Fbiku Opublikowano 9 Października 2011 #1 Opublikowano 9 Października 2011 Witam. Mam problem z kotłem Heiztechnik Q Plus 45kw. Mam go od 2 tygodni. Ustawienia sterownika: temp. 52, przedmuchy 10 sek, czas pomiędzy przedmuchami 3 min. obroty min. 2, obroty max. 7, i po załadowaniu kotła podpalam go, wypala się drzewo ( nie do końca) i gaśnie i jest pełno dymu. wcale się nie wypala. jestem nowym użytkownikiem tego kotła i nie mam dużego pojęcia o nim. Cytuj
jameess Opublikowano 9 Października 2011 #2 Opublikowano 9 Października 2011 45 KW? to ile metrów ogrzewasz? Palisz tylko drewnem? Cytuj
Heiztechnik Opublikowano 19 Października 2011 #3 Opublikowano 19 Października 2011 Witam Najbardziej istotne w tym kotle jest, aby paliwo nie było zbyt suche. Paliwo musi być na tyle mokre, abyś mógł zrobić z niego kulę i aby się nie rozleciała. Jeżeli masz suche paliwo lub zbyt suche, to żar szybko schodzi w dół i po jego odgazowaniu dolna część zasypu zaczyna się tylko żarzyć nie dając płomienia i nie daje też ciepła. Jeżeli będziesz miał dalej problem to pisz na serwis@heiztechnik.pl lub dzwoń na numery serwisowe Pozdrawiam Cytuj
nawa24 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Witam. Mam problem z kotłem Heiztechnik Q Plus 45kw. Mam go od 2 tygodni. Ustawienia sterownika: temp. 52, przedmuchy 10 sek, czas pomiędzy przedmuchami 3 min. obroty min. 2, obroty max. 7, i po załadowaniu kotła podpalam go, wypala się drzewo ( nie do końca) i gaśnie i jest pełno dymu. wcale się nie wypala. jestem nowym użytkownikiem tego kotła i nie mam dużego pojęcia o nim. Witam, Mam kocioł Heiztechnik o podobnych parametrach (Q PLUS 75 KW) ale miałem te same problemy w paleniu węglem grubym. Instrukcja obsługi kotła na stronie internetowej Heiztechnik http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=12&Itemid=35&lang=pl jest instrukcją jak dla kotłów dolnego spalanie, tj.: 1)Proces rozpalania : położyć papier+drewno, zapalić, następnie dosypać węgiel gruby 2)Utrzymanie ognia: dosypywać węgiel Ale kotły Q PLUS są kotłami górnego spalania. Postępowanie wg instrukcji Heiztechnik przy spalaniu grubego węgla powoduje to co Pan opisał, oraz powstawanie smoły (wylewanie smoły) w układzie kocioł/czopuch/komin, możliwość wybuchów w kominie, typowym objawem jest tzw "fukanie" kotła ( małe wybuchy w komorze spalania), zwiększone zużycie węgla. Kocioł górnego spalania rozpala się w prosty sposób: napełnić komore załadunkową grubym węglem do pełna, na góre położyć drewno, następnie papier, zapalić. Po wypaleniu węgla i oczyszceniu paleniska proces powtarzyć od nowa. W trakcie procesu spalania nie wolno dokładać węgla ( powoduje powstawanie smoły ) !!!. Heiztechnik w rozmowie telefonicznej podaje, że instrukcja jest fałszywą instrukcją i proces palania należy prowadzić jak dla kotła górnego spalania, Ale traci się prawo do gwarancji, jeżeli pali się w kotle niezgodnie z instrukcją. Dlatego mój typ - żądać od Heiztechnik na piśmie w/w sposób palenia. Moją gehenne z kotłem opisałem na forum w temacie "Heiztechnik kotły zasypowe" - może będzie to Panu przydatne. Pozdrowienia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi