benito82pl Opublikowano 15 Sierpnia 2010 #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Witam. Proszę was o pomoc. Musze kupić piec na 150m czyli 18-25kw cena tak do max 4000zł. Będę palił tylko i wyłącznie drzewem tzn buk, grab, dąb. i chodzi mi o jak największy otwór zasypowy żeby nie meczyć sie z małymi kawałkami drewna.możecie coś polecić konkretnego?z góry Dziękuje za pomoc, Cytuj
Neo Opublikowano 15 Sierpnia 2010 #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Z kotłów zgazowujących drewno może słowacki Attack, z tradycyjnych - żeliwnych Viadrus U22. Pozdrawiam. Cytuj
benito82pl Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor #3 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Dzieki ale cena attacka za duża a ten viadrus z deka mały otwór. A naprzykład taki ciechewicz wespa 23-26kw bo tylko taki jest nie bedzie miał dużo mocy do mojego metrażu? Cytuj
qwertu Opublikowano 16 Sierpnia 2010 #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Jest wersja "S" Viadrusa z powiększoną otworem załadowczym, można wtedy spalać większe kawałki drewna. Przy 5- członowej wersji tego kotła uzyskasz moc ok 25 kW. W tym wypadku komora spalania ma objętość 60 l. a jej głębokość wynosi 434 mm. Cytuj
Xvertiv Opublikowano 16 Sierpnia 2010 #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Tylko nie wiem czy jest sens spalać od razu większe kawałki drewna i kupować tym samym kocioł z powiększonym otworem załadowczym. Proponuję żeliwny i bardzo solidny Viadrus U22. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi