Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

1) Latem będę przerabiał CO i tak się zastanawiam jaką dać średnicę rur za piecem, wylot z kotła ma 2" ale chciałbym dać mniejszą śred: 1 1/4" lub 1" oczywiście w stali (największą narzynkę mam 1 1/4") tak żeby było jak najmniej kombinowania z pompą i redukcjami itd. Koło kotła chce robić w stali a dalej miedź, do grzejników myślałem min 18 a rura rozprowadzająca 22 - czy pójdzie na grawitacji czy dać większe przekroje?

2) I przy okazji jaką pompę obiegową polecicie? (na chwilę obecną ogrzewam tylko parter także od kotła do najwyższego grzejnika jest jakieś 2-2,5m ale w przyszłości będę robił strych i ta wysokość się zwiększy... Chciałbym pompe w miarę ekonomiczną i bezawaryjną... Słyszałem że lesznowskie są bdb.

3) Zastanawiam się nad krzyżowym podłączeniem grzejników (mam aluminiowe) w celu lepszego oddawania ciepła. Teraz nie jest źle ale na końcu grzejnika na dole nie jest najcieplej. Ktoś z was ma może tak podłączone?

Dzięki za info pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

3) Widziałem takie połączenia i działają spoko. Myślę, że ma to znaczenie tylko przy grawitacji.

2) Polecam Grundfos 25-60

1) Zależy czy będzie tam zawór 4d na przykład...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam Polecał bym pompę Wilo niemiecka solidność klasa energooszczędności C jak na pompę bardzo dobrze. sam mam tej marki bardzo cicha stojąc 0,5 metra od niej nie słychać jak pracuje nawet przy max obtrotach

Opublikowano
1) Zależy czy będzie tam zawór 4d na przykład...

Witam!

Układ możliwie jak najprostszy, bez zbędnych kombinacji : 1 pompa, CWU jakieś 200-300l, tylko kwestia średnic rur, musi też chodzić na grawitacji :)

pozdrawiam

Opublikowano

LFP (Leszno) tez nie odbiega jakoscia wykonania, trwaloscia, estetyka i glosnoscia od Wilo i Grundfossa. Mam LFP i jest spoko.Leszno robi nawet chyba korpusy dla Grundfossa, obilo mi sie o uszy. A cenowo LFP tansze.

A-i dobre bo polskie :)