wlad Opublikowano 9 Lutego 2011 #1 Opublikowano 9 Lutego 2011 (edytowane) Witam ciepło wszystkich z okazji mojego pierwszego postu na tym forum. prośba jakich nie mało tutaj - weryfikacja projektu co i c.o. i c.w.u. Projekt sam narysowałem - nie był jeszcze z nikim konsultowany. moja wiedza z tej dziedziny ogranicza się do zakresu kilkudniowego przeglądania www. Jednak myślę, że umiejętności mi nie brakuje - lutować miedź potrafię, pex-y zaciskać też więc może i bym podołał wspomnianej instalacji w moim nowo powstałym domku. Na parterze na całości podłogówka + dwa grzejniki (klatka schodowa i łazienka) Na poddaszu grzejniki + podłogówka w łazience. Moje pytania i wątpliwości: - z tego co się zorientowałem to rozdzielacz od podłogówki powinien być wyżej niż obwody, jednak - czy z rozdzielacza umieszczonego na parterze mogę zasilić jeden obwód na poddaszu - jeśli miałby swoje odpowietrzniki na poddaszu ?? - czy rozdzielacz od grzejników ma być również powyżej grzejników - gdzieś wyczytałem, ze nie musi - ale co wówczas z odpowietrzaniem jeśli powietrze znajdzie się w "syfonie" z powstałego grzejnika ?? - czy grzejniki na parterze mogą być zasilone przed rozdzielaczem jak na schemacie ?? - czy jest jakaś szansa na zredukowanie ilości pomp przy takiej strukturze ogrzewania - z cyrkulacją ciepłej wody będzie ich w sumie 4 szt. :( - czy przy takiej strukturze układu powinien być zawór różnicowy w obiegu grzejników przy pompie ?? - czy taka instalacja mogłaby pracować w układzie zamkniętym - z tego co zdążyłem się zorientować to jest więcej zalet niż wad takiego układu - a przy kotłach z podajnikiem poza "martwymi" unormowaniami prawnymi nie ma chyba jakiś wielkich przeszkód - tym bardziej, że na zachodzie to jest powszechnie stosowane i nic nie stoi na przeszkodzie takiemu rozwiązaniu. W sumie - z uwagi na żonę - priorytet to c.w.u. - ma szybko nagrzewać, utrzymywać ciepłą wodę, nie wystudzać np. po zgaszeniu pieca i aby była opcja tylko grzania w c.w.u. Proszę o sugestię - gdzie co pozmieniać - co dodać co wywalić - aby instalacja działała i nie była niepotrzebnie skomplikowana. Projekt ten nie jest jakimś moim prototypem - jest zerznięty z innych - dostosowany tylko do moich warunków/oczekiwań - ale z pewnym marginesem ze względu na moją małą wiedzę w tej dziedzinie. Dzięki za wszelkie informacje. pzdr wlad Edytowane 9 Lutego 2011 przez wlad Cytuj
wlad Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor #2 Opublikowano 11 Lutego 2011 Nikt nic nie doradzi ?? :( Cytuj
reaper Opublikowano 11 Lutego 2011 #3 Opublikowano 11 Lutego 2011 - z tego co się zorientowałem to rozdzielacz od podłogówki powinien być wyżej niż obwody, jednak - czy z rozdzielacza umieszczonego na parterze mogę zasilić jeden obwód na poddaszu - jeśli miałby swoje odpowietrzniki na poddaszu ?? Możesz, ale pamiętaj, by odpowietrzniki stanowiły najwyższy punkt pętli. - czy rozdzielacz od grzejników ma być również powyżej grzejników - gdzieś wyczytałem, ze nie musi - ale co wówczas z odpowietrzaniem jeśli powietrze znajdzie się w "syfonie" z powstałego grzejnika ?? Może być poniżej grzejników, a powietrze ma to do siebie, że ucieka do najwyższego punktu. Odpowietrzysz przez grzejniki. - czy grzejniki na parterze mogą być zasilone przed rozdzielaczem jak na schemacie ?? Mogą - czy jest jakaś szansa na zredukowanie ilości pomp przy takiej strukturze ogrzewania - z cyrkulacją ciepłej wody będzie ich w sumie 4 szt. Nie ma takiej szansy - czy przy takiej strukturze układu powinien być zawór różnicowy w obiegu grzejników przy pompie ?? Powinien być. - czy taka instalacja mogłaby pracować w układzie zamkniętym - z tego co zdążyłem się zorientować to jest więcej zalet niż wad takiego układu - a przy kotłach z podajnikiem poza "martwymi" unormowaniami prawnymi nie ma chyba jakiś wielkich przeszkód - tym bardziej, że na zachodzie to jest powszechnie stosowane i nic nie stoi na przeszkodzie takiemu rozwiązaniu. Jeżeli spełnisz wszystkie wymagania bezpieczeństwa, to może pracować w układzie zamkniętym. Jeżeli natomiast nie czujesz się pewny w wykonywaniu instalacji, to zastosować możesz układ mieszany i zainstalować na obiegu C.O. wymiennik. W sumie - z uwagi na żonę - priorytet to c.w.u. - ma szybko nagrzewać, utrzymywać ciepłą wodę, nie wystudzać np. po zgaszeniu pieca i aby była opcja tylko grzania w c.w.u. To już nie żona, taka jest automatyka. Proszę o sugestię - gdzie co pozmieniać - co dodać co wywalić - aby instalacja działała i nie była niepotrzebnie skomplikowana. 1. Obieg podłogówki powinien być wpięty, za zaworem 4D 2. Na schemacie jest źle podłączony zawór 4D. Zasilanie i powrót nie mogą być wpięte tak "na wprost". To nie będzie działać. 3. Pompy proponowałbym przenieść na powrót. Mniej się grzeją i dłużej popracują. 4. Zawór zwrotny na obiegu podłogówki przesuń zaraz za pompę, lub zaraz za rozdzielacz na powrocie. Może później coś dostrzegę więcej Cytuj
garenty Opublikowano 12 Lutego 2011 #4 Opublikowano 12 Lutego 2011 DLACZEGO PODŁOGÓWKA MA BYC WPIETA PO ZAWORZE 4 DROZNYM??? Cytuj
reaper Opublikowano 12 Lutego 2011 #5 Opublikowano 12 Lutego 2011 Nie napisałem MA BYĆ, tylko że powinna być. Może być wpięta tak jak na rysunku, to będzie działać dobrze tylko trzeba pamiętać o właściwym zamontowaniu czujki temperatury powrotu. Zaraz przy wejściu do kotła , a nie np: zaraz za zaworem 4D. Z takimi przypadkami sie również spotykałem. Nie będę fanatycznie bronił swojej wersji ;) Cytuj
wlad Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor #6 Opublikowano 13 Lutego 2011 1. Obieg podłogówki powinien być wpięty, za zaworem 4D 2. Na schemacie jest źle podłączony zawór 4D. Zasilanie i powrót nie mogą być wpięte tak "na wprost". To nie będzie działać. 3. Pompy proponowałbym przenieść na powrót. Mniej się grzeją i dłużej popracują. 4. Zawór zwrotny na obiegu podłogówki przesuń zaraz za pompę, lub zaraz za rozdzielacz na powrocie. Może później coś dostrzegę więcej dzięki reaper za zainteresowanie i wskazówki - załączam schemat z naniesionymi poprawkami - proszę o weryfikację pozdrawiam wlad Cytuj
reaper Opublikowano 13 Lutego 2011 #7 Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) dzięki reaper za zainteresowanie i wskazówki - załączam schemat z naniesionymi poprawkami - proszę o weryfikację pozdrawiam wlad No to chyba trochę pomieszałem, zmęczenie wyszło. Z zaworem różnicowym , to zostaw pompę CO na zasileniu. Przy podłogówce też pompę zostaw jak byla, a zawór zwrotny przy podłogówce, przesuń za podłączenie podmieszania 3D. Pompę CO też warto zabezpieczyć zaworem zwrotnym, bo z rysunku wychodzi, ze wszystkie sie będą "ganiać" . Mea culpa. Edytowane 13 Lutego 2011 przez reaper Cytuj
Marek Opublikowano 14 Lutego 2011 #8 Opublikowano 14 Lutego 2011 było prawie dobrze a zrobiłes całkiem żle wróc do poczatku popraw podłaczenie 4-D i poprzesuwaj zawory daruj sobie róznicowy namaluj podłaczenie naczynia poprawnie i najwazniejsze nie sil sie na malunko rysunki bo zaciemnasz przejrzystos schematu Cytuj
wlad Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor #9 Opublikowano 14 Lutego 2011 było prawie dobrze a zrobiłes całkiem żle wróc do poczatku popraw podłaczenie 4-D i poprzesuwaj zawory daruj sobie róznicowy - ok - ale jak to jest w końcu z tym różnicowym ?? - ma być czy nie ?? - też gdzieś już wyczytałem, że przy układzie z zaworem 4D jest zbędny gdyż i tak nie ma grawitacji ale nie chce się tu wymądrzać - co masz na myśli żeby poprzesuwać zawory ??? namaluj podłaczenie naczynia poprawnie a jak to ma być poprawnie ?? Cytuj
ZBYNIQ Opublikowano 14 Lutego 2011 #10 Opublikowano 14 Lutego 2011 - ok - ale jak to jest w końcu z tym różnicowym ?? - ma być czy nie ?? - też gdzieś już wyczytałem, że przy układzie z zaworem 4D jest zbędny gdyż i tak nie ma grawitacji ale nie chce się tu wymądrzać - co masz na myśli żeby poprzesuwać zawory ??? a jak to ma być poprawnie ?? to czy bedzie grawitacja zalezy od wykonania .ja zrezygnował bym z 4d pod warunkiem ze dasz zawory termostatyczne na grzejnikach [oprucz 1jednego] oczywiście Cytuj
wlad Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor #11 Opublikowano 16 Lutego 2011 jeszcze jedno podejście :) dzięki za wszelkie sugestie [oprucz 1jednego] ZBYNIQ sory za moją mało-domyślnosć ale czy mógłbyś tą kwestię bardziej rozwinąć. Cytuj
ZBYNIQ Opublikowano 16 Lutego 2011 #12 Opublikowano 16 Lutego 2011 jażeli termostaty się zamkna to ompa nie bedzie miała gdzie tłoczyc ..i robi sie to najczesciej poprzez drabinkę w łazience ..[lub stosuje sie pompe alfe 2 bo ona sobie z tym radzi. Cytuj
Marek Opublikowano 16 Lutego 2011 #13 Opublikowano 16 Lutego 2011 jeszcze jedno podejście :) tak własnie wyglada robienie czegos na oslep jak sie nie wie jak to działa właczyłes podłogowke po zaworze 4-D a powrót juz nie chodzi do zaworu óznicowy przy rozdzielaczach to jak kwatek do kozucha , jak sie komus podoba to niech sobie zakłada co ma robic ZZ na powrocie podłogi i grzejników naczynie malujesz tak ze jego pojemnosc rzeczywista jest zerowa i jeszcze pare drobiazgów przemysl sobie to wszystko uporzadkuj swoja wiedze i potem zabieraj sie za projekty Cytuj
wlad Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor #14 Opublikowano 16 Lutego 2011 trochę luzu Marek jakbym wiedział jak to wszystko działa to bym w ogóle tego tematu zakładał chyba po to m.in. istnieje to www chętnie bym poczytał jakieś wyjaśnienia a nie jakieś ganianie jak nauczyciel w szkole poza tym skoro jeden pisze zmień to tak, drugi zmień to siak - to nie dziw się, że mi z tego bzdury wychodzą przy moim poziomie wiedzy rozumiem, ze większości nie chce się pisać jakiś elaboratów wyjaśnień w tego typu tematach ale nie rozumiem po co się w ogóle wysilać na sprowadzanie kogoś do moralnego parteru Cytuj
Marek Opublikowano 18 Lutego 2011 #15 Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) tytuł postu brzmi - ocena projektu.. i ponawiasz prosbe jak nikt tego nie uczynił wiec OCENIAM jak nauczyciel nie oczekuj ze ktos wyłozy ci kawe na ławe , byc moze tak jestes przyzwyczajony ze pomoc kojarzy ci sie z gotowcem pisałes ze uczyłes sie pilnie w necie wiec poczytaj dalej az uzyskasz wystarczajaca wiedze zeby projekt zrobic samodzielnie i poddac go ponownie ocenie na forum i nie miec moralnego kaca Edytowane 18 Lutego 2011 przez Marek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi