jak napisałem wcześniej i sterownik. Nie ma nad czym się rozwodzić ;), a elektrozawór niestety droższy..

pozdrawiam

jameess

Opublikowano

U siebie w kotłowni baniak mam nad piecem, podłączony równolegle, 1 pompa na CO i CWU, przepływ reguluję zasuwą, no i poprzez baniak mam tez powrót pieca dogrzany.

pozdrawiam

Jameess

Jak to wygląda na schemacie ?

Opublikowano

Nie chce mi się rysować ;).

Ale w skrócie: za bypasem trójnik, rura 3/4 do zasilania bojlera, a powrót z bojlera podłączony prawie na styk do powrotu pieca, dzięki temu mam podgrzany powrót.

Bojler wisi pół metra nad piecem.

Opublikowano

Witam

z powrotem do pieca to już za kumałem :rolleyes: dzięki ,ale jeśli chciałbym zamontować pompę osobno do C.W.U 220 L muszę wpiąć się trójnikiem przed bypasem ?

Opublikowano

Nie chce mi się rysować wink.gif.

Ale w skrócie: za bypasem trójnik, rura 3/4 do zasilania bojlera, a powrót z bojlera podłączony prawie na styk do powrotu pieca, dzięki temu mam podgrzany powrót.

Bojler wisi pół metra nad piecem.

a czy jest konieczność podpinania naczynia przeponowego do tego zbiornika c.w.u

Opublikowano

Ja w swoim bojlerze podpiąłem naczynie przeponowe. W związku z tym że mam reduktor ciśnienia zamontowany na wejściu wodu do domu to w bojlerze, po nagrzaniu wody robi się ciśnienie do nawet 8-9 atm i wywalało wode przez zawór bezp. Jak nie miałem reduktora ciśnienia to woda "cofała" się do sieci i problemu nie było. Naczynie przeponowe ustawione na 4 atm. czyli takie jak jest w sieci.

Oczywiście "wielkość" naczynia jest uzależniona od wielkości bojlera.

pozdrawiam

Jameess

Opublikowano

więc w zbiornik 220 litrowy jakie proponujesz naczynie przeponowe.

jeśli montuję reduktor ciśnienia powinienem zamontować N.przeponowe ,ale nie jestem pewien czy u mnie w instalacji jest ciśnienie tak duże aby montować reduktor ciśnienia .

Opublikowano

No przecież nie pisałem żebyś reduktor montował. Ja zamontowałem bo swego czasu ciśnienie w instalacji było do 10 atm. Naczynie przeponowe u siebie możesz nawet później zamontować, jest to banalnie proste, no ale wodę z bojlera trzeba przy takiej operacji spuścić, chyba że wcześniej jakiś zawór zamontujesz. Na 220 l naczynie 20l spokojnie da radę.

pozdrawiam

jameess

Opublikowano

Oj dzięki że nie muszę od razu podpinać co nie znaczy , że tak zrobię bardziej zastanawiało mnie to czy da radę pracować 220l.c.w.u bez naczynia przeponowego . wezmę to pod uwagę aby wmontować jakiś zawór ale muszę go wpiąć przed zaworem bezpieczeństwa w stronę pieca aby jak wspomniałeś nie spuszczać wody z całego zbiornika aby wmontować Naczynie przeponowe .

Opublikowano

A co ma piec wspólnego z zaworami? Naczynie przeponowe podłacza się tak: rura zasilająca wodna/ zwór zwrotny i bezpieczeństwa/ naczynie przeponowe/ bojler.

Wstaw zawór na rurze zasilającej Bojler, ale miedzy bojlerem a zaworem bezpieczeństwa i zwrotnym.

Bez naczynia przeponowego Bojler CWU będzie na pewno pracował, z tym że zaworem bezpieczeństwa zawsze ci troszkę wody poleci, jak w baniaku wzrośnie temperatura i ciśnienie.

pozdrawiam

Jameess

Opublikowano

A co ma piec wspólnego z zaworami? Naczynie przeponowe podłacza się tak: rura zasilająca wodna/ zwór zwrotny i bezpieczeństwa/ naczynie przeponowe/ bojler.

Wstaw zawór na rurze zasilającej Bojler, ale miedzy bojlerem a zaworem bezpieczeństwa i zwrotnym.

Bez naczynia przeponowego Bojler CWU będzie na pewno pracował, z tym że zaworem bezpieczeństwa zawsze ci troszkę wody poleci, jak w baniaku wzrośnie temperatura i ciśnienie.

pozdrawiam

Jameess

jeśli zachowam odpowiednie średnicę rur wyjścia z pieca i wejścia jak i zaworu 4d i c.w.u ,odległość montowania zbiornika C.W.U pionowego będzie miało znaczenie czy on będzie stał 1m czy 3.5 m od pieca .oczywiście chciałbym aby c.w.u pracował na pompie jak i grawitacyjnie .