mistalova Opublikowano 6 Listopada 2011 #1 Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam, prosiłbym o przeanalizowanie małej modyfikacji instalacji. W tej chwili mam tak - kocioł kondensat sterowany programatorem i pogodówką, piętro grzejniki, parter podłogówka (łazienka ma dodatkowo jeden grzejnik). Ogólnie wszystko jest prawie OK, czyli na piętrze temp. jest taka jaką chcę (grzejniki+głowice termostatyczne ustawione na 21'C, parter podłogówka z programatorem na 22'C, łazienka na dole grzejnik z głowicą na 24'c + podłogówka. Dopóki chodzi kocioł wszystko jest, ale po paru godzinach "zaczynają się schody" - otóż łazienka jest blisko wiatrołapu i po pewnym czasie (wiadomo, drzwi co chwila się otwierają i zamykają) temperatura w łazience spada do temp. holu (22'c) a czasem nawet do 21 (zapewne wentylacja sporo wyciąga, ale nie chcę jej przesłaniać - wilgoć i te sprawy). Ze względu na to, iż kocioł załącza się ze dwa razy na dobę i to gdzieś na godzinę - dwie, to przez większość dnia w łazience temperatura nie ma pożądanej przeze mnie temp. 24'c. Dlatego zastanawiam się czy nie można zrobić tak: - na kotle zewrzeć styki od termostatu (niech chodzi cały czas, pogodówka sama dobierze temp. wody), natomiast termostat wykorzystać tylko do podłogówki. W efekcie, grzejnik w łazience będzie utrzymywał zadaną temp. a gdy w salonie holu i kuchni (tam gdzie mam podłogówkę) zrobi się za zimno, termostat załączy pompę od podłogówki. Tylko teraz pytanie - czy kocioł może pracować w takich warunkach? Bo skoro grzejniki już się nagrzeją i głowice je zamkną, to czy kocioł po prostu się wyłączy, czy też przejdzie w tryb awarii lub coś podobnego? Dopóki nie miałem na grzejnikach głowic termo, to chodziło to prawidłowo, ale teraz mam głowice, a oże ewentualnie jeden grzejnik (łazienka) dla bezpieczeństwa zostawić bez głowicy? jakiś przepływ zawsze byłby. Arek Cytuj
Gość mak Opublikowano 6 Listopada 2011 #2 Opublikowano 6 Listopada 2011 1.Napisz coś więcej o kotle i sterowniku i jego ustawieniach ( co rozumiesz przez sterowanie programatorem)? 2. Jak zbudowana jest instalacja (ile obiegów grzewczych, czy jest oddzielny obieg dla podłogówki)? 3. Jak sterowana jest podłogówka? 4. Dlaczego przez cały dzień w łazience musi być 24 C? Cytuj
mistalova Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) Kocioł kondensat Beretta Green 15kw, sterowanie programatorem, czyli zwyczajnym termostatem on/off z możliwością zaprogramowania różnych temp. dla różnych godzin i dni, choć i tak zawsze ustawiony na 22'C. Są dwa oddzielne obiegi grzewcze - jeden grzejniki, drugi podłogówka (rozdzielacz z mieszaczem i pompą) Podłogówką steruje euroster do CO - po prostu włącza wodę gdy osiągnie ustawioną przeze mnie temp. W łazience może nie potrzebuję 24'C cały dzień, ale przynajmniej wieczorem - tylko że nie wiem jak podnieść temp. tylko i wyłącznie w tym pomieszczeniu - jak podniosę na chwilę temp. termostatem sterującym kotłem (mam go w holu), to z automatu rośnie mi temp. w całym domu:/ a tak, gdyby kocioł mógł pracować z grzejnikami z głowicami termostatycznymi, to włączyłbym go na cały czas (wtedy pogodówka ustala mu temp. wody) to temp. w łazience podnosiłbym ustawieniem głowicy termostatycznej na grzejniku który tam mam dodatkowo. A podłogówkę sterowałbym eurosterem - gdy temp. w domu przekroczy mi 22'C to odłączałby pompę mieszacza - ustawałby przepływ i podłogówka nie przegrzewałaby domu. Edytowane 6 Listopada 2011 przez mistalova Cytuj
tommek Opublikowano 7 Listopada 2011 #4 Opublikowano 7 Listopada 2011 (edytowane) podłogówka to nie konwektor albo większy grzejnik w łazience albo zwiększ przepływy w obwodzie łazienki Edytowane 7 Listopada 2011 przez tommek Cytuj
mistalova Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zwiększenie przepływu może być faktycznie najprostszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem. Ale teraz pytanie "z innej beczki" - warto zrezygnować z termostatu pokojowego i przejść na czystą pogodówkę? O ile rozumiem działanie pogodówki, to woda płynęłaby cały czas w układzie, dzięki czemu grzejniki byłyby ciepłe praktycznie cały czas, a przy termostacie pokojowym są ciepłe tylko gdy grzeje kocioł (jakieś 3-4 godz. dziennie) Cytuj
Gość mak Opublikowano 7 Listopada 2011 #6 Opublikowano 7 Listopada 2011 Nie podajesz schematu instalacji ale z opisu wynika że nie ma dwóch obwodów grzania. Z berettą jest to możliwe tylko przy zastosowaniu modułu "connect" (opis i schematy podłączeń znajdziesz na stronie producenta w zakładce produkty - akcesoria), i tajemnicą instalatora jest działanie eurostera jak termostat pomieszczenia wyłącza kocioł. Drugi problem to błędne umieszczenie w holu termostatu (programatora) powinno być pokój dzienny. Dobrze kombinowałaś (albo kombinowałeś, choć po "niku" wynika że pisze kobieta) z zaworami termostatycznymi, choć proponuję aby przyjrzał się ktoś z boku sposobem sterowania układem. Cytuj
mistalova Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2011 Faktycznie jest jeden obieg - tyle, że rura z kotła ma trójnik na rozdzielacz do podłogówki i do grzejników. Właśnie testuję mój patent - kocioł w trybie czystej pogodówki, chodzi cały czas, na grzejnikach (piętro i łazienka na parterze) zadana temperatura poprzez głowice, a pompa na rozdzielaczu podłogówki (parter) załącza się na sygnał od termostatu gdy temp. na parterze spada poniżej zadanej. Jak na razie jest OK, tyle, że martwi mnie ciągłe załączanie i wyłączanie palnika... krzywa grzewcza ma kąt 1.0 i dodatkowo jest opuszczona w dół o 5 stopni i to nadal za dużo i kocioł "taktuje" kilka razy na godzinę... Wiem, że mam dom dobrze ocieplony, ale żeby aż tak?...Bo rozumiem, że kocioł "taktuje", gdy odbiorniki ciepła (grzejniki i podłogówka) nie mogą oddać do pomieszczeń nadmiaru ciepła pomimo zmodulowanej na min. mocy kotła? kurczę, mój piec schodzi do trochę ponad 3kw, czyżby to było nadal za dużo... Cytuj
mistalova Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor #8 Opublikowano 8 Listopada 2011 (edytowane) Pozwolę sobie jeszcze pomarudzić... W tej chwili instalacja wygląda tak: Kocioł sterowany pogodówką chodzi cały czas, temp. na górze (tam gdzie grzejniki) jest sterowana głowicami termostatycznymi i jest OK Na parterze, gdy spada temp. euroster załącza pompę w zespole mieszacz/pompa, gdy za duża, to wyłącza pompę i też jest OK Tylko, że piec bardzo często się włącza i wyłącza (taktowanie, czy jak to tam się nazywa) Czy taki układ jest OK? Edytowane 8 Listopada 2011 przez mistalova Cytuj
tommek Opublikowano 8 Listopada 2011 #9 Opublikowano 8 Listopada 2011 Zwiększ histerezę temperatury wody to będziesz miała mniejsze taktowanie ale mogą być większe wahnięcia temperatur. Cytuj
Gość mak Opublikowano 9 Listopada 2011 #10 Opublikowano 9 Listopada 2011 Pozwolę sobie jeszcze pomarudzić... W tej chwili instalacja wygląda tak: Kocioł sterowany pogodówką chodzi cały czas, temp. na górze (tam gdzie grzejniki) jest sterowana głowicami termostatycznymi i jest OK Na parterze, gdy spada temp. euroster załącza pompę w zespole mieszacz/pompa, gdy za duża, to wyłącza pompę i też jest OK Tylko, że piec bardzo często się włącza i wyłącza (taktowanie, czy jak to tam się nazywa) Czy taki układ jest OK? Co tu można więcej napisać. Niestety instalator (może nawet wspólnie z inwestorem ) poszedł na łatwiznę ( brak modułu dwóch obiegów grzewczych !) i trudno będzie coś poprawić poza zmianą krzywej i jej pochylenia. Układ ma jedną wadę praktycznie nie ma możliwości logicznego sterowania podłogówka szczególnie w okresach przejściowych (chyba że Ci to nie przeszkadza), ale napewno pozwoli na osiągnięcie tych 24C w łazience. Cytuj
mistalova Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor #11 Opublikowano 9 Listopada 2011 No szkoda że nie ma dwóch obiegów - np. tego modułu connect, ale w tym roku już za późno na grzebanie w CO. Reasumując - podnoszenie temp. przy podłogówce zależy od przepływu? Czyli zwiększając przepływ zwiększam "moc" pętli, a zatem podnoszę temp. pomieszczenia w której jest pętla? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi