Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej pisałem o innym temacie, ale byłem w gazowni i będzie gz :huh: :huh:

Skoro będzie gaz, nastąpiła zmiana koncepcji.

Wymyśliłem sobie, że kupię piec Junkersa 1 funkcyjny z zasobnikiem (2 wężownice).

Kominek pozostanie na niedzielę, jak mi koledzy tu proponowali :o

Instalacja będzie grzejnikowa, ale ....

... chciałbym podłączyć piec po dolną wężownicę zasobnika, a górną pod podłogówkę. Pompa od podłogówki działałaby cyklicznie np. 15 min pracy, 45 zwłoki. Piec zareagowałby na spadek temperatury, w zasobniku i by ją podniósł.

Skąd taki pomysł.

Podłogówka nie będzie głównym źródłem ogrzewania pomieszczeń, a chciałbym tylko uzyskać efekt ciepłej podłogi. Czasami przepalając w kominku podnosiłbym temperaturę w pomieszczeniach, a podłoga byłaby ciepła (letnia).

Jak bym nie palił w kominku, to czujnik pokojowy utrzymywałby temperaturę.

Pytanie: czy takie podłączenie ma sens? czy ktoś tak ma?

p.s z podłączeniem nie będe miał problemów, więc to można pominąć.

Dzięki Kamyk

Opublikowano

Jaki jest sens wykorzystania wężownicy z podgrzewacza cwu do grzania podłogi (efekt ciepłej podłogi latem(???))? Kupujesz niezły kocioł to dokup jeszcze lepszy sterownik obsługujący 2 obiegi w tym jeden z mieszaczem do podłogówki i dobry instalator zrobi taką instalację bez większego problemu. Jak chcesz kupować podgrzewacz z 2 wężownicami to raczej pomyśl nad wykorzystaniem jednej do układu solarnego, inwestycja trochę droga ale za gaz latem pewnie będziesz płacił tylko opłaty stałe.

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty