Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytkich

Mam gorącą prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu wykonanej instalacji. Posiadam kocioł Linga Combi, ogrzanie podłogowe o pow. około 120m2, grzejnikowe 100m2, zbiornik cwu 300l, dom jeszcze nieocieplony.

Cały problem polega na zbyt zimnym powrocie w przypadku gdy po zamknięciu zaworu 4D, wychłodzona zostaje woda w obiegu c.o. i wychładza ona powrót pieca. Ponieważ piecem steruje "pogodówka", w przypadku gdy temperatura pomieszczeń na parterze (tam znajduje się czujnik wewnętrzy do "pogodówki") osiągnie temp. zadaną, zawór 4D zamyka się i piec grzeje sam siebie, tak oczywiście powinno być, jednak powrot z c.o. oraz zasilanie z podłogówki w tym przypadku zaburzają pracę obiegu grawitacyjnego pieca.

Wiem że wina tkwi w złym zamontowaniu zasialania podłogówki i jej powotu oraz zbyt dużej odległości zaworu 4d od pieca.

Proszę o wskazówki jak powienien prawidłowo wyglądać schemat podłączeń. Otrzymałem od producenta zalecany schemat podłączenia, lecz został on stworzony do wersji z ręcznie sterowanym zaworem 4d i mam pewne obawy do jego zastosowania w moim przypadku gdzie jest bardzo duża powierzchania podłogówki czyli zimnej wody na powrocie.

Przeglądając instrukcję obsługi pieców Lazar, (dokładnie takie same piece żeliwne jak ling - dowiedziałem się niedawno że, tak naprawdę Lazar spawa korpusy Viadrusa z wymiennikiem stalowym dla Klimosza) znalezłem następujące informacje:

"Aby taki układ pracował poprawnie należy przestrzegać poniższych obostrzeń:

- maksymalna odległość zaworu mieszającego od króćca wody grzewczej to 0,5 m,

- wysokość montażu zaworu zaworu mieszającego 3 wysokości króćca wody grzewczej

- minimalna średnica rur pomiędzy zaworem mieszającym a kotłem to 35 mm (5/4 ``) dla 18-25

kW i 42 mm (6/4``) dla 38-50 kW,

- maksymalnie jedno kolano pomiędzy zaworem mieszającym a króćcem wody grzewczej,

- maksymalnie dwa kolana pomiędzy zaworem mieszającym a króćcem wody wody powrotnej.

28

Nie przestrzeganie ww. uwag może zakłócić pracę układu. W takiej sytuacji należy zamontować

pompę na pierwotnym układzie pompowym".

Ponieważ kotłownia będzia i tak przerabiana tak aby zawór znalazł się w zalecanej odległości 50 cm od zasilenia, proszę o wskazówki na co jeszcze zrócić uwagę.

z góry dziękuję i pozdrawiam

szympek

Ling_z_grzejnikami_i_pod_og_wk_.pdf

post-1700-1272398069_thumb.jpg

Opublikowano

Także posiadam kocioł Ling Combi i u mnie mały obieg pracuje poprawnie. Rura 28 to stanowczo za mało na ten obieg.

Na Twoim zdjęciu widzę błąd, zasilanie podłogówki masz z przed zaworu 4D ale jej powrót wpięty jest za zaworem 4D.

Dołączam schemat i zdjęcia mojej kotłowni.

post-2387-1272437498_thumb.png

post-2387-1272437505_thumb.jpg

post-2387-1272437576_thumb.jpg

post-2387-1272437581_thumb.jpg

post-2387-1272437587_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo za wskazówki.

Faktycznie największym błędem instalatora było wpięcie zasilania podłogówki przed zaworem 4d i podłączenie powrotu za zaworem. Jak tłumaczył miało to nie wychładzać układu, bo powrót podłogówki łączy się z powrotem z c.o. który miał ją podgrzewać. Po uruchomieniu pieca zaczeły się problemy w momencie gdy istalacja już się "rozchulała" i zawór 4d zamknął, stąd próba ratowania całego układu i dorobienie tych dziwnych obejść, które wchodzą za zaworem 4d przy powrocie z cwu (jedno z zasilania podłogówki drugie z zasilania c.o.).

Generalnie całe to rozwiązanie jest do bani i przerabiając cały ten układ chciałbym żeby wykonawca podszedł do tematu tylko jeden raz a układ pracował poprawnie.

Nie mogę teraz tego sprawdzić ale wydaje mi się że obieg pieca nie jest wykonany z rury 28 ale 35 ponieważ mam zawór 4d 5/4", i nie ma tam redukcji.

Zgodnie z instrukcją minimalne średnice obiegu kotłowego dla pieców o mocy 15 ÷ 25 kW wynoszą dla miedzi min 35mm, dla stali 5/4’’, zawór czterodrogowy DN32, (zalecany DN40) a dla mocy 35 ÷ 50 kW wynoszą dla miedzi min 42mm, dla stali 6/4’’, zawór czterodrogowy DN40. (wg. instrukcji pieca). Istnieje pewna dziura w zaleceniach ponieważ nie ma opisu dla piecy o mocy 28kW.

Ale skoro im większa średnica tym lepiej i Tobie się to sprawdza to bardzo mnie to cieszy, że jest już jakiś pomysł na poprawienie mojej kotłowni.

pozdrawiam

szympek