Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mieszkam na wsi w domu typu blixniak, do tej pory opalany piecem kaflowym na dwa pokoje oraz piecem w kuchni, w środku domu komin dwukanałowy ze starej cegły, jeden kanał wentylacyjny, do drugiego podłaczone były dwa piece. Obecnie plan na budowę centralnego ogrzewania. Wczoraj zakupiłem piec SAS UWG 14KW niestety nie mam miejsca na kotłownię w poblizy starego komina wiec musze postawić nowy.

Planuje zakup komina systemowego BOLESŁAWIEC i mam tu kilka pytań, bardzo proszę Was jako fachowców o poradę:

1. W specyfikacji pieca podano min. wysokość komina 7m i fi 180 - czy jeśli srednica będzie fi 190 lub fi 200 to czy komin wysokości 6m da radę?

2. Komin zewnętrzny niestety do muru moze być przyklejony tylko na długości 4m - czy kominy systemowe mogą wystawać ponad krawędź dachu na wysokość 2m lub więcej a jeśli tak to ile? 9chodzi mi o działanie wiatrów

3. Piszą że tego komina nie potrzeba ocieplać ale czy to prawda?

4. Komin w wysokości 6m i tak będzie ponizej kalenicy choć w odleglości poziomej do niej około 5m - czy to nie będzie przeszkadzać?

5. Czy w takim kominie nasada kominowa poprawi ciąg czy lepiej zostawić otwarty?

Bardzo dziekuje za pomoc

Edytowane przez santosz
Opublikowano

Witam

Jeśli chodzi o te dane producenta to jest to czasem troche zawyrzone. Naprzykład Cichewicz do swojego kotła Futura MIni 16 kw chce komina o przekroju 400 cm i wysokości 8 metrów, Defro do kotłów 15 kw chce przekroju 14x14 lub okrągły 160 mm i wysokości 5 metrów. Jeśli mieszkasz na wsi to pewnie w poblirzu nie ma jakiś przeszkód które by w jakiś sposób zakucały odprowadzanie spalin. Myśle że komin FI 200 i 5-6-metrów spokojnie wystarczy. Warzne by nic go nie zasłaniało. Ja też miałem wontpliwości bo budowlancy mi postawili komin 14x14 z cegły i 7 metrów, wezwałem kominiarza, obejrzał komin, obejrzał okolice i stwierdził że nie będzie wiekszych problemów z odprowadzeniem spalin. Zmierzył ciąg i jak podłączyłem kociołek Defro 15 kw to działa i to bez najmiejszego problemu. A jeśli chodzi o ocieplenie to jeśli komin stoi przypięty do budynku to jest ono konieczne.

Opublikowano

Witam, o Bolesławcu wiem nie wiele, nie wiem tez jakie mają ceny, ale ja wiem co nieco o kominach ZAPEL, i jak piszą na swojej stronie mogą to być konstrukcje samonośne czyli nie musiałbyś dostawić go i doczepiac do ściany,wystarczyłoby w specjalne otwory które posiadają pustaki wstawić pręty i zajać rzadkim betonikiem niezbyt mocnym.

http://www.kominy.zapel.com.pl/index.php?page=download pod tym adresem budowa komina eco zapel1 masz kilka informacji, jest tu tez cennik o ile mi wiadomo aktualny

Wyskość ponad kalenicą to max 1,5m, a przekrój do twojego pieca to mysle że spokojnie wystarczy fi 180, a jak dasz więcej to na pewnoe nie zaszkodzisz kociołkowi, najwyżej odczujesz to na kieszeni:)

Sprawdź ceny i dokonaj dobrego wyboru, bo doradców jest wielu ale musisz sam być przekonany że dobrze wybierasz, powodzenia.