Chmielu Opublikowano 11 Września 2008 #1 Opublikowano 11 Września 2008 Witam, Chcę założyć ogrzewanie w domu 200m2 2 piętra plus piwnica. Chciałbym również zrobić ogrzewanie ciepłej wody użytkowej. Wybrałem kocioł KMG1 30KW ze sterownikiem PID Zbiornik CWU dwupłaszczowy 140l Zawór czterodrożny prosty Honeywell 1 calowy SMEDEGAARD Pompa C.O. typ: A2-70-2 No właśnie i co dalej? Chcę to zrobić sam z teściem który jest budowlańce i wie conieco o hydraulice ale nie ma pojęcie o COw. Co Powinienem jeszcze dokupić i zamontować i jak. Poniżej dołączam schemat który wydaje mi się prawidłowy tylko że chyba brakuje na nim jakiś zaworów i czujników... Czy mieszacz czwórdrożny powinien mieć siłownik i co to daje? Będę wdzięczny za szybką pomoc? jutro chcę zamówić kocioł... Pozdrawiam Chmielu Cytuj
Neo Opublikowano 11 Września 2008 #2 Opublikowano 11 Września 2008 Dałeś się złowić na PID, czy uważasz, że to dobry kocioł ? Cytuj
Chmielu Opublikowano 11 Września 2008 Autor #3 Opublikowano 11 Września 2008 Chmm... Nie wiem. Czytałem trochę o kotłach na różnych forach i raczej miał dobre opinie... i parametry chyba też... Uważasz inaczej? Co proponujesz? o czym jeszcze powinienem pomyśleć budując tą instalację... Cytuj
Neo Opublikowano 11 Września 2008 #4 Opublikowano 11 Września 2008 Jeżeli chodzi o tłokowe to mam swojego faworyta :D (bez PID) Więcej napiszę po sezonie grzewczym. Cytuj
Chmielu Opublikowano 11 Września 2008 Autor #5 Opublikowano 11 Września 2008 Dlaczego bez PID? Ja potrzebuję porady teraz bo muszę go kupić przed sezonem... Cytuj
Neo Opublikowano 11 Września 2008 #6 Opublikowano 11 Września 2008 Swoje zdanie o PID już kilkakrotnie na tym forum przedstawiłem. Wystarczy, można ewentualnie poszukać. Nie zachęcę Ciebie do zakupu żadnego konkretnego kotła bo kupisz nieklasyfikowany miał i potem będzie na mnie :D Dla mnie KMG nie ma żadnych wyjątkowych atutuów (ale ma PID ;-). Podobno Defro wyskakuje w listopadzie z jakimś nowym tłokowcem, ale to już taki strzał po sezonie będzie. Pozdrawiam Cytuj
trumoter Opublikowano 11 Września 2008 #7 Opublikowano 11 Września 2008 Witaj, Na początek trochę pytań do schematu, co ma na celu umieszczenie zaworu zwrotnego na powrocie równolegle do pompy, pokusił bym się o zmianę w schemacie dwie pompy jedna na zasilaniu w gorącą wodę do grzejników - pomiędzy zawór czterodrogowy a grzejniki, a nie pomiędzy zawór czterodrogowy i kocioł. Druga niezależna pompa do CWU, i ważne do naczynia wzbiorczego - wyrównawczego trzy rurki: wzbiorcza, bezpieczeństwa i przelewowa (opcjonalnie czwarta sygnalizacyjna - ale to już przesada). Pomyśl dodatkowo o zaworze różnicowym, jako bypass pompy zasilającej grzejniki. Co do kotła nie będę mądrował, jak zwykle każdy ma swojego faworyta - np. HEF, ale to jest sprawa wtórna każdy chwali swoje i tutaj nie ma jednego kotła najlepszego, każdy ma plusy i minusy. Pozdrawiam Cytuj
Chmielu Opublikowano 12 Września 2008 Autor #8 Opublikowano 12 Września 2008 No tak ale trzeba wtedy załążyć 2 pompy które będą chodzić na gorącej wodzie - opcja przegrzania i przy zagotowaniu chodzenia na sucho w parze... Czy się mylę? Do czego jet ten bajpas? Nie rozumiem tych rurek do naczynia... Pozdrawiam Chmielu Cytuj
alz Opublikowano 12 Września 2008 #9 Opublikowano 12 Września 2008 Dlaczego zakładasz przegrzanie pompy? Przy piecach z podajnikiem i prawidłowej eksploatacji jest to niemożliwe. Z pewnością dwie pompy-jedna za 4d do zsilania grzejników a druga do CWU to jedyne rozsądne rozwiązanie i w zasadzie niepotrzebny powyżej wspominany zawór różnicowy. Cytuj
woku Opublikowano 12 Września 2008 #10 Opublikowano 12 Września 2008 Co do przegrzania pompy można zainstalować na powrocie, tam jest zawsze kilka.. kilkanascie stopni niżej - ja tak mam. Co do drugiej pompy do cwu - przy zwiększonym poborze wody to konieczność, poza tym, jakby nie było, pompa od co będzie "podbierać" gorącą wodę z obwodu kotłowego, w związku z czym grawitacyjnie może nie działać ogrzewanie cwu i i wtedy właśnie pompa cwu jest niezbędna. Na jednej pompie to się robi przy kotłach gazowych z elektrozaworem trójdrogowym - czyli przełączanie albo co-albo cwu. Na schemacie jest odwrotnie podłączony zasobnik - tak jak kaloryfer gorąca woda ma być od góry pozdrawiam Wojtek Cytuj
trebuh Opublikowano 12 Września 2008 #11 Opublikowano 12 Września 2008 Witam, Chcę założyć ogrzewanie w domu 200m2 2 piętra plus piwnica. Chciałbym również zrobić ogrzewanie ciepłej wody użytkowej. ... witaj, Wszystko jest spoko na schemacie oprucz zaworu zwrotnego on w tym ukladzie niepotrzebny. Cytuj
fryniu Opublikowano 12 Września 2008 #12 Opublikowano 12 Września 2008 Nie wiem jak w innych ale w moim zaworze 4d ciepła woda do kaloryferów wychodzi od góry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi