Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Scxhemat Instalacji Co Cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. odwoluje sie do waszej ogromnej wiedzy i porosze o pomoc. wlasnie ekipa mantazystow skonczyla montaz instalacji w moim domu . chcialbym zeby ktos swoim sprawnym okiem ocenil czy zaplacilem za fachowa prace , czy to zadzialo i czy mozna (patrz trzeba) cos poprawic. system ogrzewa kociol na mial ze sterowaniem pompy systemu co (zalacza sie przy 30 c). wylaczenie nadmuchu do pieca mam ustawione na 60 c. chwilowo brak finansow wstrzymal mnie z kupnem bojlera ale poprosilem fachowcow o przyszykowanie przylacza (za miesiac przylacze bojler dwuplaszczowy 100l).miejsce przyszykowanego przylacza pokazalem na schemacie . prosze o sprawdzenie czy to jest dobre miejsce, czy musze dokupiuc (i gdzie je zamontowac)do bojlera jakies zawory (termostaty) aby co. nie podbieralo ciepla z bojlera.

dziekuje za pomoc . pozdr

post-19708-1288340438_thumb.jpg

Opublikowano

Jako żywo przypomina mi to poprawiony mój schemat. Ale nie o to chodzi. Gdzie podziało się pod mieszanie kotłowe w celu ochrony powrotu? Brak powrotu z przyszłego podgrzewacza c.w.u. a zasilanie bojlera musi być wpięte prze zaworem trójdrożnym z dodatkową pompą i zaworami. gdybyś nie przerabiał schematu to tam były wszystkie elementy wrysowane wraz z opisem. Niestety niektórych rozwiązań nie idzie w dowolny sposób zmieniać. Jedyne z czego można by zrezygnować to pod mieszanie kotłowe ale z wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami. Można by też uniknąć drugiej pompy wstawiając istniejącą pompę na powrocie a zasilanie na podgrzewacz wykonać przed zaworem trójdrożnym. ale wtedy trzeba zamontować zawór regulacyjny który by ograniczał temperaturę c.w.u.

Opublikowano

bardzo dziekuje za pomoc (balem sie odpowiedzi w stylu :poczytaj sobie na forum). odpowiedz byla bardzo rzeczowa i subtelnie dostosowana do stanu mojej wiedzy na ten temat.

a teraz do rzeczy-bardzo przepraszam jezeli (nieswiadomie) naruszylem prawa autorskie zalaczonego schematu. sadzilem ze w tym przypadku bardziej dokladnie bedzie posluzyc sie gotowymi symbolami. schemat musialem zmienic bo chcialem przedstawic to co mam zamontowane a nie to co powinno byc.(stad brak na schemacie podmieszania) a propo co oznacza zabezpieczenie powrotu -myslalem ze sluzy dotego zawor trojdrozny ???? juz wiem gdzie musze wpiac bojler( czy jest potrzebny zawor zwrotny0 jest tylko problem z pompa -przydaloby sie zeby cos kontrolowalo jej zalanczanie. moj sterownik ma tylko podpiecie pompy co. .jezeli nie mozna dopiac w to samo miejsce pompy c.w.u zakupie inny sterownik.

jeszcze raz stokrotne dzieki za pomoc.