zetjar Opublikowano 6 Września 2010 #1 Opublikowano 6 Września 2010 Witajcie, Czy to normalne, że po uzyskaniu zaprogramowanej na regulatorze Auraton 2005 temperatury w pokoju, nadal pracuje pompa C.O. ? Sądzę, że zawór czterodrogowy ustawia się poprawnie tj. tak, że gorąca woda wraca do kotła. Od roku posiadam kocioł Ling Duo 25 ze sterownikiem RecalArt ECONOMIC 3000, a w instalacji C.O. zawór mieszajacy czterodrogowym z siłownikiem (wszystko tak jak w instrukcji kotła). Obecnie dołączyłem czujnik temeratury na dworze i regulator temperatury w pokoju Auraton 2005, a siłownik podłączyłem do sterownika i przełączyłem z trybu ręcznego na automatyczny. Pytam, bo w zeszłym sezonie, gdy temperatura kotła opadała poniżej zadanej wartości na kotle, to pompa C.O. się zatrzymywała. Cytuj
vernal Opublikowano 6 Września 2010 #2 Opublikowano 6 Września 2010 Pytam, bo w zeszłym sezonie, gdy temperatura kotła opadała poniżej zadanej wartości na kotle, to pompa C.O. się zatrzymywała. Trochę dziwnie to ująłeś. Możesz podac konkretny przykład takiego zachowania? Jeśli chodzi o zastosowanie zaworu 4D, to cały czas pracująca pompa c.o. nie jest niczym niezwykłym. Zazwyczaj sterownik zaworu ma parametr "obniżenia tempemperatury" - w połączeniu ze sterownikiem pokojowym działa to tak, że po uzyskaniu w pokoju zadanej temp. strownik obniża temp. zasilania o wartość tego parametru (poprzez odpowiednie skręcenie zaworu 4D). Pompa działa nadal, utrzymując w układzie "obniżoną" temperaturę. Jak w pokoju zrobi się znowu zimno, to strownik przestaje brać pod uwagę parametr "obniżenie temperatury" i ustawia zawór na wyższą temperaturę. W efekcie uzyskuje się lepszy komfort ogrzewania pomieszczeń. Do tego celu jest jednak potrzebna cały czas włączona pompa c.o. Pozdrawiam. Cytuj
zetjar Opublikowano 6 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 6 Września 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź - rozumiem, że ciągłe działanie pompy C.O. jest sytuacją normalną. Poszukam tego parametru obniżenia temperatury. >Trochę dziwnie to ująłeś. Możesz podac konkretny przykład takiego zachowania? A jeśli chodzi o zatrzymywanie pompy w zeszłym roku, to chdziło mi o to, że sterownik był w trybie ręcznym, temperatura na kotle ustawiona na np. 58 stopni i gdy po jakimś czasie pracy pompy opadła do 54 stopni, to pompa przestawała pracować a kocioł ponownie dogrzewał się do 58 i pompa ruszała. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi