Skocz do zawartości

Kordjano

Stały forumowicz
  • Postów

    3255
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    47

Ostatnia wygrana Kordjano w dniu 25 Listopada 2024

Użytkownicy przyznają Kordjano punkty reputacji!

1 obserwujący

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    dom docieplony 200 m
  • Instalacja
    15 grzejników z głowicami termostatycznymi ,eco STER 200 ,eco NET zasobnik cw galmet 300l pompa ciepła Drops 4.2 do cwu pompa ciepła panasonik 7kw monoblok
  • Kocioł
    biovert witkowski 21 kw palnik kipi 20 kw bufor 650l

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    małopolska

Ostatnie wizyty

29730 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Kordjano

  1. A sprawdzał kolega ten filtr siatkowy? ja bym go obrócił śrubą do dołu gdyż przy wyciąganiu sitka syf spłynie a tak to zostanie w rurze ,sprawdzić też oring może go trzeba wymienić tam też może zaciągać powietrze jak jest nieszczelność .
  2. Przy grzejnikach bardziej bym się skłaniał do pieca na pellet .
  3. Ponoć są już samochody które kapują , doniosą na ciebie jak byś coś zmodyfikował , albo nie przepisowo jechał ,przeje..ane co nie? Co będzie jak do kotłów taki automatyczny podpierdalacz wsadzą ? Widzę że prawdziwa wolność jako taka odchodzi eh.
  4. Witkowski spala , a raczej potrzeba mi między 3 maksymalnie do 3.5 tony pelletu na sezon wraz z ciepłą wodą użytkową . Tyle bym spalił nie używając drewna czy pompy ciepła . Mój kocioł jest 3klasy jeszcze z rusztem wodnym , na nim położyłem żeliwny taki kominkowy na wymiar bo ruszt rzadki i żar by przelatywał do popielnika , taką samą budowę ma ten witkowski piątej klasy tylko rusztu nie posiada . Generalnie jak chcesz mieć taki ruszt nielegalny to musisz szukać kotła co ma palnik w dolnych drzwiczkach i dość sporą komorę by ruszt się zmieścił nad palnikiem wtedy nie musisz palnika demontować czy zasłaniać jak palisz drewnem nie za syfi się ani nie przegrzeje , i bez bufora to nie palenie drewnem na takim ruszcie . Jak chcesz wiedzieć czy jestem zadowolony z kotła to jestem , jedynie co mnie irytuje to czyszczenie tego labiryntu uspawanego , niby otwierasz drzwiczki ściągasz blachę osłonę i jest wszystko na wierzchu , ale ciasne te wywijasy i kurzy się z tego . palnik jest ok nie nawalił nigdy do ewentualnych napraw nie skomplikowany , sterowanie plum dla mnie super .
  5. A co to znaczy awaryjnie ? Ja na przykład w tym sezonie objechałem na drewnie własnym bo przecież nie wyrzucę , pelletu spaliłem tonę do tego przełączając na noc na pellet po ówczesnym nabiciu bufora i cwu drewnem . O dziwo wcale mi kocioł nie zaszedł smołom jak niektórym użytkownikom kotłów przeznaczonych niby do spalania drewna . Jedynie trochu więcej pyłu i sadzy się pojawiło .
  6. Jeśli chodzi o połysk to podstawa dobre zaparowanie pieca , ma sie para wydobywać przez drzwiczki , malowanie przed wsadzeniem i po wyciagnięciu chleba z pieca , parowanie zapobiega pękaniu chleba zwłaszcza jeśli chodzi o chleby z udziałem żyta , tą pare należy wypuścić po około 3 do 4 minut bo ta sama para może spowodować rysy spękania na chlebie , ja mam foremkę a w niej szamot i trochę kamieni i to zalewam wodą na te rozgrzane kamienie . Najważniejsze to dobrze sfermentowane ciasto , podstawą jest kwas przy chlebach z udziałem żyta ,a cienka i chrupiąca skórka to zasługa właśnie dobrego ciasta , nawet ten z mąk razowych nie musi mieć grubej skóry .
  7. W skrócie ; NIC...
  8. Pewnie musisz co nieco porozkręcać i pojedynczo te sprężyny powyciągać , ja bym się zastanowił czy ich w ogóle nie wywalić z tam tond .
  9. To tak nie będzie przy tym co masz byś wyłączał sobie pompkę od termostatu . Bez inwestycji i przeróbek musi pozostać po staremu . Ten zawór który zamknąłeś i jeszcze jak byś jeszcze 3d zamknął to byś sobie dopiero narobił .
  10. Dziś wypiekłem orkiszowo żytni na dwóch zakwasach zytnim z mąki 720 z minimalna domieszką razowej oraz orkisz 630 drugi zakwas ,chlebki z koszyczka ,z foremki to 40% razowa żytnia reszta mąki 2000 orkisz samopsza płaskurka . Nagrałem filmik jak kroję by pokazać w środku ,ale nie mieści się rozmiar filmu . Smak aromat jest obłędny zwłaszcza tego z drobniejszych mąk , żona powiedziała żebym już nic nie poprawiał . Zakwas sam suszę , nic mi się jeszcze nie popsuło . Przypominają mi się młode lata kiedy piekłem w piekarni po kilka tysięcy chlebków na tydzień ,wtedy był jeszcze dobry teraz nie idzie już takiego kupić w moich okolicach .
  11. Również jestem za ułaskawieniem 😊
  12. Na łopacie czy tuż po wsadzeniu zawsze klapnie , tylko po kilku minutach w piecu powinien się podnieść . Masz jakiś kamień w tym piekarniku ? On powinien być nagrzany do około 230st , to pomaga w wyrastaniu .
  13. @carinus z tym suchym zakwasem to ja nie mam przekonania , mąka żytnia wymaga fermentacji z użyciem naturalnego aktywnego kwasu , w przeciwnym razie będzie to szkodliwe a nie zdrowe , same drożdże nie sfermentują prawidłowo mąki żytniej . Ostatnio upiekłem chleb orkiszowo żytni , mąka żytnia typ 720 w postaci kwasu 1kilogram , czyli mąki żytniej było 0.5 kilograma a orkiszu typ 630 kilogram , drożdży dołożyłem do ciasta jakieś 2 gramy , wyszedł mi super aromatyczny chleb o cienkiej chrupiącej skórce i złocistej barwie , również przypomniały nam sie lata dzieciństwa i smak tamtego chleba . Polecam mąke z samopszy czy płaskurki , typową pszenną staram się ograniczać . Co do momentu wsadzania do pieca to trzeba mieć to w oczach , już przy formowaniu bochenka mozna wywnioskowac jaką siłę ma ciasto i jaką garę można dać , generalnie ugniatamy paluszkiem i jak już słabo oddaje nie sprężynuje jest miękkie to szybciutko do pieca ,jak się przesadzi z garą to nie nacinamy , nawet nie malujemy woda , to jest krótki moment jak już chleb wyrośnie to 5 minut i może przegarować i klapnie , jak za mała gara to wyrośnie na ołówek i pęknie , jak chcemy nacinać to troszke mniejszą garę musimy dać , możemy mocniej nacisnąć szczotką . u mnie chleb w koszyczkach wyrasta w plastikowym pojemniku by nie obsychał ,skurzał . koszyczki sztabuję mąką kartoflanką delikatnie , mąkę mam w woreczku i tym woreczkiem wstrząsam taka chmurka się robi .
  14. A w tej instalacji nie ma żadnego filtra sitkowego?
  15. A dla czego ma się rozladować ? Przecież dajemy zawory zwrotne tam gdzie trzeba . Według Ciebie sensowne jest zasilanie 1.5 cala a powrót 1cal , może by tak dla pewności 1\2 cala powrót zrobić . Po kiego grzyba pchać 1,5 calowe rury do kotła 20 kw , a powrót calowy ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.