Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Trociniak


maciej
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z typowymi trociniakami jest ten problem, że zamiast się w nich plic plomieniem, często się tylko tli.

Wyzwala to duże ilości dymu i powoduje straty paliwa. palenie zachodzi nierównomiernie- czasami

zbyt gwałtownie.

 

Słoma zawiera chlor- to on jest przyczyną dymu przy paleniu słomy (ten sam problem jest z sianem).

Do palenia nadaje się słoma szara, taka, która dłuższy czas leży na wolnym powietrzu, deszcze wypłukują z niej związki chloru. Trzeba pamiętać, że dym zawierający chlor może powodować szybką korozję kotła.

Zresztą podobny problem jest z dymiącymi trocinami- tam też dym zawiera żrące kwasy.

 

Jeżeli już palić, to raczej nie w trociniaku, warto zrobić piec dolnego spalania, mam podobny, palę trocinami. (zresztą mogę palić każdym rodzajem opału).

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.