Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ponieważ planuje modernizację ogrzewania i założenie podłogówki w części domu na parterze. Policzyłem bilans w oparciu o program Herz OZC, a następnie w oparciu o dane z poradników firmy ROTH i KISAN policzyłem podstawowe parametry i pierwsze zdziwienie to wychodzi rozstaw rurek znacznie większy niż wynika z postów na forum - nawet 35 cm i to w salonie który ma dużą kubaturę bo 109m3.

Na razie celem uproszczenia nie liczyłem odrębnie strefy brzegowej, ale mam wątpliwości czy nie będzie to rozstaw za duży. Jeżeli zmieniam parametry temp. wody to wychodzę na ponad 30 oC z temperaturą podłogi.

Dodatkowo wyniki w oparciu o wzory jednej i drugiej firmy różnią się - głównie dlatego, że ROTH uwzględnia promieniowanie w dół i trochę innym wzorem liczy przepływy.

Załączam wyniki z prośbą o podpowiedź, czy ja gdzieś błądzę, czy instalacja jest na tyle elastyczna, że toleruje takie odchyłki.

Jak wygląda kwestia długości wężownicy, bo większość wypowiada się żeby nie przekraczała 100m, a KISAN dopuszcza do 120m, zaś ROTH odnosi się do maksymalnej powierzchni grzewczej przy danym rozstawie/temperaturze, nie zaś do samej długości rurki.

Będę wdzięczny za podpowiedź - czy bawić się dalej samemu, czy jednak zlecić zrobienie projektu.

Pozdrawiam

post-15254-1266430904_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale przy takich założeniach to w salonie mam 2 krotnie przewymiarowany układ - czy będzie to działać i to w miarę oszczędnie?

I czy faktycznie wszelkie mądre książki można w przypadku podłogówki używać jedynie do podpierania regałów?

Jeśli ktoś ma położone rury w rozstawie 30 cm byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami tak działa - szczególnie jak były ostatnie mrozy.

Opublikowano

Witam,

wykonujac instalacje podłogowa przy prawidłowo policzonycch stratach ciepła tak własnie wychodza rozstawy.

staram sie nie przekraczac 30 cm, poniewaz do tej odległosci napewno ciepło rozejdzie sie po betonie.

Na kazdej usłudze spotykam sie z opnia ze ma byc co 15 i juz. Oczywiscie doradzaja kafelkarze, murarze i koledzy inwestora. Na pytanie dlaczego - bo tak wszyscy robia.

Przy rozstawie 22,5 cm i temp wody 42 otrzymałem temperature podłogi 24 st natomiast w salonie było 21 st.

Proponuje zajrzec na strone Hepworth teraz dział wavin-u, jest tam poradnik z fajnym algorytmem obliczania inst. podłogowej. Prosta tabelka tylko podstawic dane i bedziemy wiedziec jaki rozstaw nam wyjdzie. Ja wklepałem ja w exela i liczy samo.

pozdrawiam Krzysiek

Opublikowano

Witam, tak na pierwszy rzut oka to źle policzone zapotrzebowanie na ciepło troszkę mało i dlatego w salonie program wyliczył zbyt duże odległości , no i te przepływy to też tu coś zamieszane .pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

wykonujac instalacje podłogowa przy prawidłowo policzonycch stratach ciepła tak własnie wychodza rozstawy.

staram sie nie przekraczac 30 cm, poniewaz do tej odległosci napewno ciepło rozejdzie sie po betonie.

Na kazdej usłudze spotykam sie z opnia ze ma byc co 15 i juz. Oczywiscie doradzaja kafelkarze, murarze i koledzy inwestora. Na pytanie dlaczego - bo tak wszyscy robia.

Przy rozstawie 22,5 cm i temp wody 42 otrzymałem temperature podłogi 24 st natomiast w salonie było 21 st.

Proponuje zajrzec na strone Hepworth teraz dział wavin-u, jest tam poradnik z fajnym algorytmem obliczania inst. podłogowej. Prosta tabelka tylko podstawic dane i bedziemy wiedziec jaki rozstaw nam wyjdzie. Ja wklepałem ja w exela i liczy samo.

pozdrawiam Krzysiek

Przy mniejszym rozstawie instalacja pracuje bardziej stabilnie. A do wszelkiej maści programów i innych arkuszy obliczeniowych należy sobie przyjąć odpowiednie założenia z zasady należy przyjmować rozstaw od 10 do 20 cm. A murarze kafelkarze i koledzy inwestora mówią to co widza 15 cm jest to na dzien dzisiejszy najpopularniejszy rozstaw dla rurek 16 mm.

Opublikowano

Błąd popełniłeś prawdopodobnie przy wyliczaniu zapotrzebowania na ciepło dla pomieszczeń. Dzieląc wyliczone zapotrzebowanie przez powierzchnię pomieszczenia wychodzi że przyjmujesz: dla salonu 55,67 W/m2; dla kuchni 66,12 W/m2 a dla korytarza 91,75 W/m2 (???). Czyli dla korytarza wychodzi o 36,08 W/m2 więcej niż dla salonu i o 25,63 W/m2 więcej niż dla kuchni!? Dlaczego wyszły takie różnice? Zgadzam się z "tomekb" o złym policzeniu zapotrzebowania na ciepło. Według mnie najbliższe prawdy są wyniki z korytarza i wyliczony rozstaw może być prawidłowy, ale filozofii liczenia zapotrzebowania na ciepło nie znam, więc trudno komentować wyniki które otrzymałeś.

Opublikowano

Sprawdziłem wyliczenia i faktycznie był błąd bo inaczej podaje się wymiary zgodnie z PN, a inaczej według europejskiej, ale ostatecznie wychodzi prawie 110 W/m2 dla kuchni i korytarza (skrajne pomieszczenia) i praktycznie bez zmian bo na poziomie 66 W/m2 dla salonu (jest w środku pomiędzy nimi). Po przeliczeniu tabelami dostaję rozstaw w kuchni i korytarzu 15 cm, ale w salonie nadal 35 cm.

Podłoga w korytarzu i kuchni minimalnie ma za dużą temp. 29,8 oC, salon 25,8 oC.

Obwody wychodzą korytarz 78m, kuchnia 100m i salon 95m

Pytanie:

- czy przejmować się przekroczeniem temp. granicznych,

- czy dzielić kuchnię na dwa obwody ale mi to by bardzo skomplikowało sytuację,

- czy mimo wyliczeń rozstawu na 35 cm w salonie zmniejszyć go do np. 25 cm robiąc dwa obwody po ok. 65m,

- czy obwody 100m, 78m i 2 * 65m będą hydraulicznie do zrównoważenia?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Oj coś mi się wydaje że ta twoja podłogówka bedzie działa rewelacyjnie. Wywal ten program i żrób sobie tak jak to się powinno zrobić. Zrobisz jak zechcesz ale pamiętaj że rurki te zalewasz w betonie poprawki to skuwanie podłogi i w praktyce wywalenie całej instalacji. I nie rób takich długich obwodów. Kiedyś na stronie purmo był taki dość ciekawy filmik montaż ogrzewania podłogowego - polecam

Opublikowano
Sprawdziłem wyliczenia i faktycznie był błąd bo inaczej podaje się wymiary zgodnie z PN, a inaczej według europejskiej, ale ostatecznie wychodzi prawie 110 W/m2 dla kuchni i korytarza (skrajne pomieszczenia) i praktycznie bez zmian bo na poziomie 66 W/m2 dla salonu (jest w środku pomiędzy nimi). Po przeliczeniu tabelami dostaję rozstaw w kuchni i korytarzu 15 cm, ale w salonie nadal 35 cm.

Podłoga w korytarzu i kuchni minimalnie ma za dużą temp. 29,8 oC, salon 25,8 oC.

Obwody wychodzą korytarz 78m, kuchnia 100m i salon 95m

Pytanie:

- czy przejmować się przekroczeniem temp. granicznych,

- czy dzielić kuchnię na dwa obwody ale mi to by bardzo skomplikowało sytuację,

- czy mimo wyliczeń rozstawu na 35 cm w salonie zmniejszyć go do np. 25 cm robiąc dwa obwody po ok. 65m,

- czy obwody 100m, 78m i 2 * 65m będą hydraulicznie do zrównoważenia?

Pozdrawiam,

Witam , coś mi się wydaje że będziesz musiał posłuchać kolegów ,albo zlecić zaprojektowanie komuś kto się na tym zna bo 110 W na metr/2 to już nie zdrowo , coś źle liczysz , być może podałeś złe grubości przegród , (ścian ,sufitów ,podłogi , ocieplenia . Tak w głowie licząc to w salonie powinnny wyjść ok 200 mb z tego powinieneś zrobić 50m jeden obwód pod ścianą od strony pola rozstaw co 10 cm na szrokości ok 0,80 m i dwa obwody ok po 75 m co 15cm , jeśli zastosujesz coś w rodzaju paneli podłogowych gr.0,7cm , dla kafelek już to będzie inaczej wyglądało .pozdrawiam