Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dom jest po generalnym remoncie. Do tej pory ogrzewalem go klasycznym piecem z bardzo dobrym skutkiem. W tamtym roku dokupilem omawiany piec i aktualnie oba są wpiete do jednego kminu. W poprzednim sezonie zaoszczedzilem na groszku i kupiłem coś beznadziejnego, do tego spalalem pozostały miał, jak się domyślacie z kupą nerwów i grzebania w ustawieniach. W poprzednim sezonie udawało się jakoś osiągnąć te powiedzmy 55 stopni ale kosztem wielu starań. W tym roku niedawno rozpalilem piec i nie osiągnąłem nic poza 48 stopni. Co pewnie będzie ważne instalacje kominowa kominiarz wyczyscil zanim zabrałem się za rozpalanie. Szkoda że tak późno trafiłem na to forum. Za jakąś godzinę wyślę wszystkie zdjęcia. 

Dziękuję wam serdecznie za zainteresowanie tematem. 

Opublikowano

Ok, obiecane zdjęcia. 
Popiół:
IMG_20131220_230712.jpg
Rynna:
IMG_20131220_230643.jpg

IMG_20131220_230313545.jpg

Rozdzielacz:
IMG_20131220_230352797.jpg

Aktualne ustawienia: 12 podawania, przerwa 85, nadmuch 50
O złapaniu temp nawet 45* nie ma co marzyć.

Opublikowano

rozumiem że ostatnie zdjecie to rozdzielacz do podłogówki? czy podłogówka jest zasilana tą samą pompą co grzejniki? na jakim biegu jest pompa obiegowa? nie widze zaworu 3D. i piec napewno do czyszczenia, pasował by filmik z procesu spalania ale wydaje mi się że palnik nie jest uszczelniony i bokiem spierdziela powietrze bo płomień przy twoich nastawach jest słabiutki (przynajmniej na zdjeciu) a miałem podobny problem i wielu innych urzytkowników, no i trzeba sprawdzić jaki model dmuchawy jest ustawiony  w menu.

Opublikowano

uszczelnia sie palnik na kołnierzu mocującym rurę podającą z palnikiem, powinno się uszczelnić silikonem do 1500 stopni. Oglądałem filmik. czy kiedykolwiek czyściłeś palnik z popiołu? czy wszystkie dziurki na palniku są drozne? jak paliłeś wcześniej miałem to wiekszosć dziurek mogły się pozapychać roztopionym popiołem, poza tym raz na miesiąc powinno sie ściągnąć płytę rewizyjną u spodu palnika (u mnie tak jest) aby wysypać popiół ze środka palnika bo zbiera się go dość duzo w palniku, w nowszych wersjach odkręca się kanał doprowadzający powietrze do palnika i wyciąga popiół szufelką.

Opublikowano

Przed rozpaleniem przeczyściłem dziurki. Czylio teraz wygaszam piec, czyszcze go dokładnie i będziemy próbować palić czy jednak uszczelnienie będzie konieczne, rozumiem że sugerujesz że nie jest zrobione?

Opublikowano

niekoniecznie, aczkolwiek warto zapytać instalatora. Nie wiesz czy podajnik był odkręcany przy wpychaniu pieca do kotłowni? jak tak to po tej operacji powinien być uszczelniony. czy sterownik pokazuje Ci temperaturę rury podającej groszek, nie masz problemu z rosnącą tam temperaturą? a do wyciągnięcia popiołu z palnika nie trzeba wygaszać pieca natomiast do czyszczenia dziurek jak najbardziej. Zaczynamy od podstawowych rzeczy, jezeli to będzie zrobione zabierzemy się za proces spalania.

Opublikowano

Ze względu na to że podajnik fabrycznie był z prawej strony, a u mnie musiał być po lewej został zdemontowany i przełożony. 
Sterownik pokazuje temp rury, nigy nie byłło problemów z jej wysokością, ale jeśli o tym mowa. Czy to problem że gdy w zbiorniku kończy się groszek, pojawia się w nim dym? 
Piec wygaszę i przeczyszcze porządnie aby wyeliminować problemy z tym związne, będziesz może na forum jutro przed południem? Dzisiaj już chyba wiele nie uradzimy. 

Opublikowano

Pierwsze co zrób tak :wygaś kocioł.

Poczekaj Aż wystygnie...

I go porządnie wyczyść! :rolleyes:

Następnie porządnie wyczyść palnik"rynnowy" ..

A szczególnie to co jest w komorze powietrznej  palnika.

Nie wiem jak w tym konkretnym przypadku się ten  popiół wymiata :unsure:

Ale koledzy na forum maja takie palniki.. Na pewno podpowiedzą :D

Według mnie to jest przyczyna Twojego problemu-Zabrudzony palnik...

Potem dopiero można się bawić.. w ustawienia...

Opublikowano

Tak, na ostatnim zdjęciu do podłogówki. Podłoga obsługiwana jest oddzielną pompką ustawioną na najniższy bieg. 

Możesz coś bliżej o uszczelnieu? Błąd instalatora? 

Gdzie dokładnie znajdę w menu ten  model dmuchawy?

filmik: http://www.youtube.com/watch?v=8iCC1s7Tr6o

Strasznie dużo masz żaru, az się przesypuje. Az nie możliwe ze przy takich parametrach robi sie go tam tak dużo jest po prostu przewęglona stąd te niedopałki itp. Albo za dużo podajesz w podtrzymaniu. Czyszczenie kotła jest pierwszym zabiegiem jaki wykonaj inaczej cieżko bedzie coś zrobić. 

Skoro nie masz żadnego zaworu mieszającego to całe ciepło idzie w grzejniki i piec musi cały czas wyrównywać straty. Zamknij obieg na grzejniki i zobacz jak będzie wtedy kociołek pracował ale napewno dobije do zadanej. 

Co do ekogroszku to ze u znajomych pali się super to nie znaczy ze u ciebie tez tak będzie, każdy ma inny dom inną instalacje inne zapotrzebowanie na ciepło. 

Wydaje mi się ze gdzieś łapie lewe powietrze kociołek bo straszny haos panuje w komorze i płomień nie bije w deflektor tylko miedzy niego i ściankę kotła która widzę jest masakrycznie pokryta smołą. sprawdź połączenie palnika z kotłem oraz docisk drzwiczek wszystkich. 

Zastanawia mnie też te dymienie ze występuje w podtrzymaniu to akurat urok palnika ale ze przy pracy i to bardzo widoczne to dziwne, zazwyczaj się dzieje tak jak za słabo dmuchasz względem dawki paliwa. 

Jak wyczyścisz kocioł i palnik,rozpal i zacznij od jakiś średnich nastaw i obserwuj i korekty wprowadzaj po mału i na efekt trzeba trochę czasu poczekać. 

Napisz jeszcze coś o czopuchu, jak jest stan otwarcia i jaka jego temp. w trybie pracy połóź ręke na czopuch i oceń jak długo wytrzymasz dotykając go. 

Klapka wentylatora jaki stopień otwarcia??

Opublikowano

Na filmiku wyraźnie widać:

Jak powietrze przepływa przez palnik...

Z tych ( rurek wtórnego powietrza) dmucha jak szalone.

Na palnik Nie idzie prawie wcale....

Opublikowano

jeszcze przy okazji sprawdź czy otwiera ci się klapka wentylatora, i czy przy zmianie ustawień wentylatora, czyli zwiększając % obrotów, jest reakcja wentylatora, czasem też padają kondensatory w wentylatorach

Opublikowano

jak odpalisz kociołek to ustaw nadmuch na 25%, podawanie 7 przerwa 35, daj mu pochodzić 2h i nagraj filmik, zobaczymy ja sprawa wygląda

Opublikowano

Witam wszystkich. 

Czyszczę piec, została mi do wyczyszczenia tylko dolna komora i tu pojawia się problem. Jak wyczyścić z popiołu palnik? Gdzieś chyba w tym temacie czytałem że trzeba odkecić 4 śruby i za nimi powinien być zebrany popiół. U mnie jak widać na zdjęciu nie ma czegoś takiego. Czy wystarczy jedynie usunięcie popiołu z całego obszaru palnika i to wystarczy?

odree.jpg

Opublikowano

a miałeś w zestawie taka waska szufelke. Jeśli tak to musisz odkręcić na zewnątrz kotła zaślepkę na 4 śruby chyba i budowę. Ona jest pod rura podajnika. Gdziec w tym wątku było to opisynane

Opublikowano

Szyfla była taka jak widać poniżej. Szukałem od zewnątrz pieca miejsca gdzie może być zaślepka o której mówiosz, ale nic takiego nie znalazłem.

IMG_20131221_105351622.jpg

IMG_20131221_105405612.jpg

Opublikowano

No i prawdo podobnie musisz odkręcić ten kanał dolotowy powietrza i te szufelka powinna pasować w ten otwór żeby wybrać popiół z palnika. Zreszto w instrukcji palnika powinno być to opisane

Opublikowano

Wieści z frontu. 
Wyczyściłem cały piec łączne z paleniskiem. Polegało to tak jak pisaliście na odkręceniu dmuchawy wraz z rurą i wybraniu popiołu z kanału. 
Zdjęcia dla posiadających podobny problem.

IMG_20131221_120454.jpg

IMG_20131221_120506.jpg

Rozpaliłem w piecu, dmucha teraz jak wściekły. 
Praca ręczna, nadmuch 25. 
IMG_20131221_123923.jpg

Teraz bardzo wasz proszę o porady od jakich wartości wystartować.

Opublikowano

Rogami dmucha ci powietrze?? Sprawdzałeś???

Dlaczego ten płomień ciągnie w stronę ścianki.

Jak ustawiłeś przęsłone na wentylatorze??

Opublikowano

te dysze dmuchają ci poza palnik. skieruje tak aby dmuchały wzdłuż palnika, a nawet niech delikatnie sie strumienie krzyżowały. inaczej ochładzają kociołek

Jak zmienisz ustawienie rogów wrzuć zdjęcie 

Zacznij od nastaw jak kolega wyżej proponował. 

Napisz jaką masz zadaną temp.na kotle

Opublikowano

Przed rozpaleniem sprawdziłem rogi, dmuchają. To wina ustawienia rogów że płomien leci w strone ścianki?
Przesłona na wentylatorze zakrywa ok 30% powierzchni. 

Drugi post. 
Ok, zaraz je odpowiedni przekręce.

Opublikowano

przesłonę zostaw zamknięto na ok 70-80% przeswitu ma być ok 2-3cm. na początek. Jaki masz model dmuchawy i czy taki sam masz ustawiony w sterowniku?? 

Opublikowano

Dyszki skecone, rozpali się mocniej i sprawdze jak to wygląda. Podładuje telefon i pokaże zdjęcie. 
Wystartowałem tak jak radził kolega wyżej, 25% nadmuchu, 7 podawania, 38 przerwy.

Zadana jest 58. Obecnie po ponad 15 minutach palenia złapał 38* z wyjsciowych 20*.  Pompa załacza się przy 35 więc pewnie teraz będzie troszkę wolniej. 
Możecie mi rozjaśnić ustawienia w podtrzymaniu?

Do tego pytanie, gdzie znaleźc ustawienia dmuchawy w sterowniku? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.