dawid31 Opublikowano 21 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2011 witam prosze o fachowa porade co moge uleprzyc w mojej instalacji piec jest na ekogrosze i z tego co piszecie na forum powininem miec zawor mieszajacy jestem laikiem w tych sprawach ale mam wrazenie ze powinny byc jakies jeszcze zawory regulujace cisnienie. Na piecu mam stala temp 58 stopni na grzejnikach mam zawory termostatyczne zawory na bojler i parter otwarte na full na pietro do polowy i na parterze ostatni grzejnik jest tylko do polowy cieply na pietrze dwa pierwsze grzejniki trzeba raz na miesiac odpowietrzac bo sie zapowietrzaja.praca pieca przebiega w zakresie +- 1.5 stopnia,jedeynie gdy napusze wode do wanny spada mi do 4 stopni.Rysunek nie jest fachowy prosze o fachowa poprawe mojej instalacji z gory dziekuje. Cytuj
HeniekL Opublikowano 21 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Jeśli to instalacja zamknięta, to koniecznie grupa bezpieczeństwa i zbiornik przeponowy na boklerze. Zawór 3, 4- drożny może korzystnie wpłynąć na pracę i trwałość pieca. W przypadku instalacji "otwartej" konieczne zamontowanie odpowietrzników na każdym z pionów. Cytuj
dawid31 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2011 tak jest zamknieta naczynie wyrownawcze jest zboiornikiem przeponowym a w ktorym miescu ten zawor 3d Cytuj
groszek Opublikowano 21 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam! Z zaworem 4 dr. może Twój układ wyglądać tak jak poniżej. Pompa c.w.u wskazana, bo pompa obiegu c.o zabierała by wodę i bojler by mógł być niedogrzany. Cytuj
emilek Opublikowano 21 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 21 Stycznia 2011 w naczyniu przeponowym nie ma odpowietrznika:) jak je odpowietrzysz to już nie będzie naczynie przeponowe tylko butla na wino:P zawór 3D zależny czy chcesz ochronić powrót czy zredukować temp na grzejniki a zawór 4D na wyjściu z pieca przed nim podpinamy zasobnik a za nim pompa, jeśli 4D to przydała by się jeszcze jedna pompa na zasobnik Cytuj
dawid31 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor #6 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam!Z zaworem 4 dr. może Twój układ wyglądać tak jak poniżej. Pompa c.w.u wskazana, bo pompa obiegu c.o zabierała by wodę i bojler by mógł być niedogrzany. a jak wygladalby rysunek z zaworem 3d i co mozna zrobic zeby na pietro i parter pchalo mi jednakowe cisnienie rozumiem ze jezeli bede mial pompe c.w.u to bede mogl miec inna temperatuje na bojler i np.mniejsza na grzejniki Cytuj
dawid31 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2011 jeszcze mam pytanie jak minimalna powinna byc temp na powrocie do pieca Cytuj
emilek Opublikowano 21 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2011 ok 55 stopni było by super Cytuj
Gość mak Opublikowano 23 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 23 Stycznia 2011 To kolejna głupia propozycja układu CO. Po co rysować schematy jak tu potrzeba najpierw trochę teorii przeczytać. Przejrzyj zakładkę polecane artykuły znajdziesz wszystko co powinieneś wiedzieć o zasadach budowy zarówno otwartego układu CO jak i wymagania jakie powinien spełniać układ zamknięty. Nie chcę Cie krytykować ale budowa CO jak zaproponowałeś na schemacie jest niedopuszczalna, a jego eksploatacja niebezpieczna. Chcesz kocioł na paliwo stałe do pracy w układzie zamkniętym to kup taki kocioł (są dostępne) a instalacje wykonaj i zabezpiecz zgodnie z wymaganiami producenta. To co zaproponowałeś na schemacie nie spełnia tych wymagań. Forumowicze "HeniekL" (grupa bezpieczeństwa) i "emilek" (odowietrznik na naczyniu przeponowym) na podstawowe braki instalacji Ci już uwagę zwrócili ja zwracam uwagę na konieczność stosowania kotła dopuszczonego do pracy w układzie zamkniętym i o zastosowaniu układu do odprowadzania nadmiaru ciepła jako zabezpieczenia koniecznego. Twoim problemem jest brak regulacji hydraulicznej instalacji, woda ma to do siebie że płynie tam gdzie ma mały opór i tak jest u Ciebie. O pompie na cwu koledzy już wspominali. Cytuj
emilek Opublikowano 23 Stycznia 2011 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2011 oczywiście zapomniałem napisać ze masz bombę w piwnicy jeśli sterownik nie opanuje paleniska różne rzeczy się dzieją to tylko elektronika. Jeśli chcesz to tak pozostawić i masz zapewniony bezawaryjny dostęp do wody wodociągowej można zastosować zawór schładzający, ale tak na moje lepiej zrobić instalacje otwartą raz bezpieczniej dwa prościej Cytuj
dawid31 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor #11 Opublikowano 25 Stycznia 2011 poprawilem rysunek nad zbiornikiem mam grupe bezpieczenstwa to nie jest instalacje zrobiona przezemnie poprostu taka zrobili mi hydraulicy ktorzy wstawiali piec i dlatego pytam co mozna w niej uleprzyc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi