Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry

Chcę zrobić sobie cyrkulację z termostatem. Mam zbiornik CWU 200l z króćcem cyrkulacyjnym w połowie wys.

I jest taki schemat działania (WZS 75, albo Womix HW20) jak na filmie (od 7m 47sek oraz 8m 21sek)

I zachodzę w szyszkę, jakie prawo fizyki sprawi, że przy zbiorniku pełnym gorącej wody, grupa pompowa pociągnie od dołu akurat zimną wodę z sieci, a nie gorącą ze zbiornika? Czy ktoś zastanawiał się nad tym? czy to faktycznie zadziała jak powinno? 🙂

Edytowane przez BBefore
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, BBefore napisał(a):

,,,, I zachodzę w szyszkę, jakie prawo fizyki sprawi, że przy zbiorniku pełnym gorącej wody, grupa pompowa pociągnie od dołu akurat zimną wodę z sieci, a nie gorącą ze zbiornika? ,,,,

Co ja Ci mogę napisać.
Dobrze widzi się tylko wtedy, gdy się patrzy sercem (głową). Najważniejsze jest dla oczu niewidoczne.

Chłodnej wody grupa pompowa nie musi "pobierać", ona już tam jest w obiegu rur. Wystarczy tylko odpwiednio dozować ciepłą wodę z zasobnika CWU.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

No tak paczę i paczę sercem, nogami i łokciem, i nijak nie łapię dlaczego woda popłynie z A.
Poza tym, jak jeszcze dojdzie do tego podniesienie temp zbiornika do 70st i fakt, że odległość B jest bardzo mała, a A większa i ma mały, ale jednak dodatkowy opór zaworu, to wygląda na to, że dużo więcej wody grupa będzie pobierać z B, niż A i po zmieszaniu może to być nawet więcej na tym wejściu, niż te 40st wynikowej na termostacie. Tak to ma działać?
Zrzutekranu2026-02-10192826.thumb.png.0d57f00b1a326ccfefd90c3f206a0986.png
Zrzutekranu2026-02-10192309.thumb.png.427fee9239c17dffd36b05fd29264866.png

Opublikowano
54 minuty temu, BBefore napisał(a):

,,,, wygląda na to, że dużo więcej wody grupa będzie pobierać z B, niż A ,,,,

A jak układ hydrauliczny będzie się zachowywał, gdy przy króćcu zasobnika CWU przeznaczonego do cyrkulacji, zamontujesz zawór zwrotny ?.  

Opublikowano

Tyle razy już było na tym forum, o innych nie wspomnę 217144-d301-1050x0-sc1x78_obieg-cyrkulacyjny-budujemydompl.webp.660354ccb4692cc2e43f1ee7de603479.webp