borsak Opublikowano 26 Października 2011 #1 Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) Witam, przyjrzałem się ostatnio mojej instalacji i chyba znalazłem błąd aczkolwiek nie jestem hydraulikiem i mogę się mylić. Prosiłbym o spojrzenie jakiegoś eksperta z tematu czy pompka od podłogówki nie jest założona odwrotnie. Dołączam schemat chodzi mi o pompkę od podłogówki czy ona nie powinna być założona odwrotnie ? wydaje mi się że powinna pchać zgodnie z kierunkiem zaworu a nie przeciwnie ? Edytowane 26 Października 2011 przez borsak Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 26 Października 2011 #2 Opublikowano 26 Października 2011 Przy tym schemacie nie można stwierdzić co zostało źle zamontowane czy pompa czy zawór. Wszystko zależy od tego czy to jest powrót czy zasilanie. Cytuj
borsak Opublikowano 26 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2011 Powiedz o co dokłądniej chodzi przecież na rysunku jest oznaczone gdzie jest wyjście a gdzie powrót z pieca ? Cytuj
borsak Opublikowano 26 Października 2011 Autor #4 Opublikowano 26 Października 2011 W skrzynce jest listwa i zawory kulowe, następnie sama pleksa i poqrotna listwa. Tak czy inaczej wychodzi na to że coś jest na pewno źle zamontowane czyż nie ? Cytuj
groszek Opublikowano 26 Października 2011 #5 Opublikowano 26 Października 2011 Witam, przyjrzałem się ostatnio mojej instalacji i chyba znalazłem błąd aczkolwiek nie jestem hydraulikiem i mogę się mylić. Prosiłbym o spojrzenie jakiegoś eksperta z tematu czy pompka od podłogówki nie jest założona odwrotnie. Dołączam schemat chodzi mi o pompkę od podłogówki czy ona nie powinna być założona odwrotnie ? wydaje mi się że powinna pchać zgodnie z kierunkiem zaworu a nie przeciwnie ? Witam! Nie mam u siebie podłogówki, ale chyba tak powinna być zasilana jak na poprawionym schemacie? Pozdrawiam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 26 Października 2011 #6 Opublikowano 26 Października 2011 Z kotła tak ale z podłogówki idzie już tylko jedna rura Cytuj
borsak Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor #7 Opublikowano 2 Listopada 2011 (edytowane) Nie wydaje mi się aby pompka miała pchać w kierunku przciwnym niż strzałka na zaworze zwrotnym za nią i przeciwnym niż strzałki na zaworze 3d. Jak się domyślam zawór 3d jest po to aby wymieszać gorącą woe z pieca z chłodniejszą na powrocie i tą "mieszankę" wpuścić w podłogówkę wiec jeśli pompa pcha to do zaworu chyba nie jest to normalna sytuacja. Oczywiście że rura ze skrzynki idzie na powrót niby jak miało by to działać. Wiem że nie dodałem tego na zdjęciu ale chyba aż takim kretynem nie można być żeby nie podłączyć powrotu do skrzynki nie uważacie ? Poza tym ta podłogówka pracuje już rok wiec chyba powrót ma. @ groszek i tak jest nie dorysowałem powrotu myślałem że to że jest powrót jest już oczywiste Edytowane 2 Listopada 2011 przez borsak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi