Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Proszę o opinię na temat mojej instalacji C.O. Instalacja jest z lat 70 po drobnych przeróbkach - dziadka, do tego domu wprowadziłem się tej zimy i są od razu problemy z C.O.

Na zdjęciu jest przedstawiony schemat instalacji. Kolor czarny zasilanie, niebieski powrót. Czerwona kropka to pompa, a na samym szczycie jest naczynie wzbiorcze otwarte. Instalacja stal + miedź + kaloryfery aluminiowe – mieszanka kosmiczna, dzieło dziadka ;]. Na pionach średnica 1”, parter dojście do kaloryferów 3/4"i zawory 3/4”, piętro podejście pod kaloryfer 3/4” ale zawór 1/2".

Problem dotyczy kaloryferów 1 i 2, bulgoczą cały czas i co jakiś czas się zapowietrzają. Moim zdaniem nie grzeją całe kaloryfery tylko pierwsze żeberka, a reszta jest rozgrzana przez pierwsze – dół kaloryferów zimny, a rura na odpływie z kaloryfera gorąca. Odpowietrzanie nic nie pomaga bo leci woda bez bąbelków i gorąca.

Problem ustępuję gdy przykręci się zawory przed kaloryferem do połowy – znika bulgotanie w 1 i 2, jednakże wtedy zaczyna „bulgotać” kaloryfer 3.

Parter chodzi cicho i nic się nie dzieje.

post-15459-1265826376_thumb.jpgpost-15459-1265826376_thumb.jpg

Opublikowano
Witam,

Na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Proszę o opinię na temat mojej instalacji C.O. Instalacja jest z lat 70 po drobnych przeróbkach - dziadka, do tego domu wprowadziłem się tej zimy i są od razu problemy z C.O.

Na zdjęciu jest przedstawiony schemat instalacji. Kolor czarny zasilanie, niebieski powrót. Czerwona kropka to pompa, a na samym szczycie jest naczynie wzbiorcze otwart

Problem dotyczy kaloryferów 1 i 2, bulgoczą cały czas i co jakiś czas się zapowie

Problem ustępuję gdy przykręci się zawory przed kaloryferem do połowy – znika bulgotanie w 1 i 2, jednakże wtedy zaczyna „bulgotać” kaloryfer 3.

jezeli dobrze wrysowałes naczynie wzbiorcze ,to wydaje misię żetam tkwi problem .od grzejnika 3 rura odpowietszajaca,przed wejsciem do wznośnej powinna byc zasyfonowana.lub tak jak kolega guitar sugeruje sprawdz spadki na rurach przyłaczeniowych.

Opublikowano
Witam,

Na zdjęciu jest przedstawiony schemat instalacji. Kolor czarny zasilanie, niebieski powrót. Czerwona kropka to pompa, a na samym szczycie jest naczynie wzbiorcze otwarte. Instalacja stal + miedź + kaloryfery aluminiowe – mieszanka kosmiczna, dzieło dziadka ;]. Na pionach średnica 1”, parter dojście do kaloryferów 3/4"i zawory 3/4”, piętro podejście pod kaloryfer 3/4” ale zawór 1/2".

Problem dotyczy kaloryferów 1 i 2, bulgoczą cały czas i co jakiś czas się zapowietrzają. Moim zdaniem nie grzeją całe kaloryfery tylko pierwsze żeberka, a reszta jest rozgrzana przez pierwsze – dół kaloryferów zimny, a rura na odpływie z kaloryfera gorąca. Odpowietrzanie nic nie pomaga bo leci woda bez bąbelków i gorąca.

na naczyniu wyrównawczym nie masz odpowietrzenia

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem :-)

Naczynie ma odpowietrzenie, mniej więcej na 3/4 wysokości jest jeszcze jeden otwór którego nie narysowałem - bynajmniej tak mi się wydaje, że on jest do odpowietrzania, bo po co tam ta dodatkowa dziura.

Co do gałązek to są ze spadkami, ale kaloryfery są zawieszone idealnie w poziomie, bez spadków. Więc chyba to będzie problem ;/ Da się go jakoś rozwiązać, nie demolując kaloryferów?? Może odpowietrzniki automatyczne na końcach kaloryfera by pomogły??