Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wykonałem instalacjie c.o.(pex)na rozdzielaczu za wszystkimi gdzejnikami zamiezam wpiac podłogówke..czy zawor termostatyczny powinien byc na powrocie czy na zasilaniu??jakie ma to znaczenie?

Opublikowano

JAk na rozdzielaczu zastosujesz RTL i dasz je na powrocie to też będzie przekłamywać bowiem belka powrotna rozdzielacza w Twoim przypadku bedzie miała dużo wyższą tem . niż gdyby tam była sama podłogówka .Pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie o ile RTL na zasilaniu to nieporozumienie, to na powrocie może nie spełniać swojego zadania z tego właśnie powodu.

Jak temu zaradzić?

Może umieścić go w pewnej odległości od rozdzielacza i zasyfonować?

Opublikowano

Ja zakupiłem taki układ mieszający do podłogówki , w komplecie jest pompa termik na którym się ustawia zadana temperaturę odpowietrzniki i regulatory przepływu na każdą sekcje, to wszystko jest na dwóch listwach podłączeniowych z termometrami na zasilaniu i wyjściu

W tej sytuacji myślę ze nie będzie problemu z nadmierna temperatura płycie podłogowej, gdzie w sytuacji założenia termika na wyjściu miał bym spore obawy

Opublikowano

To jest klasyka ale bardzo droga. Do jednej pętli podłogówki... Chyba nie o to chodzi.

Ale widzę, że nikt nie odpowiada na zadane przeze mnie wcześniej pytanie (RTL+syfonek), pewnie nikt nie sprawdził no i wiedzy brak...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Na dwóch obiegach podłogówki mam zamontowane zawory RLT HERZ MINI - ograniczające temperaturę powrotu. Producent określa ich przeznaczenie do powierzchni ogrzewanej max 15m2.

Zainstalowane są na dwóch końcach rozdzielacza (w środku na rozdzielaczu 7 grzejników).

Działają idealnie bez drogich rozwiązań grup podmieszania itp.

Skala na głowicy jest z zakresu 1 do 5 przy czym każda odnosi się do kolejnej temperatury powrotu: 1 - 25st C; 2 - 35st C; 3 - 45 st C; 4 - 55st C; 5 - 60st C

Ogrzewam drugi sezon i działają bez problemu.

Pierwszy obsługuje kuchnie ok 14m2 - tu nastawioną mam na ok 38 st C

Drugi - łazienkę 10m2 - nastawa na ok. 36 st C

Podłogi są przyjemnie ciepłe.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

hejka

najlepsze iproste rozwizanie rtl na powrocie bez zadnych syfonow itp do podogwki wplynie woda o tej samej temperaturze co do grzejnikow zawor podloga odbierze temperature w momencie gdy temperatura wody w podlogowce obniy sie do ustawionej na zaworze rtl zawr ten dopuci kolejn porcje cieplej wody i to gwarantuje ciepla påodloge przez caly czas....

pozdrawiam arek

Opublikowano

Witam ,pod warunkiem że umiejscowienie RTL bedzie odpowiednie i pętla nie bedzie miała więcej niż 35m .pozdr

Opublikowano
hejka

najlepsze iproste rozwizanie rtl na powrocie bez zadnych syfonow itp do podogwki wplynie woda o tej samej temperaturze co do grzejnikow zawor podloga odbierze temperature w momencie gdy temperatura wody w podlogowce obniy sie do ustawionej na zaworze rtl zawr ten dopuci kolejn porcje cieplej wody i to gwarantuje ciepla p?odloge przez caly czas....

pozdrawiam arek

Mialem tak podlaczona podlogowke jak piszecie, czyli z jednego rozdzielacza podlogowka i grzejniki. RTL na powrocie.

Ogolnie bylo to nieporozumienie, po tygodniu przerobilem na osobny rozdzielacz z ukladem mieszajacym.

Co z tego ze dacie zawor na powrocie, jak do rury wplynie woda o temp wody wychodzacej z kotla, czyli np 70 stopni. Jak wplynie w podloge woda o takiej temp, to nawet w kapciach bedzie dyskomfort. Komfort mamy tylk owowczas jk podloga ma max 26 stopni.

No chyba, ze mowa o kotle gazowym, na ktorym sobie ustawimy 25 - 30 stopni. Ale wtedy bedzie za malo na grzejniki. nie poruszam kwestji, ze glowna pompa moze sobie nie poradzic z przeplywami, u mnie nie radzila sobie Jakby nie patrzec uklad mieszajacy jest niezbedny jezeli chcemy miec komfort (wszedzie stala temp posadzki) i nie chcemy miec do czynienia z poodpadanymi plytkami.

I nie przesadzajmy, ze sa to jakies wygorowane koszty. Ja za przerobke swojego + pompa, rozdzielacz, zawor mieszajacy itp zaplacilem 1600pln.

Opublikowano

Dla jednej dwóch pętli zakładam RTL i podłogówki działają bez problemów :lol: - nie przesadzam z długością pętli (do ok. 7 m2). Jeżeli ma być więcej pętli zakładam rozdzielacz pompę zawór trojdrogowy termostatyczny i też działa bez problemów a koszty porównywalne z RTL-ami. :D