Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początku powiem, że jestem zielony w temacie i dlatego zwracam się o pomoc.

Kotłownia będzie w piwnicy natomiast ogrzewanie na pierwszym piętrze.

Podłogówka 3 x 15m2. kocioł gazowy kondensacyjny 14KW.

I teraz , czy ten schemat jest coś wart?

post-25805-0-15509400-1320426177_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

W 99,9% przypadków gazowy kocioł kondensacyjny wiszący posiada wbudowane przeponowe naczynie wzbiorcze, zawór bezpieczeństwa i pompę, posiada manometr i termometr. I jeżeli nie wynika to z obliczeń to zbędne w układzie jest pompa w obiegu grzejnikowym, prawdopodobnie również zawór upustowy( chyba że wszystkie grzejniki są jednakowe i temperatura pomieszczeń również co jest mało prawdopodobne) termometry i manometry również. Schemat mógłby wyglądać jak na rysunku ale wtedy za kotłem trzeba zastosować sprzęgło hydrauliczne, ale to powinno wynikać z obliczeń instalacji. Podstawowy problem to sterowanie a o tym nic nie piszesz, i przed schematem trzeba by założyć sposób sterowania (typ sterownika).

Edytowane przez mak
Opublikowano

Witam

Na początku bardzo dziękuję za wskazówki.

Pozwoliłem sobie poprawić schemat zgodnie z sugestią, ale nie wiem o co chodzi z tym sprzęgłem hydraulicznym. W jakim przypadku jest nie zbędne?.

Ponadto został usunięty zawór nadmiarowy, ponieważ dowiedziałem się, że jeśli pompa ma kilka zakresów

regulacji to zawór nadmiarowy nie jest konieczny, czy to prawda?.

Odnośnie sterownika to pozwolę sobie wkleić opis:

Regulator JUNKERS FW 100 jest regulatorem pogodowym z płynną modulacją oraz programowaniem tygodniowym. Współpracuje z urządzeniami grzewczymi o panelu sterującym Bosch Heatronic 3. Regulator posiada wyświetlacz wielofunkcyjny (temperatura, tryb pracy, kody serwisowe , kody błędów). Posiada programowanie tygodniowe - 6 czasów na dobę do: 1 obiegu centralnego ogrzewania, 1 obiegu ciepłej wody użytkowej (różne temperatury) i 1 cyrkulacji. Regulator Junkers FW 100 posiada czujnik temperatury zewnętrznej.

Lub jeśli będzie lepszy w moim przypadku to taki:

Regulator JUNKERS FW 200 jest regulatorem pogodowym z płynną modulacją oraz programowaniem tygodniowym. Współpracuje z urządzeniami grzewczymi o panelu sterującym Bosch Heatronic 3. Regulator posiada wyświetlacz wielofunkcyjny (temperatura, tryb pracy, kody serwisowe , kody błędów). Posiada programowanie tygodniowe - 6 czasów na dobę do: 2 obiegów centralnego ogrzewania ( z FB 100 - 4 obiegi c.o. ) , 1 obiegu ciepłej wody użytkowej (różne temperatury) i 1 cyrkulacji. Regulator Junkers FW 200 posiada czujnik temperatury zewnętrznej.

Piec to: JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-3C

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję i pozdrawiam.

post-25805-0-16454400-1320534796_thumb.jpg