Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam kilka pytanek jako że jestem świeży w tym.

W załączniku just schemat mieszkania i przykładowy dobór rurek. Hm nie wiem czy do końca są one dobrze do bran.

-zielony 15

-szary 28

-czerwony 22

-fioletowy 18

W centralnym będzie 8 lub 9 grzejników baniak z płaszczem wodnym 80l hm do tego zbiornik wyrównawczy ;/

Moje pytania to:

jaką dobrać pompę wiedząc że mieszkanie to jakieś 100m2

jaki zbiornik wyrównawczy.

jak prowadzić rurki czy w poziomie czy w pionie ;/ jeśli w pionie to górna powrót czy zasilanie.

jak zasilić grzejnik od dołu a górą powrót czy odwrotnie (widziałam kilka metod)

no i ostatnie to prosił bym o jakiś wmiarę prosty i ciekawy schemat do centralnego.

jakieś zabezpieczenia przed brakiem prądu ;/

Czekam na ciekawe propozycje.

Pozdrawiam.

schemat.pdf

Opublikowano

Jestem chyba tu jedną z ostatnich osób, które powinny odpowiadać bo sam się borykam z podobnymi problemami ale:

jak zasilić grzejnik od dołu a górą powrót czy odwrotnie (widziałam kilka metod)

Jeżeli jeszcze nie ma grzejników to ponoć model "CV" jest ciekawszy. Dokupuje się zblokowane kolanka i wyprowadzenie jest od dołu ze ściany (estetyka - nie widać rurek).

jakieś zabezpieczenia przed brakiem prądu ;/

UPS, agregat prądotwórczy.

Opublikowano

witam

ja mam pytanie do ciebie jest to mieszkanie nie wykończone bez podług?

jeżeli tak zastosował bym rozdzielacz 9 obwodowy i rozprowadził rurki pex /alu/pex 16 po podłodze

pompka 25/40 wystarczy

ups na prąd ok

zazwyczaj zasilanie daje si e od góry grzejnika chyba że ma dolne zasilanie lub jest to grzejnik łazienkowy

Opublikowano

jęśli chodzi o podłogi to są wykończone ;/ jeśli chodzi o ocieplenie domu to nie jest ocieplony :) dla tego grzejniki są na wyrost większe :) w przyszłości jakoś to się zrobi.

Prosił bym o jakieś opisy lub schematy podłoczenia piec grzejniki automatyczny odpowietrznik zbiornik wyrównawczy itd.

Pozdrawiam.