zaklinacz Opublikowano 11 Listopada 2010 #1 Opublikowano 11 Listopada 2010 Witam wszystkich użytkowników forum. Chcę abyście ocenili projekt i wykonanie instalacji c.o. + c.w.u. Wszystkie zdjęcia http://zaklinacz.fotosik.pl/albumy/798271.html Instalacja: -kocioł Moderator Unica Sensor 18kW -sterownik Tech ST-81 -dwie pompy Grundfos -zawór zwrotny klapkowy za pompą na obwodzie c.w.u. -zawór 4d -rozdzielenie instalacji c.o. oraz c.w.u. przed zaworem 4d -instalacja zamknięta z naczyniem przeponowym -dopływ powietrza doprowadzony rurą z zewnątrz -oddzielny przewód kominowy na wentylację -dwa pokoje są jakby na oddzielnym obwodzie ale równolegle do głównego obwodu Pytania: -czy ten piec tak ma że po otwarciu otworu załadowczego dym idzie na kotłownię czy to wina złej wentylacji? -spotkałem się z opinią, że ten piec lubi się pocić, czy to prawda? Pomimo palenia suchymi, pociętymi paletami, piec jest osmolony i lubi sobie polać. -"rozpędzanie" się pieca poza zadaną temperaturę jest spowodowane brakiem funkcji PID w sterowniku? -czy 18kW to nie za dużo na 120mkw? -czy utrzymywanie stałej temperatury na piecu 65st i regulacja temperatury w domu za pomocą zaworu 4d, jest prawidłowe? Bardzo proszę o opinie, komentarze, porady, krytykę. Pozdrawiam Paweł Cytuj
Hubaliusz Opublikowano 28 Września 2011 #2 Opublikowano 28 Września 2011 Witam. Przyłącze się do tematu. Po roku użytkowania jakie wnioski wyciągnąłeś i jakie zmiany wprowadziłeś odnośnie kotła? Bardzo mnie to ciekawi, gdyż posiadam takowy piec tylko, że moc mam 22kW. Ciągle w nim kombinuję cegłą szamotową oraz powietrzem wtórnym. Odnośnie twoich pytań to jest tak: -dym przy otwieraniu drzwiczek załadowczych zawsze w niewielkich ilościach wydostaje się na kotłownie -ze smołą to już trochę sobie poradziłem dzięki cegle szamotowej, chociaż jest w niewielkich ilościach na ściankach, gdyż kocioł ma 22kW a powierzchnia użytkowa wynosi 140m2 i jest prze wymiarowy. Muszę przez to przymykać doloty powietrza, gdyż potrafi się rozbujać do 90C a za tym idzie dławienie się spalin -też posiadam zawór 4d i nim reguluje temp. a na piecu trzymam 65C Sporo też jest opisane w tym wątku https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4389-przerobiony-piec-efekty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi