Robczak Opublikowano 3 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zdecydowałem się na zakup kotła Defro Optima Komfort Plus Nowa Linia. Potrzebuję nim ogrzać dom o powierzchni 116 m2, dobrze ocieplony (12 cm styropian, 25 cm wełny na połaci dachowej). Zsumowana moc zastosowanych w projekcie grzejników wynosi 10.35 kW. Stoję przed wyborem - kocioł typu jak wyżej 12 czy 15 kW? Dodam, że dom posiada dodatkowo ogrzewanie kominkowe z dystrybucją gorącego powietrza, ponadto na okres zimowy przewiduje się wyłączenie z użytkowania dwóch pomieszczeń o łącznej powierchni ok. 30 m2, tak, żeby utrzymać w nich temp. ok.10 stopni. Tak więc do ciągłego ogrzewania pozostaje powierchnia około 90 m2. Wychodzi mi, że zapotrzebowanie mocy w większości będzie wynosić ok. 7 kW, okresowo tylko (w przypadku normalnego użytkowania tych dwóch pomieszczeń) około 10 kW. Jaki wybór będzie lepszy - - kocioł 15 kW pracujący w większości czasu z mniej niż połową mocy znamionowej (wg. producenta zalecany zakres pracy 9-15 kW? - kocioł 12 kW pracujący w większości w obszarze pracy 60-70 % mocy znamionowej, zaś od czasu do czasu tylko z pełną mocą . Czy kocioł 15 kW byłby mocno przewymiarowany? Mam niewiele czasu na podjęcie decyzji, proszę o pomoc. Cytuj
krool2 Opublikowano 3 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 3 Czerwca 2010 ze twojego opisu wychodzi że 12 kw jest idealny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi