Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Noel napoczątku parę informacii jestem osobą starszą po 80 ciu latach centralne mam od 1965r.Użytkuje 4-ty kocioł.Poszukuję optymalnych rozwiązan dla kobiet by nietrudno było im obsługiwac co. Mam budynek około 320m2 wys.pom. 2.7m z 1936r 2xprzebudowany.Budynek z cegły

mur 40cm.otynkowany nieocieplony. Poddasze 22cm. Wełna mineralna. Ze względu na długi czas użytkowania kotł. zeliwnych myślałem o viadrusie U24. Nawiązałem kontakt na forum stal czy żeliwo

gdzie otrzymałem informacje o trudnościa obsługi dla kobiet tych kotłów. Zależy mi na dłgiej stałopalnosci min. 12h.Jeżeli ktoś z użytkowników czy fachowców mógł by udzielić informcji czy tesz doradzic cos w tym tymaci bendę wdzieczny. Kontaktoałem się z klimoszem ustalił 52 kw dla co i cwu 200litrów Z Poważaniem Noel.

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedz janjan przeczytałem kilkanaście informacji na rózny forach po kilka razy ale to niesą konkrety. Najwiencej informacji na ten temat przeczytałem od a-w na tem forum i zawijan

w forum stal czy żeliwo. Dochodzę do wniosku że najleprze rozwiązanie to zakupić stalowy o wysokim zasypie co otwór zasypowy ma na górze i starcza średnio na 16h. Dziękuje.

Opublikowano

może warmet SDS ceramik Kostrzewy ? osobiście uważam,że U24 nie spełni Waszych oczekiwań co do częstotliwości zasypu, 3xdobę przy mrozie a przewymiarowanie to porażka

Opublikowano
Witam Noel napoczątku parę informacii jestem osobą starszą po 80 ciu latach centralne mam od 1965r.Użytkuje 4-ty kocioł.Poszukuję optymalnych rozwiązan dla kobiet by nietrudno było im obsługiwac co. Mam budynek około 320m2 wys.pom. 2.7m z 1936r 2xprzebudowany.Budynek z cegły

mur 40cm.otynkowany nieocieplony. Poddasze 22cm. Wełna mineralna. Ze względu na długi czas użytkowania kotł. zeliwnych myślałem o viadrusie U24. Nawiązałem kontakt na forum stal czy żeliwo

gdzie otrzymałem informacje o trudnościa obsługi dla kobiet tych kotłów. Zależy mi na dłgiej stałopalnosci min. 12h.Jeżeli ktoś z użytkowników czy fachowców mógł by udzielić informcji czy tesz doradzic cos w tym tymaci bendę wdzieczny. Kontaktoałem się z klimoszem ustalił 52 kw dla co i cwu 200litrów Z Poważaniem Noel.

Kobiety cenią prostotę i uczucia, ale przy tej powierzchni nie jest to proste.

Kotły z podajnikiem, a te zasypowe to trudno coś zaproponować, chyba że kawalerkę w bloku, bo tam nie trzeba palić.

Trochę na wesoło, ale w tem temacie recepty ni ma.

Pozdrawiam

Kazik

PS poprawka

Opublikowano
może warmet SDS ceramik Kostrzewy ? osobiście uważam,że U24 nie spełni Waszych oczekiwań co do częstotliwości zasypu, 3xdobę przy mrozie a przewymiarowanie to porażka

Użytkownik 347 warmet i kostrewa niewchodzi poniewarz ma cisnienie robocze 1mp.a ja mam bud.

3kondydn. a piwnica jest 4-ta wysokośc od kotła do zbiornika do 15 m. widzę kotły o wysokim zaspie

to HEF hydrotech i jedna firma z żywca co produkuje kotły z BRUCEREM. Mam jeną prośbę czy jest

ktoś w stanie określić zapotrzebowanie wilkości kotła bo od klimosza dostałem że 52kw. dziękuję.

Opublikowano
Kobiety cenią prostotę i uczucia, ale przy tej powierzchni nie jest to proste.

Kotły z podajnikiem, a te zasypowe to trudno coś zaproponować, chyba że kawalerkę w bloku, bo tam nie trzeba palić.

Trochę na wesoło, ale w tem temacie recepty ni ma.

Pozdrawiam

Kazik

PS poprawka

Drogi Kaziku trudno pozbywać się czegoś naco kilka pokoleń pracowało.

Opublikowano

Ja to wszystko dobrze rozumiem, gdyż jestem w podobnej sytuacji.

Natomiast problemem są kobiety :) , dla których palenie w kotle jest dużym wyzwaniem, dlatego też ja mam prosty kocioł KWK25 Zębiec. Palimy drewnem i moja żona daje sobie dobrze radę, ale jakby doszła elektronika to kto wie ;).

Kazik

Opublikowano
Użytkownik 347 warmet i kostrewa niewchodzi poniewarz ma cisnienie robocze 1mp.a ja mam bud.

3kondydn. a piwnica jest 4-ta wysokośc od kotła do zbiornika do 15 m.

Zwracam uwagę, że ciśnienie 1 MPa odpowiada z grubsza wysokości słupa wody 100 m.

15 m wysokości słupa wody wytwarza więc ciśnienie 0,15 MPa.

Opublikowano
Zwracam uwagę, że ciśnienie 1 MPa odpowiada z grubsza wysokości słupa wody 100 m.

15 m wysokości słupa wody wytwarza więc ciśnienie 0,15 MPa.

Dzikuję za zpamiętanie to cisnienie wynosi 0.10mpa.przepraszam za pomyłka.

Opublikowano
Ja to wszystko dobrze rozumiem, gdyż jestem w podobnej sytuacji.

Natomiast problemem są kobiety :) , dla których palenie w kotle jest dużym wyzwaniem, dlatego też ja mam prosty kocioł KWK25 Zębiec. Palimy drewnem i moja żona daje sobie dobrze radę, ale jakby doszła elektronika to kto wie ;).

Kazik

Witam cię Kaziu mieszkam naśląsku i palimy weglem i flotokoncentratem który bardzo dobrze sie spala

i daje dobrą temperaturę poprostu koksuje się i rozzażony daje dobrą temperaturę i długo trzyma ciepłó. Zięć ma U22 i dobrze się spala i ciekawy jestem jak na taki opał reaguje U24 tylko niemam go gdzie wyprubować bo flot pali się bezpłomieniowo. W poprzednich kotłach dolnopalnych leko nawilżony

flot załadowany pod samą górę zrobiłem 2-3 otwory metalową dzidą leko uchylone dzwiczki zasypowe

i kocioł z dobra temp. co najmniej 20godz. a pracowały 12-20lat. Obecnie jest inna sytuacja górnopalnego nietak łatwo ujażmić albo ma 100 albo 30st. a ja mimo podeszłego wiku pracuje aktywnie i nieraz wyjeżdzam i wczasie mojej nieobecności do 8godz to ruznie bywa. Myślałem o Brucerze ale jak się orientuję to róznie bywa.Syn ma retortowy itesz niewszysko gra.

Z Pozdrowiniem dla wszyskich fomułowiczów i Ciebie.

Opublikowano

Ja też jestem ślązak - dolnoślązak pochodzący z Wałbrzycha. Mam inny nazwijmy to problem. Dla minie stałopalność nie ma żadnego znaczenia, bo wystarczy 4 do 8 godz i w chałupie komfort. Palę jak gdyby w kominku, tylko, ze w kotłowni.

Palenie drewna to "czysta" przyjemność, dosłownie i w przenośni. Tak więc, jak cię stać, to chałupę ociepl i przejdź na drewno.

Mnie nie ma w domu cały dzień, do roboty dojeżdżam 100 km, a żona bez problemu drewna dorzuci. Przy dobrym drewnie to i 8 godzin kocioł poleci. U Ciebie jedyny problem to kurna chałupa za duża ;)

Pozdrawiam

Kazik

Opublikowano

witam Kaziu wczoraj byłem na wyjeżczie jeżeli chodzi o chałupę to była przebudowana z konieczności pod dużą ilość domowników teraz wszystko wyfrunyło i pozostało nas 5 osob ale uważam że się zaludni bo w domu pozostała curka i dwie wnuczki ten wakat jest przejściwy.co do ocieplenia budynek

większośi jest na zewnącz cegła+25cm. siporeks i jest gruba warstwa wapienno kamienny tynk bardzo łdny samoczyszczacy i szkoda go niszczyć. Co do ocieplecia decyzja fachowców że ten współczynnik bendzie bardzo mały w uzyskaniu oszczendności z uwagi że większośćścian jes już z

cipłych materiałow kończy mi się miejsce do pisania. Pozdrawiam noel

Opublikowano

Witam A-W Kotły kostrzewy mają ograniczone ciśnienie a umnie budynek ma 15m.wysokości.

Ponieważ mieszkam na śląsku najbliżej mi do podobnych kotłów jakie są HEF oraz Chydrotec.

Kotły te maja podobny zasyp i sposób spalania tylko nieposiadają wykładzin ceramicznych.

Kotły te mogą być wyposarzone w ruszt żeliwny bo do rusztu wodnego mam uprzedzenia gdyż w pierwszym kotłe S>K Tczew ruszt wodny się rozszczelnił w 2-gim sezonie i naprawić nibyło możliwe.

Pozdrawiam noel